Sommerens vinanmeldelse kommer denne gang fra Andrupvin, hvor jeg denne gang har smagt på 6 forskellige europæiske vine. De spreder sig over to hvidvine, to rosé og to rødvine, som alle har karakter og finesser.
Vinene kan både serveres til et glas hygge i haven og til mad, hvor nogle af dem passer til flere forskellige retter.
De seks vine kommer fra henholdsvis Tyskland, Frankrig og Østrig. Især vinene fra Østrig, eller nærmere bestemt vinhuset Scheiblhofer i Andua Burgenland er et interessant møde. Især rødvinen har en fylde og kraft, som man ikke skulle tro kunne produceres i Østrig, men nærmere Italien.
Er du til Rosé vin på terrassen eller til maden bør du læse med. Den ene rosévin kan drikkes som hygge og den anden til både hygge og mad.
Læs om: 6 fyldige vine
Henrici L´Aura, Chardonnay, Rheinhessen Tyskland, 2023, 12,5%.
99,00 kr. – v/ 6 stk. 79,00 kr.
Vinen har en klar lys gul mineralsk farve, hvor næsen rammes af friske ferskner og citrus noter. Smagen er behagelig og frisk af fersken, citrus og Golden Delicious æbler. Samtidig fornemmer man i baggrunden mineraler. En balanceret, elegant og frisk hvidvin fra Rheinhessen med en halvlang eftersmag. Vinen passer godt til fisk, skaldyr og lette hovedretter som asiatisk mad.
Lagringen er delvist på ståltanke og fade.
Server den ved 10 – 12 grader. Drikkes før 2026.
5 ud af 6 stjerner / 92 point.
Scheiblhofer Gelber Muskateller, Diverse sorter, Burgenland Østrig, 2023, 12%.
119,95 kr. – v/ 6 stk. 99 kr.
Meget klar og gennemsigtig farvet vin. Næsen rammes af en lækker sødlig duft af friske blomster, hyldeblomster og æblecider. Munden fyldes med en let og frisk syrlig citrussmag, mineraler og æblecider. En spændende halv lang eftersmag med noter af muskatnød. Vinen går godt til terrassen, fisk og skaldyr og lyst kød.
Vinen bør serveres ved 8 – 10 grader, og drikkes inden 2026.
4 ud af 6 stjerner / 88 point.
Fabregues Solstice D’Ete Rose, Cinsault & Grenache, Languedoc-Roussillon Frankrig, 2023, 12,5%.
119,95 kr. – v/ 6 stk. 99 kr.
Klar lys fersken farvet rosévin, med den let duft af jordbær. Smagen er let og behagelig med hint af pærer og røde bær. Vinen har bagved liggende en let smag af peber. Eftersmagen er dejlig frisk og elegant. En skøn rosé der passer til terrassen, aperitif, fede fisk som laks og jordbærdesserter.
Vinen er lagret på ståltanke.
Server den ved 10 grader. Drikkes bedst inden 2025.
4 ud af 6 stjerner / 89 point.
Vinosia Neromora Rose, Aglianico, Campania Italien, 2023, 12%.
119,95 kr. – v/ 6 stk. 99 kr.
Flot klar fersken farvet vin, hvor bouqueten har noter af jordbær og cantaloupe melon. Munden fyldes med en lækker tør frugtig og frisk rosé, med smag af røde bær og rød grape. Eftersmagen er kort med noter af citrusfrugter. Server vinen som aperitif, hygge og tapas.
Vinen er lagret 3 måneder på ståltanke.
Producenten Vinosia ligger i det sydlige Italien i Campania området. Vinmageren Luciano Ercolino startede i 2004 vingården op med sin bror Mario. I dag udgør vinmarkerne 40 hektar, hvor de primært dyrker Aglianico og Primitivo druer.
Server den ved 8 – 10 grader. Drikkes bedste inden 2026.
4 ud af 6 stjerner / 85 point.
La Bonne Adresse GSM, Grenache, Mourvedre og Syrah, Pays D´oc Frankrig, 2022, 13%.
119,95 kr. – v/ 6 stk. 99 kr.
Farven på vinen er flot dyb mørkerød. Duften er intens og spændende af blommer, røde bær og peber. Smagen er kraftig men balanceret af røde kirsebær, mørke blommer og peber. En lækker rødvin med god fylde og blødhed. En lang behagelig eftersmag med lette tanniner.
Server den ved 16 – 18 grader til grillretter, kalve- og oksekød, gryderetter eller hygge.
Druerne er håndplukkede fra de stenrige områder i Pays D´ocs middelhavsomåder. Vinen er lagret 3 måneder på fade.
Drikkes bedst før 2026.
5 ud af 6 stjerner / 91 point.
Scheiblhofer Big John, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir & Zweigelt, Burgenland Østrig, 2021, 14%.
199 kr. – v/ 6 stk. 179 kr.
Mørkerød klar, rubinfarvet rødvin. Næsen rammes af intense mørke bær, hint af chokolade og mørk eg. En kraftig smag af engelsk lakrids, chokolade og en anelse tørhed. Bagerst i munden fornemmes noter af eg og eukalyptus. Eftersmagen er lang og intens med kompleksitet og noter af chili.
Vinhuset Scheiblhofer ligger i Andau i Burgenland i Østrig, som blev grundlagt i 1983 af Johann Scheiblhofer. Huset er kendt for produktion af kraftfulde og fyldige vine. De har i dag 85 hektar vinmarker.
Big John er lagret 12 måneder på nye amerikanske egetræsfade.
Vinen kan serveres til fjerkræ, grillretter, lam, kalve- og oksekød.
Bør serveres ved 16 – 18 grader og drikkes bedst før 2030
5 ud af 6 stjerner / 94 point.
Jeg vurderer vine på følgende måde, når jeg skriver en anmeldelse:
Alle vine bedømmes ud fra fire kriterier som Udseende, Bouquet (duft), Smag og Helhedsindtryk.
Vinene gives en karakter fra 1 til 6 stjerner eller Robert Parkers point system.
Enestående vin = 6 stjerner / 96 – 100 point.
Fremragende vin = 5 stjerner / 90 – 95 point.
God vin over gennemsnittet = 4 stjerner / 80 – 89 point.
Gennemsnitlig vin = 3 stjerner / 70 – 79 point.
Under gennemsnittet = 2 stjerner / 60 – 69 point.
Dårlig vin = 1 stjerne / 50 – 59 point.
Selv om jeg har anmeldt mange vine og gennem mange år kan det stadig være en udfordring. Når du læser mine anmeldelser, er det min beskrivelse og indtryk af vinene.
Men det er kun dig der kan vurdere om dine smagsløg har samme oplevelser, og om du kan lide de pågældende vine.
0 kommentarer