Hjemmelavet brombærmarmelade er utrolig nem selv at lave.
Marmelade af brombær er noget af det lækreste som samtidig smager fantastisk ovenpå nybagt brød eller på pandekager. Den kan desuden holde sig rigtig længe. Brombærmarmelade smager også fantastisk ovenpå morgenmadsprodukter som skyr eller yoghurt.
Brombærmarmelade eller brombærsyltetøj er langt nemmere selv at lave end man tror. Brombærkrat findes utrolig mange steder i kanten af skovområder, langs strande og sågår havneområdet ved Refshaleøen i København. Man har lov til at plukke eller sanke de brombær man kan have i en hat, siger et gammelt råd, så længe det ikke er på privat område.
Hvor lang tid kan brombærmarmelade holde sig?
Det er vigtigt at ens syltetøjsglas er steriliseret. Personligt vasker og skolder syltetøjsglassene, inden jeg skyller dem i lidt atamon. Man kan skylle dem i lidt vodka, hvis man ikke tåler atamon.
Holdbarheden er flere måneder på køl.
Opskrift på Brombærmarmelade.
Som jeg nævner er det ufattelig nemt at lave sin helt egen lækre marmelade af brombær.
Man bruger selvfølgelig brombær omkring ¾ kg., citronsaft, sukker, lidt vaniljesukker og melatin, som er et geleringspulver. Andet behøver man ikke til verdens bedste marmelade. Andre bær som solbær eller hindbær kan godt blandes ved brombærrene hvis man ikke har nok. Smagen bliver lidt anderledes men stadig utrolig lækker.
Frosne brombær kan sagtens bruges til, hvis man nu har plukket en portion brombær, men har ikke haft tid til at lave marmeladen. De kan holde sig i flere måneder i fryseren og bør tøs op i køleskabet så de er klar til brug.
Vi har en enkelt brombærbusk i haven som har givet os knap 3/4 liter brombærmarmelade, hvor vi i løbet af sensommeren frøs de første portioner vi plukkede. På den måde kunne vi nøjes med at lave marmeladen af to gange.
Prøv også disse opskrifter: Kvædekompot // Havtornkompot
Brombærmarmelade – Nem og skøn marmelade af brombær
Ingredienser
- 750 g. brombær
- 1 dl. vand
- 1½ spsk. citronsaft
- 375 g. sukker
- 1 tsk. vaniljesukker kan udelade
- 1½ tsk. rød melatin geleringspulver
- Evt. atamon til at skylle ens marmeladeglas
Sådan gør du
- Skyl brombærrene grundigt og fjerne dem som er dårlige.
- Kom brombær, vand og citronsaft i en gryde som varmes langsomt op under låg indtil bærerne udskiller saft.
- Kog dernæst brombærrene i 10 minutter til de skifter farve.
- Drys sukkeret i og lad de koge yderligere i 10 minutter.
- Tilsæt melatin under omrøring og lad nu marmeladen koge i 2 minutter inden de fyldes på steriliserede glas som lukkes til.
Noter
Jeg elsker at sanke eller plukke forskellige bær og andet i naturen som jeg senere hen kan bruge i køkkenet og til forskellige retter. Jeg oplever en tilfredsstillelse at tilberede min egen marmelade ud af de bær som vi har samlet i løbet af efteråret. Samtidig ved jeg at det altid smager skønt.
Fantastisk nem opskrift. Jeg er fan af min marmelade
Hej Sarah
Tusinde tak du kunne bruge min opskrift på brombær marmelade.
Bedste hilsner
Søren
Meget smagfuld med citronsaft.
Hej Thora
Mange tak, er jeg glad for du synes😊.
Bedste hilsner
Søren
Har fulgt opskriften slavisk, men den er for tynd, for lidt Melatin til bærmængden 😉
Hej Eva
Jeg synes selv at det passede fint med målene da jeg lavede det. Men super du gør opmærksom på at den måske kan være for tynd.
Bedste hilsner
Søren
Jeg syntes det er for meget sukker , måtte komme rabarber i
Hej Tommy
Altid godt du kunne komme ekstra bær i.
Bedste hilsner
Søren