Kvæder er med tiden blevet glemt, men er et sandt guldæble. For 100 år siden var kvæden et almindeligt frugt træ i de danske haver, men er i dag et glemt frugttræ. Den meget hårde kvæde er bedst når den tilberedes ved kogning, dampning eller i ovn, men kan godt spises rå. Kvæden kan ex. anvendes til kompot, chutney, marmelade og kan med fordel også bruges til æbleflæsk.
LÆS OM: RABARBERKOMPOT
Kvædekompot kan bruges til ex. kylling og lam, eller til krydrede gryderetter.
Ingredienser:
- 500 g kvæder
- 1 hel frisk chili.
- 1 knivspids safran.
- 4 dl vand.
- 2 1/4 dl sukker.
- Citronsaft.
- Salt og Peber.
Skræl kvæderne, om nødvendigt. Skær dem i ottende dele og fjern kernehuset. Skær dem i større stykker. Kom stykkerne i en gryde med vand, sukker og safran. Lad det simre i ca en time under låg. Kog kompotten til en tykkere konsistens uden låg. Tilsæt salt, peber og Citronsaft og smag til. Hæld kompotten på skoldede og sterile glas. De kan holde sig i køleskabet op til ca. et år.
Hej Prøver at lave din kvædekompot. Hvornår kommer du chili i? Hel eller i små stykker? VH Helle
Hej Helle
Jeg vil komme chilien i sammen med kvæderne når de koges. Du bør tjekke styrken på chilien inden du bruger, såfremt den ikke skal være mega stærk.
Bedste hilsner
Søren