Rullepølse hører til ethvert frokost bord, især i højtiderne som Påske og Jul.
Smagen på rullepølser varierer rigtig meget fra fede smagsneutrale til kedelige skiver til en hel, hvor man virkelig kan smage både kød og krydderier. Man kan også bare lave sin egen, der med garanti kommer til at smage langt bedre end den fra supermarkedet, og er samtidig langt billigere. Når man laver sin hjemmelavet rullepølse som garanteret vil smage lige så lækker som den dyre fra slagteren er man sikker på, at den få lige den smag af krydderier man ønsker.
Prøv også disse opskrifter til jul og frokost: Hjemmelavet Leverpostej // Syltede Rødbeder // Stegte Sild i Lage // Rejesalat
Rullepølse
Ingredienser
- 1 svine- okse- eller lammeslag uden svær
- 2 – 4 spsk. salt afhængig af slagets vægt. 4 spsk. til 1½ kg.
- ½ – 1 spsk. sukker
- 2 stk fint revne løg
- 1 – 2 spsk. peber afhængig af hvor stærk den skal være
- 1 tsk. allehånde
- 1 spsk. frisk hakket rosmarin
Kogelage
- 3 stk rødløg
- 3 stk laurbærblade
- 10 stk peberkorn
Sådan gør du
Dag 1
- Skær det værste fedt fra slaget, og såfremt slaget er meget tykt skæres noget af kødet af, som kan hakkes og bruges til frikadeller o.lign.. Trim siderne på slaget så den bliver pæn hele vejen rundt.
- Drys slaget med salt og sukker på kødsiden.
- Stil det på køl i 24 timer, som gør kødet mere fast.
Dag 2
- Tør salt og sukker af kødet.
- Kom krydderier og løg på 2/3 del af kødsiden, som vist på ovenstående billede.
- Fold nu slaget fra enden med krydderier og løg 3 gange. Dvs. den skal ikke rulles men foldes 3 gange.
- Snør nu pølsen sammen med madsnor. Det er nemmest, at binde den en gang fra den ene til den anden, og dernæst binde den rundt.
- Kom pølsen i en gryde, som dækkes med vand. Kom rødløg, peberkorn og laurbærblade i.
- Lad den simre i 1½ time ved svag varme.
- Tag den op, og læg den i en rullepølsepresser, eller i f.eks. en anden form med noget tungt over.
- Stil rullepølsen på køl i 24 timer.
Dag 3
- Tag rullepølsen op af presseren, og fjern snoren.
- Nu kan den skæres i skiver, og evt. deles og fryses.
Noter
Sådan laver man rullepølse
Det er faktisk ret nemt, at lave sin egen hjemmelavet rullepølse.
Det eneste det kræver af udstyr er en rullepølse presser, som er billig at anskaffe sig og kan købes rigtig mange steder.
Hvilket kød skal man bruge?
Man vælger selv om man bruger svine-, okse- eller lammeslag til sin rullepølse, og hvilke krydderier og urter der skal i den.
Man behøves faktisk kun, at følge min opskrifts hovedpunkter. Alt i alt en Win-Win situation for en super lækker rullepølse.
Når rullepølsen er lavet, næsten af sig selv, kan det der ikke skal bruges nu og her fryses mindre portioner.
Slaget foldes 3 gange og snøres stramt sammen.
Dernæst placeres det i rullepølse holderen.
Da rullepølse kan holde sig ca. 1 – 1½ uge i køleskabet kan det være en god ide, at skære noget af den ud i skiver og fryse dem i rigtig slagterpapir. Det gør at man nemmere kan skille dem ad hvis man fryser den i mindre portioner. Slagterpapir kan købes ved forskellige slagtere eller bestilles over nettet. Det er også en god ide, at bruge handsker eller andet til at lægge over rullepølsen når den skæres ud, da den godt kan begynde at lugte dårligt. Når man har skåret skiver af den bør den komme i køleskabet med det samme igen.
Hvordan skærer man en rullepølse ud?
Jeg har ikke selv en pålægsmaskine, men skærer den i skiver med en skarp fileteringskniv, hvilket sagtens kan lade sig gøre.
Rullepølsen er klar til, at få fjernet snoren og skåret i skiver.
Du skriver at slaget foldes tre gange. Jeg mener altså kun at slaget skal foldes to gange.
Hej Klaus
Ud fra de gange jeg har tilberedt rullepølse har jeg foldet det 3 gange for, at få det foldet ordentligt. Jeg skal ikke kunne sige om der er opskrifter, hvor slaget kun foldes to gange?
Bedste hilsner
Søren
Det er rigtigt, at det bliver foldet 2 gange, således bliver der 3 lag.
Hej Klaus
Slaget bør foldes 3 gange, hvis det er muligt.
Bedste hilsner
Søren
Processen er god. Jeg har altid rullet den,og så er det svært at holde “indmaden” inde i pølsen.
Jeg savner en masse løg.
Bent
Hej Bent
Så er det vel bare i med en masse løg :-).
Rigtig godt nytår til dig og dine.
Søren
Hvad er punkt nr. 2 i ingredienser ? Der er kun angivet mængde.?
Hej Jack
Det er salt. Pinligt, at jeg har overset det i opskriften, og tak for at du spørger :-).
Bedste hilsner
Søren
Tak!! En god opskrift der er nem at forstå uden alt det der bla-bla-bla. Alle tiders til jul (i Østrig!)
Hej Jan
Tusinde tak for dit kompliment til opskriften :-).
Glædelig jul i Østrig og et godt nytår.
Søren
Og så også lige lavet hurtigt til jul på skii Sverige. Jeg ved ikke hvor mange gange den er foldet men god er den…😀 Tak for enkel og nem opskrift.
Hvis man vælger at tilføre nitritsalt, hvor meget skal der så tilføres?
Hej Mogens
Beklager det sene svar.
Man bør tilsætte ca. 1 – 2 spsk. pr. kg. kød for farvens skyld.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren Hvor køber man nitritsalt, er det ikke det man brugte i gamle dage til at lave sprængt oksebryst med. Har du en god opskrift på det. Tak for gode opskrifter.
Hej Irene
Tak for rosen :-).
Det er rigtigt, at Nitritsalt blev og fortsat bliver brugt for at bibeholde den røde farve i flere produkter, som eksempelvis rullepølse, pølser og andet.
Nitritslat tilsatte for at komme bakterien Clostridium botulinum til livs, som giver pølseforgiftning.
Du kan prøve at se om din lokale slagter hvis der ligger en i din by sælger det. Ellers kan du nemt købe det på nettet. Jeg googlede det og der kom mange resultater op.
Bedste hilsner
Søren
Kan man evt. Forlænge holdbarheden hvis man tilsætter lidt atamon?
Hej Bjarne
Jeg tvivler at atamon forlænger holdbarheden. Når jeg enten laver en rullepølse, eller køber en hel skærer jeg den ud i skiver. Skiverne kommer jeg mellem pålægspapir og fryser dem. På den måde kan jeg tage lidt op ad gangen.
Håber du kan bruge det for at forlænge holdbarheden.
Bedste hilsner
Søren
Hej jeg har med stor interesse læst din op skrift på rullepølse. Jeg har lavet rullepølse mange gange, men har et problem. Mine rullepølser er meget svære at skære ud i skiver, den skiller ( hænger ikke sammen) hvad kan være årsagen ??. Jeg bruger gelentine / husblas som beskrevet
Hej Carl
Jeg har selv prøvet at rullepølsen smuldrer lidt. Jeg tænker om den er rullet stramt nok og presset hårdt nok? Du kan også forsøge at tilsætte lidt mere husblas til den.
De bedste julehilsner
Søren
Hvornår og hvor putter du husblas i ?
Hej Martha
Jeg kommer ikke husblas i min egen rullepølse, men hvis du gør dækker du slaget med omkring 6 blade husblas ovenpå løg og krydderier, inden du binder slaget før det koges.
De bedste julehilsner
Søren