Jeg har haft fornøjelsen af at teste det eksklusive 4 dele japanske knivsæt Mangusu i damaskus stål fra Ushi.dk, i mit køkken i flere uger nu, og det har virkelig været en fornøjelse.
Ushi er et mindre knivfirma, der startede i 2021 og har base i Esbjerg. De producerer deres egne japanske køkkenknive og har i øjeblikket fire forskellige serier. På deres hjemmeside finder man også et bredt udvalg af slibesten, strygestål, skærebrætter og meget mere.
Udover deres egne produkter sælger de også håndsmedede japanske knive fra forskellige provinser i Japan. Disse knive er både eksklusive og unikke.
Serien som du finder og kan købe her Mangusu består af fire japanske køkkenknive fra Ushi.dk er skabt med tanke om traditionelt smedet stål af typen VG-10 stål og Tsuchime. VG-10 stål eller damaskusstål gør at knivene har en ekstrem skarphed og holdbarhed. Tscuhime sørger for en tekstureret overflade, som slipper maden lettere end en almindelig knivoverflade. Samtidig får overfladen et flot æstetisk mønster. Grundet køkken knivene har et højt carbon indhold får disse med tiden patina, som giver dem et unikt personligt udseende. Det er derfor også vigtigt, at de efter brug altid vaskes og tørres grundigt af.
Mangusu-sættet fra Ushi.dk består af fire traditionelle knive, som jeg varmt kan anbefale.
Læs om: Rose Knivsæt
Fakta om Mangusu Knivsættet
Skaftet er et traditionelt japansk ottekantet Wa-skæfte i ironwood og sort buffalo horn. Et smukt skæfte, som samtidig sørger for at kniven ligger godt i hånden. Jeg har ikke tidligere arbejdet med ottekantede skæfter. Min oplevelse er at det er rart at bruge, da kniven ikke glider. Samtidig ligger det stabilt i hånden, når der arbejdes med det.
Jeg er også imponeret over skarpheden på Mangusu-knivene. Et enkelt eller to strøg med mit kulfiberstrygestål er nok til at holde dem skarpe. Dette gør at knivene glider når jeg har arbejdet med dem.
Alle knivene i Mangusu serien har 67 lag damaskus stål. Dette gør at kernestålet er meget hårdt pga. dets høje carbon indhold, og har rustfrit stål i 66 lag. Stålets hårdhed er 60±2 HRC.
Det ottekantede japanske skæfte består af Desert Ironwood (North American)
& Black Buffalo Horn.
Mangusu knivene slibes ned til 15 grader og kan i forhold til traditionelle europæiske knive slibes betydelig skarpere, og bibeholder skarpheden i længere tid. Husk at bruge strygestål og slibesten til denne slags knive.
Mangusu sættet fra Ushi.dk består af fire traditionelle knive, som jeg varmt kan anbefale. Samtidig synes jeg at de er utrolig flotte og passer godt på en knivmagnet i køkkenet.
Petty Japansk Utility Kniv, størrelse 150mm samlet længde 283mm. Vægt 111 g.
Santoku Japansk Kokkekniv, størrelse 180mm samlet længde 330mm. Vægt 150 g.
Nakiri Japanske Grøntsagskniv, størrelse 170mm samlet længde 330mm. Vægt 269 g.
Gyuto Japansk Kokkekniv, størrelse 210mm samlet længde 365. Vægt 200 g.
Min dom over Mangusu knivsættet
Jeg har brugt knivene i en længere periode til forskellige formål. Det har været at snitte grønt i større emner og mindre tern, skære ikke- og tilberedt kød i skiver, skære fisk ud og meget mere. Knivene ligger godt og sikkert i min hånd. Pga. den tekstureret overflade overflade slipper de emnerne lidt bedre end andre knive. F.eks. har jeg skåret en røget lakseside ud, hvor det slap kniven hurtigere end ved nogle af mine andre knive.
Hvis jeg skal give Mangusu knivene en endelig dom får de 5 ud af 6 stjerner.
Knivene leveres i hvert sin flotte æske med magnetlukning, hvor de ligeledes kan opbevares i. Dog synes jeg personligt, at de hører hjemme på væggen i køkkenet.
Mangusu knivene kan købes enkeltvis, eller som forskellige sæt af to, tre og fire styk. Prisen pr. kniv ligger under kr. 1.000 kniv, hvilket efter min mening er en meget favorabel pris. Køber man sættet med alle fire knive, kommer prisen yderligere ned, hvilket er en klar fordel for dig som køber.
Ushi får deres knive produceret i Guangzhou provinsen i Kina som har en lang traditionel baggrund i dette håndværk.
0 kommentarer