Koldskål Den Hjemmelavede
Koldskål af kærnemælk hører til hver sommer, hvor vejret får et par nøk opad. Har du lavet din egen koldskål? Hvis ikke giver jeg et bud på, hvor nemt det i virkeligheden er. Smagen er desuden noget man ikke kan sammenligne med købe koldskål, da den hjemmelavede overgår enhver købe.

Koldskål Den Hjemmelavede
Ingredienser
Koldskål
- 3 pasteuriserede æggeblommer
- 150 rørsukker eller sukker
- ½ vaniljestang
- ½ l. kærnemælk
- ½ l. yoghurt
- Skallen fra en økologisk eller usprøjtet citron
- Saften fra ½ citron
- 1 bakke jordbær
Ristede havreflager
- 3 dl. havregryn
- 2 spsk. honning
- 1 spsk. smør
- 1 nip salt
Sådan gør du
Koldskål
- Del vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas dem med lidt sukker for, at løsne kornene.
- Kom sukker, vaniljekorn og æggeblommer i en skål.
- Pisk det til en lys æggesnaps og indtil det meste af sukkeret er opløst.
- Hæld dernæst kærnemælken i, mens der fortsat piskes, og til sidst yoghurten.
- Kom citronskal og citronsaft i, og smag til om der skal mere citron i efter ens egen smag.
- Fjern stilken fra jordbærerne, som skæres i skiver, og serveres sammen med koldskålen.
Ristede havreflager
- Rist havregrynene på en middelvarm pande. Pas på de ikke bliver for sorte.
- Når de er nogenlunde ristede kommes først honning ved, hvor der røres rundt og dernæst smørret.
- Tilsæt til sidst salt.
Noter
Når man nu bruger ca. 15 minutter på, at lave sin egen koldskål kan man lige så godt smide stykker af skiveskårne jordbær i sammen med ristede havreflager. Og på en varm sommeraften kan det næsten ikke blive mere sommerligt. Jeg synes, at de ristede havreflager gør sig rigtig godt til koldskålen i stedet for de almindelige kammerjunker, som ind i mellem bliver lidt for meget. Havreflagerne og jordbærerne er også lidt mere sunde end de kalorietunge kammerjunker.
Har du prøvet disse desserter?: Hjemmelavet Øllebrød med Rabarber // Gammeldaws Rødgrød med Fløde // Koldskålen som Dessert
Når den er lavet kan man altid stille resten i køleskabet, hvis der altså er en eneste dråbe tilbage. Havreflagerne kan også holde sig i en lufttæt beholder et par uger. Så alt i alt en ren win win situation. En hjemmelavet kærnemælks koldskål kan holde sig et par dage i køleskabet. Det er altid en god ide, at dufte til den for, at se om den måske er blevet sur.
Jeg kan kun forestille mig, at børnene i rigtig mange familier gerne vil være med til, at piske koldskålen sammen, skære jordbærerne i skiver og bagefter spise det.
Skålen er venligst udlånt af Maude – Retro & Vintage.