Risalamande

af | 19. dec 2017 | Desserter, Opskrifter, Pasta/Ris

 

Risalamande hører til julen. Her er en utrolig sikker og nem opskrift på den bedste hjemmelavede risalamande med lækker smag af vanilje og knasende mandler.

Risalamande er den klassiske jule dessert, der i min familie skal på bordet juleaften. Her er en virkelig nem måde at lave en lækker hjemmelavet risalamande på.
Man kan lave den på den lidt gammeldags måde, hvor man bruger en høkasse eller nærmere bestemt sengemetode,  eller tilberede den på den lidt usikre måde, hvor man ikke forlader gryden, hvis grøden ikke skal brænde på.

Nu da det er juleaften gør det ikke spor, at gøre lidt ekstra ud af det. Jeg plejer til jul, at købe en rigtig god vaniljestang, f.eks. en fra Madagaskar eller Polynesien, hvor vaniljesmagen er fantastisk virkelig giver risalamanden den bedste smag man kan tænke sig.
Jeg tilsætter også lidt portvin til risalamanden, men det kan man udelade hvis man tænker det ikke høre til.
Herhjemme tilbereder vi mange gange risengrøden dagen inden, som uden problemer kan holde sig i køleskabet til selve juleaftens dag. Om eftermiddagen laver vi selve risalamanden, hvor risengrøden bliver vendt sammen de de øvrige ingredienser.

Det er som regel Nina min hustru, der står for det, og hun elsker en god portion risengrød, og sørger altid for, at lave lidt ekstra for, at vi den 23 december kan få lidt risengrød sammen med børnene.

 

Hvor mange spiser Risalamande juleaften?
Omkring 97% får risalamande juleaften til desserten. Men der er også mange andre spændende juletraditioner rundt om i landet.

Vi plejer hos os, at serverer en lun kirsebærsovs til risalamanden, hvilket vi altid har været vant til.
Hvilken sovs plejer du, at serverer til din risalamande?

Husk den hele mandel, ellers ved jeg af erfaring, at der bliver ballade.

 

 

 

Risalamande Opskrift hjemmelavet og nem

Risalamande hører til julen. Her er en utrolig sikker og nem opskrift på den bedste hjemmelavede risalamande med lækker smag af vanilje og knasende mandler.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Dessert, Ris
Køkken: Dansk/Fransk
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 25 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 11/4 dl Grødris
  • 11/4 dl vand
  • 5 dl letmælk
  • 1 madagaskar eller polynesisk vaniljestang
  • 2 - 3 tsk sukker
  • 2 dl piskefløde
  • 1 spsk portvin
  • 1/4 tsk revet citronskal

Sådan gør du

Risalamande Opstart af sikker metode:

  • Hæld vandet i en gryde som koges.
  • Tilsæt risene og læg lå på, og lad det koge i 2 minutter.
  • Hæld mælken i, og lad det koge op under omrøring, og sæt dernæst låget på.
  • Tag gryden af blusset og pak den ind i et par store håndklæder.
  • Stil vikle nogle hånderklæder rundt om gryden, som stilles ind i sengen under en eller to dyner.
  • Risengrøden tilberedes lige så langsomt i 1½ - 2 timer.
  • Undervejs ca. 2 – 3 gange røres der rundt i gryden.
  • Tag gryden ud af sengen, og lad grøden køle ned inden næste skridt.

Risalamande opstart af den hurtige Metode

  • Hæld vandet i en gryde som koges.
  • Tilsæt risene og læg lå på, og lad det koge i 2 minutter.
  • Hæld mælken i, og lad det koge op under omrøring, og sæt dernæst låget på.
  • Skru ned for blusset, og lad risene simrer under låg i ca. 35 – 40 minutter under jævnlig omrøring.
  • Lad grøden køle ned.

Risalamande

  • Enten kan man købe hakkede mandler eller selv hakke dem ved, at hælde kogende vand over mandler med skræl.
  • Lad dem stå et par minutter, hvorefter skrallen smuttet af og mandlerne hakkes fint.
  • Pisk fløden til en halvstiv flødeskum.
  • Del vaniljestangen og skrab kornene ud. Tag sukkeret og skil kornene ad med bladet på en kniv.
  • Vend flødeskum, vaniljesukker sammen med risengrøden.
  • Hæld portvinen og lidt revet citron skal i.

Noter

En risalamande kan man godt tilberede dagen inden, da den uden problemer kan holde sig i køleskabet et par dage. Man kan ligeledes koge risengrøden dagen inden, og samle den på selve dagen. Så sparer man lidt tid d. 24 december.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.