og
Opskrift på risalamende

Her får du en utrolig sikker og nem opskrift på den bedste hjemmelavede risalamande med lækker smag af vanilje og knasende mandler.

Risalamande er den klassiske jule dessert, der i min familie skal på bordet juleaften. Her er en virkelig nem måde at lave en lækker hjemmelavet risalamande på.
Man kan lave den på den lidt gammeldags måde, hvor man bruger en høkasse eller nærmere bestemt sengemetode,  eller tilberede den på den lidt usikre måde, hvor man ikke forlader gryden, hvis grøden ikke skal brænde på.

Prøv også disse jule opskrifter: Langtidsstegt And // Brunede Kartofler // Hjemmelavet Rødkål // Risengrød

Traditionel risalamande med kirsebærsovs

Risalamande Opskrift hjemmelavet og nem

Risalamande hører til julen. Her er en utrolig sikker og nem opskrift på den bedste hjemmelavede risalamande med lækker smag af vanilje og knasende mandler.
4 fra 1 stemme
Udskriv Gem på Pinterest Bedøm
Ret: Opskrift, Dessert, Ris
Køkken: Dansk/Fransk
Forb. tid: 50 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 50 minutter
Antal: 4 personer
Opskrift af: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 11/4 dl Grødris
  • 11/4 dl vand
  • 5 dl letmælk
  • 1 stk. madagaskar eller polynesisk vaniljestang
  • 2 – 3 tsk sukker
  • 2 dl piskefløde
  • 100 g. smuttede mandler
  • 1 spsk portvin
  • 1/4 tsk revet citronskal

Sådan gør du

Risalamande Opstart af sikker metode:

  • Hæld vandet i en gryde som koges op.
  • Tilsæt risene og læg lå på, og lad det koge i 2 minutter.
  • Hæld mælken i, og lad det koge op under konstant omrøring, og sæt dernæst låget på.
  • Tag gryden af blusset og pak den ind i et par store håndklæder.
  • Sæt gryden med håndklæderne om ind i sengen under en eller to dyner.
  • Risengrøden tilberedes lige så langsomt i 1½ – 2 timer, og brænder ikke på.
  • Undervejs ca. hver 30 minut røres der rundt i gryden.
  • Tag gryden ud af sengen, og lad grøden køle ned inden næste skridt.

Risalamande opstart af den hurtige Metode

  • Hæld vandet i en gryde som koges.
  • Tilsæt risene og læg lå på, og lad det koge i 2 minutter.
  • Hæld mælken i, og lad det koge op under omrøring, og sæt dernæst låget på.
  • Skru ned for blusset, og lad risene simrer under låg i ca. 35 – 40 minutter under jævnlig omrøring.
  • Lad grøden køle ned.

Risalamande

  • Enten kan man købe hakkede mandler eller selv hakke dem ved, at hælde kogende vand over mandler med skræl.
  • Lad dem stå et par minutter, hvorefter skrallen smuttet af og mandlerne hakkes fint.
  • Pisk fløden til en halvstiv flødeskum.
  • Del vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland sukker med vaniljekorn og pres bladet fra en kniv rundt i det for at skille vaniljekornene fra hinanden.
  • Vend flødeskum, vaniljesukker sammen med risengrøden.
  • Hæld portvinen og lidt revet citron skal i.

Noter

En risalamande kan man godt tilberede dagen inden, da den uden problemer kan holde sig i køleskabet et par dage. Man kan ligeledes koge risengrøden dagen inden, og samle den på selve dagen. Så sparer man lidt tid d. 24 december.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!

Opskrift på Risalamande

Nu da det er juleaften gør det ikke spor, at gøre lidt ekstra ud af det. Jeg plejer til jul, at købe en rigtig god vaniljestang, f.eks. en fra Madagaskar eller Polynesien. Vaniljesmagen er fantastisk og giver virkelig risalamande den bedste smag man kan tænke sig.
Jeg tilsætter også lidt portvin i risalamanden gør den bedre, men det kan man udelade hvis man tænker det ikke høre sig til.
Herhjemme tilbereder vi mange gange risengrøden dagen inden, som uden problemer kan holde sig i køleskabet til selve juleaftens dag. Om eftermiddagen laver vi selve risalamanden, hvor risengrøden bliver vendt sammen de de øvrige ingredienser.

Det er som regel Nina min hustru, der står for det, og hun elsker en god portion risengrød, og sørger altid for, at lave lidt ekstra for, at vi den 23 december kan få lidt risengrød sammen med børnene.

Traditionel risalamande med kirsebærsovs

Hvor mange spiser Risalamande juleaften?
Omkring 97% får risalamande juleaften til desserten. Men der er også mange andre spændende rundt om i landet.

Vi plejer hos os, at serverer en lun kirsebærsovs til risalamanden, hvilket vi altid har været vant til.
Hvilken sovs plejer du, at serverer til din risalamande?

Husk den hele mandel, ellers ved jeg af erfaring, at der bliver ballade.

Juledessert

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!