Brunede kartofler til julemiddagen hører altid til, uanset om du serverer fjerkræ eller steg. Prøv min nemme opskrift på de perfekte brune kartofler.
Hvis brunede kartofler ikke står på bordet juleaften til andesovsen eller julesovsen er der heller ikke nogen jul. I dag er tilbehøret til julekødet uanset om det er and, gås, kalkun, flæskesteg eller medister, brunede kartofler og hvide kartofler, rødkål og sovs for, at alle er glade.
Opskrift på Brunede Kartofler
Der er mange måder at tilberede brunede kartofler på, og mange måder at ødelægge dem på. Det mest vigtige når de tilberedes er, at blive ved komfuret, og følge min opskrift på disse herlige søde kartofler, så burde det ikke gå galt.
Jeg vil anbefale, at man selv koger og skræller sine kartofler, og dropper dem på glas. Grunden er at jeg oplever de er mere bløde end dem man selv koger og piller. Husk det er kun en gang om året.
Andre skønne juleopskrifter: Langtidsstegt And // Hjemmelavet Rødkål // Risalamande //Andesovs // Stegt Kalkun
Brunede Kartofler
Ingredienser
- 750 g. små asparges eller andre små kartofler undlad dem på glas
- 80 g. sukker
- 30 g. smør ikke margarine
Sådan gør du
- Kog kartoflerne under låg i ca. 15 minutter indtil de er møre med bid.
- Hæld vandet fra og overhæld dem dernæst med koldt vand, som hældes fra.
- Brug en tynd spids gaffel til, at holde kartoflerne med, og urtekniv til, at fjerne skrællen på kartoflerne (Dette kan gøres dagen inden).
- Skyld de pillede kartofler med koldt vand, som skal være våde når de kommes i karamellen.
- Hæld sukkeret på en kold pande, som opvarmes ved middelvarme, som opvarmes indtil det er brunt. Her gælder det om IKKE, at gå nogen vegne fra komfuret, men hold ØJE med sukkeret.
- Lige inden sukkeret bliver brunt kommes smørret i, hvorefter det røres rundt.
- Hæld kartoflerne i karamellen og rør rundt et par enkelte gange.
- Lad nu kartoflerne være, ikke røre rundt, hvor de får lov at suge lidt af karamellen.
- Vend dem dernæst forsigtigt.
- Hvis kartoflerne begynder at blive tørre kommes ca. 2 – 3 spsk. vand i panden.
Noter
Selve opskriften er en min hustru har brugt i rigtig mange år, og aldrig fejlet. Så ingen sved på panden, men hop bare ud i det.
Når jeg skriver sådan skyldes det, at jeg i mange år ikke troede jeg selv kunne finde ud af, at tilberede brunede kartofler til jul, men med denne opskrift er det faktisk ikke spor svært.
Nedenunder kan du se hele fremgangsmåden i billeder.
Hvad er sukkerbrunede kartofler
Jeg ved, at i mange andre lande er det en besynderlig spise, og Prins Henrik har i et interview udtalt at brunede kartofler var det mest underlige han endnu havde smagt.
Men hvor stammer de fra?
Omkring 1835 begyndte de fattige, at tilberede i stedet for kastanjer, hvilket var en billigere erstatning for de dyrere sukkerbrunede kastanjer.
Sådan laver du de bedste brunede jule kartofler
Det er ikke verdens fedeste job, at pille næsten et kilo kartofler, men de er nu en gang bedre end dem på glas. Og så er det kun en gang om året.
Hæld sukkeret på en kold pande, som varmes op ved middel varme.
Nu viger du ikke fra komfuret indtil kartoflerne er helt færdige.
I starten sker der ikke meget men lige så langsomt får de farve. Vend dem forsigtigt i starten og lad dem dernæst suge karamellen.
Nu er det ved, at være helt perfekte til julemiddagen. Server de brunede kartofler med resten af julestegen.
«skrællen» på kartoflerne, hedder det…
???
Undskyld fra stavenørden.
Hej Helle
Det er helt okay med stavenørderi :-).
Bedste hilsner
Søren