og

Stegt Kalkun – Opskrift på Helstegt fyldt kalkun

af | 26. nov 2021 | Fjerkræ, Hovedretter, Jul, Opskrifter, Saucer

Fyldt kalkun med fars

Stegt farseret kalkun har en skøn smag og kødet i virkeligheden er utrolig saftig med sprødt skind.

Vi spiser kalkun hvert andet år til jul, da min hustrus familie har de tradition for farseret kalkun til jul, hvilket hun laver omkring hvert andet år i stedet for And og Flæskesteg. Store fyldte kalkuner har jeg fået flere gang i både USA og England, til thanksgiving og jul. Det smager virkelig skønt sammen med stegte kartofler, kalkun sovs og tranebærkompot til.  

Opskrift på Stegt Kalkun

Kalkun siges at blive tør da den er en mager fugl, ulig and som ofte har langt mere fedt indhold. Tilbereder man den på den korrekte måde får man et stykke fjerkræ hvor kødet er saftigt med sprødt skind. Størrelsen på den bør være minimum 3.500 eller mere.

Prøv også disse juleopskrifter: Langtidsstegt Andesteg // Intervalstegt And // Risalamande // Brunede Kartofler

Fyldt kalkun med fars

Stegt Kalkun – Opskrift på helstegt farseret kalkun

Helstegt farseret kalkun spiser vi hvert andet år til jul, da stegt kalkun har en skøn smag og kødet i virkeligheden er utrolig saftig med sprødt skind.
5 fra 4 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Fjerkræ, Hovedret, Jul, Sauce
Køkken: Amerikansk, Engelsk
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 45 minutter
Antal: 6 Personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Fars

  • Kråse hjerte, lever fra kalkunen
  • 250 g. champignon
  • 250 g. hakket svinekød
  • 1 tsk. salvie
  • 3 spsk rasp
  • dl. mælk eller fløde
  • 1 stk. løg
  • 2 tsk. salt
  • Peber

Kalkun

  • 1 kalkun af minimum 3.500 g.
  • 2 skiver spæk der kan dække brystet
  • 75 g. smeltet smør
  • 2 spsk. salt
  • 1 spsk. tørret salvie
  • Suppeurter som 1 gulerod 1 porre, 2 persillerødder, ¼ knoldselleri, 1 bundt salvie
  • 1 liter vand
  • Kulør
  • Salt og peber

Sovs

  • 50 g. smør
  • 50 g. mel
  • Sky fra bradepanden
  • 2 dl. fløde
  • Kulør
  • Salt og peber

Sådan gør du

Fars

  • Hak kråse, hjerte og lever fra kalkunen groft.
  • Champignonerne renses for jord, og hakkes groft.
  • Bland alle ingredienser sammen som dernæst fyldes i kalkunen.
  • Det som er i overskud kommes i en smurt ildfast fad til senere brug.

Kalkun

  • Sørg for at tø kalkunen op i køleskabet, hvilket godt kan tage 3 – 4 døgn.
  • Inden tilberedning tages den ud af køleskabet mindst 1 time inden.
  • Løsn skindet fra brystkødet og placer de to skiver flæsk under skindet.
  • Bland salt og tørret salvie og drys den med halvdelen inden i.
  • Fyld den med farsen.
  • Smør den med det smeltede smør, hvorefter den drysses med resten af saltblandingen.
  • Fæst vinger og underlår med kødnåle til kroppen så de holdes ind.
  • Placer kalkunen på en bagerist over en bradepande med ryggen op.
  • Skræl rodfrugterne som skæres i grove tern, hvorefter de sammen med salvien kommes i bradepanden.
  • Hæld vandet i bradepanden.
  • Sæt den i ovnen ved 160 grader i omkring 1 time og 15 minutter, hvorefter den vendes med brystsiden op. Smør den med resten af det smeltede smør.
  • Sæt den tilbage ovnen sammen med det ildfaste fad med farsen i 1 time og 15 minutter.
  • Tag kalkunen ud og hæld skyen fra bradepanden.
  • Mangler kalkunen farve og sprød sættes ovnen til 225 grader, hvor den brunes i omkring 10 – 15 minutter.

Sovs

  • Opvarm en gryde og smelt smørret i, hvorefter melet drysses i. Lad melet synke til bunds.
  • Kom dernæst lidt af skyen i ad gangen mens der piskes, indtil saucen har den rette konsistens man ønsker.
  • Smag til med salt og peber.
  • Kom eventuel til kulør i.

Noter

Man kan med fordel bruge en stegepose til at stege kalkunen i, hvilket gør at saften i kalkunen forbliver. Den væde der ligge i stegeposen hælder man fra til sovsen.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Som jeg altid skriver i mine opskrifter på and så brug et stegetermometer, hvis du laver stegt kalkun da kernetemperaturen på brystkødet helst ikke skal over 75 grader. Et fingerpeg er at den skal have omkring 45 minutter pr. kilo og ovntemperaturen bør være 160 grader. Derudover placerer man to skriver spæk mellem brystkødet og skindet på kalkunen for at sikre at kødet ikke bliver for tør. Man kan også bruge et par store skiver bacon der også giver sovsen noget ekstra god smag. Desuden er bør man dryppe kalkunen med den sky som er i bradepanden. Både for at den forbliver saftig og smagens skyld.

Man kan med fordel bruge en stegepose til stegt kalkun, som holder på saften hvilket min hustru plejer at gøre. Husk at bruge en stegepose der er stor nok, vi har prøvet at stå med en for lille selv om der stod large udenpå.

Farseret Kalkun

Lige som i amerikanerne og englænderne farserer vi vores kalkun, som fyldes i maven på den. Farsen består af svinekød, indmaden fra den og masser af champignon. Fyldet kan også være rent vegetarisk hvor man eksempelvis bruger flere svampe.

Fyldes får en fantastisk smag når den langsom tilberedes inde i en stegt kalkun, hvilket for os er en del af traditionen at tilberede kalkun til jul. Det kan også tilberedes i et fad for sig, eller det fyld er der i overskud. Men personligt synes jeg at man bør fylde den med farsen for at få denne helt specielle skønne smag.

KalkunSovsen

Meget klassik som man også kan gøre når man steger en hel and, bruges den sky der opstår i bradepanden fra vandet og det som drypper fra kalkunen. I opskriften har jeg brugt suppeurter og salvie blade som giver mere smag til kalkunsaucen. Salvie synes vi passer utrolig godt til kalkun, men den kan nemt udskiftes med timian hvis man bedre kan lide det.

Kalkun saucen laver jeg som helt traditionel opbagt sovs, hvor jeg bruger skyen og til sidste runder den af med lidt piskefløde. I England og USA bruger man ikke kulør, men vi kan bedst lide en brun sovs og kommer derfor lidt kulør i den.

Tilbehør til Kalkunsteg

Lige som til andesteg tilbereder vi Brunede Kartofler og kogte kartofler sammen med en Vintersalat med rosenkål i stil stegt kalkun. Englænderne er helt vilde med rosenkål, hvor jeg selv lærte at elske denne lille kål. De rister deres kartofler i ovnen og servere ofte en waldorfsalat til som amerikanerne også gør. Hasselback Kartofler smager også fantastisk godt til, hvilket næsten altid er en succes.

Jeg vil forslå at du serverer det tilbehør til som I holder mest af.

Hel fersk kalkun

Kalkuner er som regel meget store i størrelsen og kan snildt mætte 6 – 8 personer.

Fjerkræ med salt og krydderier

Drys kalkunen ud- og indvendig med en blanding af salt og salvie.

Farsering

Kom fyldes ind i maven på fuglen.

Stegt kalkun med fyld

Parter den ligesom man gør med en and, men en god ide er at skære brystet ud i skiver.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

8 Kommentarer

  1. Tove Mikkelsen

    Hvis man gerne vil stege kalkunen dagen før – hvordan opvarmes den så bedst muligt

    Svar
  2. Helga Petersen

    Du skriver at den skal stege ca 45 min. pr. kg. Er det inkl. fyld eller er det kun ren fugl?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Helga
      Det er inklusiv fyldet. Efter jeg selv lavede en kalkun dette år kan du nøjes med 35 – 40 minutter pr. kilo og inklusiv fyld.
      Rigtig godt nytår
      Søren

      Svar
      • Helga

        5 stars
        👍

        Svar
  3. Louise Clausen

    Hej Søren!
    Super fin opskrift! 👍🏻 den kommer som kaldet 😉
    Du skriver 160 grader – er det varmeluft eller alm ovn?
    Glædelig jul!
    Vh Louise

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Louise
      Mange tak :-).
      Det er uden varmluft.
      Glædelig jul til dig og dine 🎄.
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!