Stegt Kalkun – Opskrift på Helstegt fyldt kalkun
Stegt farseret kalkun har en skøn smag og kødet i virkeligheden er utrolig saftig med sprødt skind.
Vi spiser kalkun hvert andet år til jul, da min hustrus familie har de tradition for farseret kalkun til jul, hvilket hun laver omkring hvert andet år i stedet for And og Flæskesteg. Store fyldte kalkuner har jeg fået flere gang i både USA og England, til thanksgiving og jul. Det smager virkelig skønt sammen med stegte kartofler, kalkun sovs og tranebærkompot til.
Opskrift på Stegt Kalkun
Kalkun siges at blive tør da den er en mager fugl, ulig and som ofte har langt mere fedt indhold. Tilbereder man den på den korrekte måde får man et stykke fjerkræ hvor kødet er saftigt med sprødt skind. Størrelsen på den bør være minimum 3.500 eller mere.
Prøv også disse juleopskrifter: Langtidsstegt Andesteg // Intervalstegt And // Risalamande // Brunede Kartofler
Stegt Kalkun – Opskrift på helstegt farseret kalkun
Helstegt farseret kalkun spiser vi hvert andet år til jul, da stegt kalkun har en skøn smag og kødet i virkeligheden er utrolig saftig med sprødt skind.
Print
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Fjerkræ, Hovedret, Jul, Sauce
Køkken: Amerikansk, Engelsk
Antal: 6 Personer
Ingredients
Fars
- Kråse hjerte, lever fra kalkunen
- 250 g. champignon
- 250 g. hakket svinekød
- 1 tsk. salvie
- 3 spsk rasp
- 2½ dl. mælk eller fløde
- 1 stk. løg
- 2 tsk. salt
- Peber
Kalkun
- 1 kalkun af minimum 3.500 g.
- 2 skiver spæk der kan dække brystet
- 75 g. smeltet smør
- 2 spsk. salt
- 1 spsk. tørret salvie
- Suppeurter som 1 gulerod 1 porre, 2 persillerødder, ¼ knoldselleri, 1 bundt salvie
- 1 liter vand
- Kulør
- Salt og peber
Sovs
- 50 g. smør
- 50 g. mel
- Sky fra bradepanden
- 2 dl. fløde
- Kulør
- Salt og peber
Instructions
Fars
- Hak kråse, hjerte og lever fra kalkunen groft.
- Champignonerne renses for jord, og hakkes groft.
- Bland alle ingredienser sammen som dernæst fyldes i kalkunen.
- Det som er i overskud kommes i en smurt ildfast fad til senere brug.
Kalkun
- Sørg for at tø kalkunen op i køleskabet, hvilket godt kan tage 3 – 4 døgn.
- Inden tilberedning tages den ud af køleskabet mindst 1 time inden.
- Løsn skindet fra brystkødet og placer de to skiver flæsk under skindet.
- Bland salt og tørret salvie og drys den med halvdelen inden i.
- Fyld den med farsen.
- Smør den med det smeltede smør, hvorefter den drysses med resten af saltblandingen.
- Fæst vinger og underlår med kødnåle til kroppen så de holdes ind.
- Placer kalkunen på en bagerist over en bradepande med ryggen op.
- Skræl rodfrugterne som skæres i grove tern, hvorefter de sammen med salvien kommes i bradepanden.
- Hæld vandet i bradepanden.
- Sæt den i ovnen ved 160 grader i omkring 1 time og 15 minutter, hvorefter den vendes med brystsiden op. Smør den med resten af det smeltede smør.
- Sæt den tilbage ovnen sammen med det ildfaste fad med farsen i 1 time og 15 minutter.
- Tag kalkunen ud og hæld skyen fra bradepanden.
- Mangler kalkunen farve og sprød sættes ovnen til 225 grader, hvor den brunes i omkring 10 – 15 minutter.
Sovs
- Opvarm en gryde og smelt smørret i, hvorefter melet drysses i. Lad melet synke til bunds.
- Kom dernæst lidt af skyen i ad gangen mens der piskes, indtil saucen har den rette konsistens man ønsker.
- Smag til med salt og peber.
- Kom eventuel til kulør i.
Notes
Man kan med fordel bruge en stegepose til at stege kalkunen i, hvilket gør at saften i kalkunen forbliver. Den væde der ligge i stegeposen hælder man fra til sovsen.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Som jeg altid skriver i mine opskrifter på and så brug et stegetermometer, hvis du laver stegt kalkun da kernetemperaturen på brystkødet helst ikke skal over 75 grader. Et fingerpeg er at den skal have omkring 45 minutter pr. kilo og ovntemperaturen bør være 160 grader. Derudover placerer man to skriver spæk mellem brystkødet og skindet på kalkunen for at sikre at kødet ikke bliver for tør. Man kan også bruge et par store skiver bacon der også giver sovsen noget ekstra god smag. Desuden er bør man dryppe kalkunen med den sky som er i bradepanden. Både for at den forbliver saftig og smagens skyld.
Man kan med fordel bruge en stegepose til stegt kalkun, som holder på saften hvilket min hustru plejer at gøre. Husk at bruge en stegepose der er stor nok, vi har prøvet at stå med en for lille selv om der stod large udenpå.
Farseret Kalkun
Lige som i amerikanerne og englænderne farserer vi vores kalkun, som fyldes i maven på den. Farsen består af svinekød, indmaden fra den og masser af champignon. Fyldet kan også være rent vegetarisk hvor man eksempelvis bruger flere svampe.
Fyldes får en fantastisk smag når den langsom tilberedes inde i en stegt kalkun, hvilket for os er en del af traditionen at tilberede kalkun til jul. Det kan også tilberedes i et fad for sig, eller det fyld er der i overskud. Men personligt synes jeg at man bør fylde den med farsen for at få denne helt specielle skønne smag.
Kalkunsovs
Meget klassik som man også kan gøre når man steger en hel and, bruges den sky der opstår i bradepanden fra vandet og det som drypper fra kalkunen. I opskriften har jeg brugt suppeurter og salvie blade som giver mere smag til kalkunsaucen. Salvie synes vi passer utrolig godt til kalkun, men den kan nemt udskiftes med timian hvis man bedre kan lide det.
Kalkun saucen laver jeg som helt traditionel opbagt sovs, hvor jeg bruger skyen og til sidste runder den af med lidt piskefløde. I England og USA bruger man ikke kulør, men vi kan bedst lide en brun sovs og kommer derfor lidt kulør i den.
Tilbehør til Kalkunsteg
Lige som til andesteg tilbereder vi Brunede Kartofler og kogte kartofler sammen med en Vintersalat med rosenkål i stil stegt kalkun. Englænderne er helt vilde med rosenkål, hvor jeg selv lærte at elske denne lille kål. De rister deres kartofler i ovnen og servere ofte en waldorfsalat til som amerikanerne også gør. Hasselback Kartofler smager også fantastisk godt til, hvilket næsten altid er en succes.
Jeg vil forslå at du serverer det tilbehør til som I holder mest af.
Kalkuner er som regel meget store i størrelsen og kan snildt mætte 6 – 8 personer.
Drys kalkunen ud- og indvendig med en blanding af salt og salvie.
Kom fyldes ind i maven på fuglen.
Parter den ligesom man gør med en and, men en god ide er at skære brystet ud i skiver.
Hvis man gerne vil stege kalkunen dagen før – hvordan opvarmes den så bedst muligt
Hej Tove
Du bruger samme metode som ved Langtidsstegt And.
Vi skal selv i år have kalkun, hvor jeg også laver den nu på fredag og varmer den op lørdag.
De bedste julehilsner
Søren
Du skriver at den skal stege ca 45 min. pr. kg. Er det inkl. fyld eller er det kun ren fugl?
Hej Helga
Det er inklusiv fyldet. Efter jeg selv lavede en kalkun dette år kan du nøjes med 35 – 40 minutter pr. kilo og inklusiv fyld.
Rigtig godt nytår
Søren
👍
Hej Helga
Super 😊.
Søren
Hej Søren!
Super fin opskrift! 👍🏻 den kommer som kaldet 😉
Du skriver 160 grader – er det varmeluft eller alm ovn?
Glædelig jul!
Vh Louise
Hej Louise
Mange tak :-).
Det er uden varmluft.
Glædelig jul til dig og dine 🎄.
Søren
Er kalkunen udbenet inden du putter fars i ?
Hej Anette
Nej, jeg udbener ikke kalkunen.
Når den er tilberedt tager jeg farsen ud.
Bedste hilsner
Søren