Hvad er en af de bedste kartoffelopskrifter? Det må være hasselback kartofler, da de er ekstrem sprøde og lækre. De kan desuden varieres på flere måder alt efter ens smag.
Det jeg elsker ved hasselbagte kartofler er, at de får denne lækre sprøde overflade, men beholder selve kartoflens konsistens i midten. Jeg må dog indrømme, at hasselback kartoflen indtil for nylig har været dømt ude af midt køkken. Det skyldes nok, at jeg som mange andre har været overfodret med den tilbage i 1980´ og 1990´erne, hvor den var overordentlig populær som tilbehør til alt, og til alle fester.
Sådan laves hasselback kartofler
Her på det sidste har jeg har fundet lidt af de gamle opskrifter frem, hvor en af dem er hasselback kartoffel og jeg må indrømme, at den igen har fået plads i mit køkken.
Det gode ved hasselback kartofler er, at man kan give den smag af f.eks. hvidløg, krydderurter, som blandes sammen med smør der smeltes og pensles på kartoflerne. Den lækrer smag fra hvidløg og krydderurter passer fantastisk godt sammen med de sprøde hasselback. Man kan også rive lidt god ost over kartoflerne inden de kommes i ovnen, så osten smelter ned i rillerne, eller komme en klat creme fraiche på toppen ved servering. Mulighederne er utallige og vidunderlige med hasselback kartofler.
Prøv også disse populære kartoffelopskrifter: Pommes Fondante // Pommes Frites // Kartoffelsalat
Opskrift på hasselback kartofler
Hasselbagte kartofler passer fantastisk godt som tilbehør til mange forskellige som Côte de Boeuf og Langtidsstegt Kalveculotte. Sammen med en lækker Rødvinssauce får man med sikkerhed en ultimativ gæstemiddag.
Opskriften er også meget nem at gå til og kræver meget lidt for, at få et perfekt resultat som alle ens gæster vil elske.
Hasselback Kartofler
Ingredienser
- 500 – 600 g. kartofler
- 4 spsk. smør eller olivenolie hvis man ikke ønsker at bruge smør
- 2 fed hvidløg
- 4 kviste frisk timian eller 2 kviste rosmarin eller 6 salvieblade
- Havsalt
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne.
- Skær tynde skiver 2/3 ned i bunden af hver kartoffel. Som tip kan man skære lidt af bunden af en kartoffel, og sætte en kødnål igennem på langs som stopper når man skærer ned i kartoflerne. Brug ikke den bedste kniv til dette.
- Placer kartoflerne i et ildfast fad, hvor der er plads til dem alle.
- Kom smørret i en lille gryde sammen med hvidløget der er skrallet og skåret i mindre stykker og enten timian, rosmarin eller salvie efter smag.
- Smelt smørret langsomt, så det aftager smag af hvidløg og krydderurter.
- Bruger man olivenolie skal dette ikke varmes op, men man kan lade det stå en times tid på køkkenbordet for, at trække smag af hvidløg og krydderurter.
- Smør hver kartoffel med det smeltede smør.
- Drys kartoflerne med havsalt.
- Opvarm en ovn til 200, og bag kartoflerne i ovnen i ca. 45 – 60 minutter, indtil de har fået en gylden og sprød overflade.
Noter
Sauce til Hasselback kartofler: Hjemmelavet Bearnaise Sauce // Rødvinssauce
Selv om opskriften er fra firserne kan den sagtens anbefales.
I denne opskrift på hasselbagte kartofler har jeg penslet dem med smør, som har fået smag af hvidløg og f.eks. timian. Smørret kan erstattes af olivenolie, hvor man bør komme hvidløg og krydderurter i, en times tid inden de pensles for, at det kan trække smag.
Kartoflerne kan ligesom i 80´erne bruges som tilbehør til mange forskellige retter, men jeg synes de er bedst til kalve/oksekød, lammekød og fjerkræ. Om de skal serveres med eller uden sauce er helt op til dig.
Server dem i fadet.
Skør nu med 5 mm mellemrum ned i kartoflen.
0 kommentarer