Hasselback Kartofler

af | 17. apr 2019 | Grøntsager, Hovedretter, Nytår, Opskrifter, Tilbehør

Hvad er en af de bedste kartoffelopskrifter? Det må være hasselback kartofler, da de er ekstrem sprøde og lækre. De kan desuden varieres på flere måder alt efter ens smag.

Det jeg elsker ved hasselbagte kartofler er, at de får denne lækre sprøde overflade, men beholder selve kartoflens konsistens i midten. Jeg må dog indrømme, at hasselback kartoflen indtil for nylig har været dømt ude af midt køkken. Det skyldes nok, at jeg som mange andre har været overfodret med den tilbage i 1980´ og 1990´erne, hvor den var overordentlig populær som tilbehør til alt, og til alle fester.

Her på det sidste har jeg har fundet lidt af de gamle opskrifter frem, hvor en af dem er hasselback kartoflen og jeg må indrømme, at den igen har fået plads i mit køkken.
Det gode ved hasselback kartofler er, at man kan give den smag af f.eks. hvidløg, krydderurter, som blandes sammen med smør der smeltes og pensles på kartoflerne. Den lækrer smag fra hvidløg og krydderurter passer fantastisk godt sammen med de sprøde hasselback. Man kan også rive lidt god ost over kartoflerne inden de kommes i ovnen, så osten smelter ned i rillerne, eller komme en klat creme fraiche på toppen ved servering. Mulighederne er utallige og vidunderlige med hasselback kartofler.

Kartoflerne passer fantastisk godt so tilbehør til mange forskellige som Côte de Boeuf og Langtidsstegt Kalveculotte. Sammen med en lækker Rødvinssauce får man med sikkerhed en ultimativ gæstemiddag.
Opskriften er også meget nem at gå til og kræver meget lidt for, at få et perfekt resultat som alle ens gæster vil elske.

 

Hasselback Kartofler

Hvad er den bedste kartoffelopskrift? Hasselback kartofler, da de er ekstrem sprøde og lækre og passer super godt til nærmest alle retter som skønt tilbehør.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Tilbehør, Grøntsager, Opskrift
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 500 - 600 g. kartofler
  • 4 spsk. smør eller olivenolie hvis man ikke ønsker at bruge smør
  • 2 fed hvidløg
  • 4 kviste frisk timian eller 2 kviste rosmarin eller 6 salvieblade
  • Havsalt

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne.
  • Skær tynde skiver 2/3 ned i bunden af hver kartoffel. Som tip kan man skære lidt af bunden af en kartoffel, og sætte en kødnål igennem på langs som stopper når man skærer ned i kartoflerne. Brug ikke den bedste kniv til dette.
  • Placer kartoflerne i et ildfast fad, hvor der er plads til dem alle.
  • Kom smørret i en lille gryde sammen med hvidløget der er skrallet og skåret i mindre stykker og enten timian, rosmarin eller salvie efter smag.
  • Smelt smørret langsomt, så det aftager smag af hvidløg og krydderurter.
  • Bruger man olivenolie skal dette ikke varmes op, men man kan lade det stå en times tid på køkkenbordet for, at trække smag af hvidløg og krydderurter.
  • Smør hver kartoffel med det smeltede smør.
  • Drys kartoflerne med havsalt.
  • Opvarm en ovn til 200, og bag kartoflerne i ovnen i ca. 45 - 60 minutter, indtil de har fået en gylden og sprød overflade.

Noter

Kartoflerne kan som tilbage i 80´erne bruges som tilbehør til mange forskellige retter, men jeg synes de er bedst til kalve/oksekød, lammekød og fjerkræ.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Selv om opskriften er fra firserne kan den sagtens anbefales.

Prøv Også disse opskrifter: Hjemmelavet Bearnaise Sauce // Ølsauce // Pommes Fondante nemme Pommes Anna

I denne opskrift har jeg penslet dem med smør, som har fået smag af hvidløg og f.eks. timian. Smørret kan erstattes af olivenolie, hvor man bør komme hvidløg og krydderurter i, en times tid inden de pensles for, at det kan trække smag.
Kartoflerne kan ligesom i 80´erne bruges som tilbehør til mange forskellige retter, men jeg synes de er bedst til kalve/oksekød, lammekød og fjerkræ. Om de skal serveres med eller uden sauce er helt op til dig.

 

Smelt smørret i en lille gryde med krydderurterne i.

Skræl kartoflerne og skær et lille stykke af bunden af.

Stik en kødnål igennem, så man undgår at skære kartoflen igennem.

Smør kaftoflerne med kryddersmørret.

Drys dem med salt og bag dem i ovnen.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!