Rødvinssauce
En lækker og nem hjemmelavet rødvinssauce eller rødvinssovs passer utrolig godt til rigtig meget slags kød som en god bøf, kalve steg eller vildtkød.
Jeg laver altid min egen sauce eller sovs, når vi får et godt stykke kød og en nedkogt rødvinssauce passer virkelig godt til kødet.
Udover den er nem at lave tager det ikke lang tid, at koge rødvinen ned og afrunde saucen med smør så den får en lækker rund smag.
Hvorfor er en rødvinssauce god til kød?
Når man nedkoger både rødvin og balsamico bliver smagen fra disse mere intense i deres syrlige og sødmefulde smag. Samtidig fordamper alkoholen. Når man til sidste monterer smørret rundes syren og sødmen af, så saucen til sidst bliver dejlig rund og fyldig. Dette passer utrolig godt til rødt kød som Nyretapper, Kalveculotte eller Côte de Boeuf.
Hvilken vin skal jeg bruge?
Du behøves ikke drøne ud og købe den dyreste rødvin eller en fra et bestemt område. Jeg plejer ikke, at bruge de dyreste flasker jeg har liggende, men en rødvin jeg kan lide at drikke.
Nogle tænker at man skal bruge en bourgogne til bestemte retter, men jeg har det nu sådan, at er vinen først kogt ned gør det ikke den store forskel.
Hvilken fond skal jeg bruge?
Jeg laver ind i mellem min egen kalvefond, men man kan sagtens bruge en købefond fra et supermarked. Jeg vil anbefale de flydende eller de gelerede i små pakker, da der er mere smag i dem. I nogle supermarkeder har de også små plastikposer med flydende fond, som jeg ind i mellem køber pga. kvaliteten.

Rødvinssauce Bedste og nemmeste sauce
Ingredienser
- 1 spsk. smør
- 1 - 2 skalotteløg
- 1 spsk. fint hakket frisk timian
- 4 dl rødvin
- 1 dl balsamicoeddike
- 5 dl kalvefond
- Ca. 100 g smør
Sådan gør du
- Skræl og hak skalotteløget fint, og gør det samme med timianen.
- Varm en gryde op ved middel varme, og tilsæt 1 spsk. smør som skal smelte. Kom de fint hakkede skalotteløg i, og lad sauterer lidt inden timianen tilsættes.
- Kværn noget peber i og lad det sauterer med i et par minutter.
- Hæld balsamicoeddiken i, og lad det koge så langt ned, at det kun hænger ved løgene.
- Dernæst hældes rødvinen i, som ligeledes koges helt ned så det kun hænger ved løgene.
- Nu hældes kalvefonden i, som koges ned til 1/3.
- Si løg og timian fra saucen.
- Til sidst monteres den kolde smør lidt af gangen indtil saucen er rund i smagen. Dvs. at syren i saucen bliver afrundet.
Noter
Du kan godt nedkoge vinen og tilsætte kalvefonden og nedkoge dette dagen før.
Jeg vil anbefale at monterer smørret samme dag saucen skal bruges, da det efter min mening giver den bedste smag og fylde.
Kan jeg lave rødvinssaucen dagen før?
Du kan godt nedkoge vinen og tilsætte kalvefonden og nedkoge dette dagen før.
Jeg vil anbefale at monterer smørret samme dag saucen skal bruges, da det efter min mening giver den bedste smag og fylde.
Hakke skalotteløgene og timianen meget fint.
Sauter skalotteløgene og timinanen ved middel varme i nogle minutter, hvorefter rødvin og balsamico tilsættes.
Kog rødvin og balsamico meget ned så der kun er et par spiseskefulde tilbage, hvorefter kalvefonden tilsættes, som koget 1/3 ned.
Monter til sidste saucen med smør for at afrunde den.