En lækker og nem hjemmelavet rødvinssauce eller rødvinssovs passer utrolig godt til rigtig meget slags kød som en god bøf, kalve steg eller vildtkød.
Jeg laver altid min egen sauce eller sovs, når vi får et godt stykke kød og en nedkogt rødvinssauce passer virkelig godt til kødet.
Udover den er nem at lave tager det ikke lang tid, at koge rødvinen ned og afrunde saucen med smør så den får en lækker rund smag.
Hvorfor er en rødvinssauce god til kød?
Når man nedkoger både rødvin og balsamico bliver smagen fra disse mere intense i deres syrlige og sødmefulde smag. Samtidig fordamper alkoholen. Når man til sidste monterer smørret rundes syren og sødmen af, så saucen til sidst bliver dejlig rund og fyldig. Dette passer utrolig godt til rødt kød som Nyretapper, Kalveculotte eller Côte de Boeuf.
Hvilken vin skal jeg bruge?
Du behøves ikke drøne ud og købe den dyreste rødvin eller en fra et bestemt område. Jeg plejer ikke, at bruge de dyreste flasker jeg har liggende, men en rødvin jeg kan lide at drikke.
Nogle tænker at man skal bruge en bourgogne til bestemte retter, men jeg har det nu sådan, at er vinen først kogt ned gør det ikke den store forskel.
Hvilken fond skal jeg bruge?
Jeg laver ind i mellem min egen kalvefond, men man kan sagtens bruge en købefond fra et supermarked. Jeg vil anbefale de flydende eller de gelerede i små pakker, da der er mere smag i dem. I nogle supermarkeder har de også små plastikposer med flydende fond, som jeg ind i mellem køber pga. kvaliteten.
Rødvinssauce Bedste og nemmeste sauce
Ingredienser
- 1 spsk. smør
- 1 – 2 skalotteløg
- 1 spsk. fint hakket frisk timian
- 4 dl rødvin
- 1 dl balsamicoeddike
- 5 dl kalvefond
- Ca. 100 g smør
Sådan gør du
- Skræl og hak skalotteløget fint, og gør det samme med timianen.
- Varm en gryde op ved middel varme, og tilsæt 1 spsk. smør som skal smelte. Kom de fint hakkede skalotteløg i, og lad sauterer lidt inden timianen tilsættes.
- Kværn noget peber i og lad det sauterer med i et par minutter.
- Hæld balsamicoeddiken i, og lad det koge så langt ned, at det kun hænger ved løgene.
- Dernæst hældes rødvinen i, som ligeledes koges helt ned så det kun hænger ved løgene.
- Nu hældes kalvefonden i, som koges ned til 1/3.
- Si løg og timian fra saucen.
- Til sidst monteres den kolde smør lidt af gangen indtil saucen er rund i smagen. Dvs. at syren i saucen bliver afrundet.
Noter
Du kan godt nedkoge vinen og tilsætte kalvefonden og nedkoge dette dagen før.
Jeg vil anbefale at monterer smørret samme dag saucen skal bruges, da det efter min mening giver den bedste smag og fylde.
Kan jeg lave rødvinssaucen dagen før?
Du kan godt nedkoge vinen og tilsætte kalvefonden og nedkoge dette dagen før.
Jeg vil anbefale at monterer smørret samme dag saucen skal bruges, da det efter min mening giver den bedste smag og fylde.
Hakke skalotteløgene og timianen meget fint.
Sauter skalotteløgene og timinanen ved middel varme i nogle minutter, hvorefter rødvin og balsamico tilsættes.
Kog rødvin og balsamico meget ned så der kun er et par spiseskefulde tilbage, hvorefter kalvefonden tilsættes, som koget 1/3 ned.
Monter til sidste saucen med smør for at afrunde den.
Kan man bare gange opskriften op hvis nu man bliver 8?
Hej Kathrine
Du fordobler bare opskriften på rødvinssauce til dobbelt portion eller mere :-).
Bedste hilsner
Søren
Fantastisk opskrift . Jeg har brugt den flere gange. Jeg skal bare huske, at lave ekstra meget sauce næste gang, for min sauceglade familie, forstår ikke, hvordan den skal kunne række til 4 portioner….
Hej Pia
Det lyder så godt, at I kunne lide rødevinssaucen.
Hvis I skulle få noget i overskud næste gang kan den fryses, selv om jeg kan forstå det nok ikke sker.
Rigtig god påske
Bedste hilsner
Søren
Kan den fryses ned, hvis man ikke tilsætter smør ?
Hej Emilie
Du kan godt fryse rødvinssaucen, ligeledes hvis du har en rest med smør i. Den skiller ikke når den koges op igen.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren, har lavet sin sauce. Men syntes godt nok den var mega saltet i smagen. Har du en tanke om hvor jeg kan have fejlet. Fulgte ellers opskriften slavisk.
Hej Rasmus
Når du bruger almindeligt smør, dvs. med salt i skal man være lidt varsom med at salte saucen til sidst, hvilket jeg tror er det der er sket for dig.
Rigtig fint du lige skriver omkring det, da jeg skal have lavet et notat i opskriften om dette.
Bedste hilsner
Søren
Hvad blander man den der touch of taste fond op med?? Bare med 5 dl. vand og så et par skefulde af fonden?
Hej Jeanette
Jeg mener man blander som du skriver 5 dl. med 1½ spsk.. Der står noget med at en flaske giver 4 liter fortyndet fond. Du bør måske tjekke hvordan den er når du har blandet det med vand. Virker den tynd så kom 1 eller 2 ekstra spsk. i.
Jeg bruger selv ren fond, men jeg ved godt at det ikke er alle steder man kan købe dem.
Rigtig godt nytår 🎉
Søren
Tusind Tak for dit hurtige svar i fredags 😀 Jeg har aldrig lavet rødvinssauce før, men at dømme ud fra egne smagsløg og gæsternes begejstring, så slap jeg vist ret godt fra det. Tak for en lækker og nem opskrift. (Jeg tilføjede dog finthakket gulerod sammen med skalotteløg) Rigtig godt nytår til dig 😀
Hej Jeanette
Lyder super godt, at den blev god :-).
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Jeg skal til at lave sovs til 24 😬 Kan jeg blot gange opskriften op?
“Kog rødvin og balsamico meget ned så der kun er et par spiseskefulde tilbage” hvor meget skal rødvinen reduceres?
På forhånd tak.
-Søren
Hej Søren
Det var mange du skal lave rødvinssauce til :-).
I princippet ja, men jeg vil foreslå at du koger rødvinen omkring 1/4 ned og balsamicoen ganger du kun med ½ og igen koger 1/4 del. Jeg har været med til at gange op til 100 personer sammen en af mine venner, hvor det nogenlunde fungerede.
Du bør ikke spare på smørret, da dette både tykner og især runder saucen af.
Angående rødvinen så bør du købe det i baginboks, men ikke en for frugtsød som eksempelvis zinfandel og lignende.
God fornøjelse og skriv igen hvis du er i tvivl :-).
Bedste hilsner
Søren
Du skriver 40 minutter. Er jeg for forsigtig eller skal man bare bulderkoge til opnåede resultat? Fed side i øvrigt😊
Hej Kim
Du kan godt lade det koge, da du eller kommer til at bruge forholdsvis lang tid på nedkogningen. Du skal dog huske at holde øje med det, så du ikke står med en brændt rødvin 😊.
Ps. Tusinde tak 🙏.
God weekend
Søren
Når kalvefond er i skal der så koges ned til 1/3 eller skal der koges 1/3 væk. Synes man kan læse begge dele ud af opskriften 😀
Hej Kaspar
Det skal koges ned til en 1/3 del.
Jeg får lige tjekket op på selve opskriften.
Bedste hilsner
Søren