Kalvefond er en af de vigtigste ingredienser i en perfekt sauce.
I opskriftssamlingen over fonde er det nu den mørke kalvefonds tur, som er en vigtig ingrediens til den ultimative rødvinssauce. Mange vil måske tænke, at der er for besværligt, at stå og lave en sin egen kalvefond, men tidsmæssigt passer den sig selv.
Et gæt er, at det i alt tager 60 minutters arbejde. Så undskyldninger er der ikke mange af.
Du vil få omkring 5 – 2½ liter afhængig af om du koger den yderligere ned.
Opskrift på kalvefond
En kalvefond som denne kræver selvfølgelig kalveben og en god sjat grøntsager. Kalvebenen har de fleste slagtere og større supermarkeder. Hvis de ikke ligger inden med kan du altid bede dem få dem hjem. De koster ligeledes ikke alverden. Grøntsagerne er primært rodfrugter, løg og porre og krydderier som timian.
Den vigtigste del er at en fond med masser af smag som denne skal simre i helst 6 til 8 timer. På den måde bliver smagen rigtig lækker. Når den har simret sies den, og du kan efterfølgende koge den længere ned, hvilket gør den endnu kraftigere.
Prøv også: Grøntsagsfond
Kalvefond
Ingredienser
- 2 kg. kalveben
- 1 -2 gulerødder i skiver
- 1 hakket løg gerne med skrællen på
- ½ halv knoldselleri i tern.
- 1 helt hvidløg grofthakket
- 1 porre i ringe
- 2 spsk. tomatpuré
- 10 peberkorn
- 5 l. vand
- 10 stilke frisk timian
- 3 laurbærblade
- Salt
Sådan gør du
- Brun kalvebenene i ovnen i ca. 30 minutter ved 250 grader, eller indtil de bliver mørke og så meget af fedtet er smeltet af benene.
- Svits grøntsagerne i en stor gryde til de har fået farve.
- Kom benene ved, og tilsæt tomatpuré og dernæst de øvrige ingredienser.
- Lad det hele koge op, og skru dernæst ned til meget svag varme, og lad fonden simre i 10 – 12 timer underlåg.
- Stil evt. fonden til afkøling i 4 timer, eller som jeg gør til dagen efter.
- Dagen derpå fjernes evt. overskydende fedt som har lagt sig øverst på fonden.
- Si fonden gennem et klæde.
- Kog evt. fonden yderligere ned til halvdelen, da den derved bliver mere kraftig.
- Som nævnt i en af de andre opskrifter om fond, hælder jeg 4 -5 dl. i fryseposer, og har på den måde altid noget hjemmelavet fond.
Noter
Sådan bruger du kalvefond
Kalvefond er som jeg skriver en utrolig vigtig del af forskellige saucer og kan ligeledes bruges i supper og gryderetter. Når du bruger fond af kalv får du grundsmag der harmonere fantastisk med de øvrige ingredienser.
I min Rødvinssauce, som er en af de mest læse her på bloggen er kombinationen af rødvin, kalvefond og smør perfekt balanceret. Dette må også være grunden til at saucen er så populær.
Udover saucer kan fonden ligeledes bruges i gryderetter som den franske klassiker Boeuf Bourguignon, og supper som Oksekødssuppe.
En kalvefond kan meget nemt gemmes i lang tid i fryseren. Jeg gør selv det at jeg hælder den i frostposer af 3 – 5 dl. i hver. På den måde har jeg min egen hjemmelavet kalvefond til saucer og andet.
Får røde øre – løb tør for fond i fryseren – når jeg så læser dit indlæg….jeg må hellere får bestilt nogle ben 🙂
Dejligt at mange efterhånden selv laver sin fond.
En kok viste mig engang at han brændte alle sine grøntsager på varme pander uden fedtstof før han kom dem i sin fond – det skulle give en røget smag og selvfølgelig lidt farve.
/Erland
Hej Erland
Den metode må jeg få afprøvet næste gang, især pga. den røgede smag.
Fond i fryseren kan man nu ikke undvære.. :-).
Vil prøve at lægge mig ud med at lave en kalvefond, det er dog første gang det skal prøves , så jeg kan få lavet en lækker rødvinssauce til nytårsaften .
Rigtig god ide, som jeg ved du ikke vil fortryde.
Rigtig godt nytår :-).
/Søren
Er lidt i tvivl: Koges fond med eller uden låg? Uden koger det jo hurtigere ind, men gør dette noget ved den færdige fond.
Fonden simrer med låg i ca. 10 timer. Du kan også nøjes med 6 – 8 timer. Ønsker du den meget kraftig koger du den ind uden låg, efter den er siet.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Jeg er på mit første forsøg med fond projektet.
Jeg kan ikke helt dreje hvordan 5 liter vand kogt over 10 timer kan give 5 liter fond.
Skal der bare spædes op med vand undervejs?
Hjæææælp en førstgangs koger.
Hej Lagoni
Jeg forstår godt dit spørgsmål.
Jeg kan se, at jeg er lidt misvisende i opskriften, som skal tilrettes.
Der skulle have stået, at fonden koges op, og dernæst skrues der ned til svag varme, hvor fonden simrer under låg i ca. 10 timer.
Det under låg mangler.
Du kan evt. spæde med lidt mere vand, hvis du ikke har haft låg på gryden.
Hvis du koger den ned til 2½ liter, når den er siet bliver den mere kraftig. Og ja, det med de 5 liter passer heller ikke helt.
Bedste nytårs hilsner
Søren
Mange tak for dit hurtige svar, så forstår selv jeg opskriften:-)
Godt nytår og tak for en god side
Skal grønsagerne blive indtil man sier fonden eller hvordan?
Hilsen Jeppe?
Hej Jeppe
Ja, alt skal blive i fonden indtil den sies.
Bedste hilsner
Søren
Hej Jeg er meget sent ude og slagterne har lukket i morgen.
Har fundet kraftben… kan jeg mon bruge det?
Mvh Ditte
Hej Ditte
Det kan du godt bruge til kalvefond. :-).
Godt nytår
Søren
Hej Søren
Bliver fonden sådan gelé agtig ligesom når man laver fond på kyllingeben?
Vi køber kød og kraftben ved Guldager Highland Cattle, som jo græsser i og omkring Esbjerg – mon ikke de ben kan bruges i stedet for kalveben?
Hej Carina
I kan sagtens bruge de ben I har fra Guldager Highland Cattle.
Hvis I koger fonden meget ned bliver den til sidste gelé agtig når den køler ned.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren,
Plejer at lave din opskrift men i skyndingen kom jeg igår til at bestille 10 kr kalveben. Det er mere end min gryde kan klare så spørgsmålet er, om jeg kan koge benene i 12-24 timer og så koge fonden med grøntsager i et par timer efterfølgende? Håber på et hurtigt svar da jeg er igang med stegningen.
Hej Jan
Teoretisk burde du kunne gøre det på den måde. Eller har du mulighed, selv om det kræver dobbelt arbejde, at lave en ekstra portion i morgen igen?
Bedste hilsner
Søren
Bruger du en 10 liters gryde til at starte med, for at det hele kan være i samme gryde?
Hej Gustav
Jeg bruger altid den største gryde jeg har fra starten, som er en 10 liters.
Og helt korrekt er det for, at alt kan være i den.
Bedste hilsner
Søren