Chili Con Carne
Chili con carne er en fantastisk lækker måde, at lave en gryderet på. Du bestemmer selv om den skal kunne mærkes i ørerne, eller noget for alle. Jeg tror, at Chili con carne, eller mexikansk gryderet var den første ret, jeg som barn forsøgte mig med på egen hånd. Kødet, løgene og andet blev svitset i gryden og tomaterne kom i. Eneste “lille” fejl jeg gjorde den gang, var at tabe det halve af cayenne peber dåsen i gryderetten. Mine forældre forsøgte efter bedste evne, at spise min første ret, men måtte desværre opgive. Sidenhen er retten blevet lidt mildere og bedre.
Chili con carne betyder på spansk kød med chili. Oprindeligt bestod retten af tørt kød, tørrede chilier og salt, der blev stødt sammen. På den måde kunne det holde sig i lang tid. Senere hen blev retten formet til det vi kender i dag. I dag er Chili con carne staten Texas´ nationalret. Tilbage i begyndelsen af 1900 tallet kunne man finde chili parlors langs vejene, som serverede rygende varme chili con carne.
I min chili con carne version tilføjer jeg både 82% chokololade, flere forskellige slags chilier, friske og tørrede og kaffe samt flere forskellige slags bønner. Jeg vælger de fleste gange, at bruge hakket oksekød, men du kan sagtens bruge et godt stykke oksekød, som skæres ud i tern. I denne version har jeg som alternativ serveret hokkaido mos til, hvilket sagtens kan udelades og erstattes af noget godt madbrød.
Grøntsagerne sauteres ved svag varme indtil løgene er glasklare.
Prøv Også: Tomatsalsa perfekt til Chili Con Carne // Grillede Fiskespyd // Chipotle Pulled Pork Dog

Chili Con Carne
Ingredienser
Chili Con Carne
- 500 g hakket oksekød gerne af god kvalitet
- 1 dl. tørrede pinto bønner
- 1 dl. tørrede hvide bønner
- 1 dl. tørrede kidney beans
- 1 dåse gode flåede tomater
- 4 store gode tomater
- Saften fra 1 lime
- 2 dl. kalvefond
- 1 dl. kaffe
- 25 g. 80% chokolade
- 2 løg
- 4 fed hvidløg
- 2 hele spansk peber
- 1 gul peberfrugt
- 1 grøn peberfrugt
- 1 rød peberfrugt
- 3 - 4 stængler selleri
- 1/4 rød frisk habanero chilli
- 1 grøn frisk jalapeño chili
- ½ tsk. chipotle
- 1 tsk. tørret chili
- ½ tsk. cayenne peber
- 1 tsk. chile pastilla-ancho kan udelades
- 1 tsk. chile negro entero kan udelades
- 1 tsk. tabasco sauce
- 2 spsk. oregano
- 1 tørret koriander
- 1 stang kanel
- 1 tsk. paprika
- Creme fraiche
- Frisk koriander
Hokkaido Mos
- 1 Hokkaido
- Fransk æblecidereddike
- Smør
- Salt og peber
Sådan gør du
Chili Con Carne
-
Udblød de tørrede bønner natten over efter anvisning på poserne.
-
Fjern skallen fra løg og hvidløg og skær dem i tern.
-
Vask selleri, peberfrugter og chili.
-
Halver peberfrugter og chili og fjern kernerne. Skær dem dernæst i tern.
-
Skær selleristænglerne i mindre stykker.
-
Sauter løg, hvidløg, selleri og de friske chilier i en gryde ved middel varme indtil løgene er glasklare. Tag dem dernæst op af gryden og sæt dem til side.
-
Skru op for varmen og svits oksekødet.
-
Kom løg, hvidløg, chili, selleri og peberfrugter tilbage i gryden.
-
Skær de hele tomater i tern, som tilsættes til resten sammen med de flåede tomater, kalvefond, limesaft og kaffe.
-
Tilsæt de tørrede krydderier og chilier, tabasco og chokoladen i retten.
-
Lad det hele simre i mindst to timer.
-
- 1½ time inden servering tilsættes de tørrede bønner.
Hokkaido Mos
-
I mellem tiden deles hokkaidoen i to. Fjern kernerne med en ske. Skær hokkaiden i tern, som kommes i en gryde med vand.
-
Lad det simre i ca. 20 - 30 minutter indtil hokkaidoen er mør.
-
Hæld vandet fra.
-
Tilsæt lidt smør og blend hokkaidoen med en stavblender.
-
Smag til med fransk æblecidereddike og salt og peber.
Opskriftsnoter
Ved servering kommes lidt creme fraiche og frisk hakket koriander på chili con carnen.
Lad retten simre i et par timer, da den kun bliver bedre af langsom og nænsom tilberedning.
Server retten med en klat creme fraiche og en is kold øl til.
Kommentarer
Chili Con Carne — Ingen kommentarer