Chili Con Carne Opskrift

af | 1. okt 2015 | Hovedretter, Okse/Kalvekød, Opskrifter, Simremad

Chili con Carne er en fantastisk lækker måde, at lave en af de bedste mexikanske gryderetter på.

Prøv min opskrift på Chili Con Carne som er nem og smager skønt.

Chili con Carne kan være stærk eller mild. Du bestemmer selv om den skal være familievenlig eller meget stærk, eller bare noget alle synes er lækkert, at spise. Mange har en mening om at den skal være utrolig chili stærk, eller utrolig mild.
Jeg har med tiden skabt en chilie con carne der smager fantastisk godt, og som alle kan lide, uden at den er for stærk.

Chili con carne, eller mexikansk gryderet var den første ret, jeg som barn forsøgte mig med på egen hånd, hvor jeg fik helt frie tøjler. Jeg kom kødet, løgene og andet i en gryde som blev svitset, og dernæst blev tomaterne hældt i. Eneste “lille” fejl jeg gjorde den gang, var at tabe det halve af cayenne peber dåsen i gryderetten. Mine forældre forsøgte efter bedste evne, at spise min første ret, men måtte desværre opgive.
Sidenhen har jeg lavet rigtig mange gang, og den er nu blevet en af mine favorit retter som er blevet meget bedre og lidt mildere.

Jeg laver min Chili Con Carne på denne måde.

Jeg sørger altid for, at lave min chili Con Carne ved at tilsætte mørkt chokolade med mindst 70% kakao i og en kop kraftig kaffe og saften fra en lime.
Alle ingredienserne er for, at give Chili Con Carnen en den mest perfekte og lækreste smag.

Jeg bruger også forskellige slags bønner i min version som pinto bønner, sorte bønner og røde bønner.
Jeg tilsætter ligeledes forskellige slags chili i for smagens skyld, og altid chipotle som er røget chili, hvilket giver retten en særlig lækker smag.

Jeg kommer både en dåse gode flåede tomater og et par hele tomater i min chili, men man kan godt udelade de hele tomater.

ChiliConCarne

Chili Con Carne Opskrift | Den perfekte Opskrift

Chili con Carne er en fantastisk lækker måde, at lave en af de bedste mexikanske gryderetter på. Prøv min opskrift på Chili Con Carne som er nem og smager skønt.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Hovedret, Oksekød, Simreret, Grøntsager
Køkken: Amerikansk
Forb. tid: 35 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 35 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Chili Con Carne

  • 500 g hakket oksekød gerne af god kvalitet
  • 1 dl. tørrede pinto bønner eller på dåse
  • 1 dl. tørrede hvide bønner eller på dåse
  • 1 dl. tørrede kidney beans eller på dåse
  • 1 dåse gode flåede tomater
  • 4 store gode tomater
  • Saften fra 1 lime
  • 2 dl. kalvefond
  • 1 dl. kaffe
  • 25 g. 72 - 80% chokolade
  • 2 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 hele spansk peber
  • 1 gul peberfrugt
  • 1 grøn peberfrugt
  • 1 rød peberfrugt
  • 3 - 4 blade blad selleri
  • 1/4 rød frisk habanero chilli
  • 1 grøn frisk jalapeño chili
  • ½ tsk. chipotle
  • 1 tsk. tørret chili
  • ½ tsk. cayenne peber
  • 1 tsk. chile pastilla-ancho kan udelades
  • 1 tsk. chile negro entero kan udelades
  • 1 tsk. tabasco sauce
  • 2 spsk. oregano
  • 1 tørret koriander
  • 1 stang kanel
  • 1 tsk. paprika
  • Creme fraiche
  • Frisk koriander

Hokkaido Mos

  • 1 Hokkaido
  • Fransk æblecidereddike
  • Smør
  • Salt og peber

Sådan gør du

Chili Con Carne

  • Udblød de tørrede bønner natten over efter anvisning på poserne.
  • Fjern skallen fra løg og hvidløg og skær dem i tern.
  • Vask selleri, peberfrugter og chili.
  • Halver peberfrugter og chili og fjern kernerne. Skær dem dernæst i tern.
  • Skær selleristænglerne i mindre stykker.
  • Sauter løg, hvidløg, selleri og de friske chilier i en gryde ved middel varme indtil løgene er glasklare. Tag dem dernæst op af gryden og sæt dem til side.
  • Skru op for varmen og svits oksekødet.
  • Kom løg, hvidløg, chili, selleri og peberfrugter tilbage i gryden.
  • Skær de hele tomater i tern, som tilsættes til resten sammen med de flåede tomater, kalvefond, limesaft og kaffe.
  • Tilsæt de tørrede krydderier og chilier, tabasco og chokoladen i retten.
  • Lad det hele simre i mindst to timer.
  • - 1½ time inden servering tilsættes de tørrede bønner.

Hokkaido Mos

  • I mellem tiden deles hokkaidoen i to. Fjern kernerne med en ske. Skær hokkaiden i tern, som kommes i en gryde med vand.
  • Lad det simre i ca. 20 - 30 minutter indtil hokkaidoen er mør.
  • Hæld vandet fra.
  • Tilsæt lidt smør og blend hokkaidoen med en stavblender.
  • Smag til med fransk æblecidereddike og salt og peber.

Noter

Ved servering kommes lidt creme fraiche og frisk hakket koriander på chili con carnen.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Hvilket slags kød bruger jeg?

Jeg bruger som regel hakket oksekød, men man kan også bruge forskellige slags godt skært oksekød eller kalvekød.

Chili con carne betyder på spansk kød med chili. Oprindeligt bestod retten af tørt kød, tørrede chilier og salt, der blev stødt sammen. På den måde kunne det holde sig i lang tid. Senere hen blev retten formet til det vi kender i dag. I dag er Chili Con Carne staten Texas´ nationalret. Tilbage i begyndelsen af 1900 tallet kunne man finde chili parlors langs vejene, som serverede rygende varme chili con carne.

Prøv også disse vidunderlige mexikanske retter: Huevos Rancheros // Carnitas perfekt kød til tacos // Tomatsalsa perfekt til chili con carne

I denne version har jeg som alternativ serveret hokkaido mos til, hvilket sagtens kan udelades og erstattes af noget godt madbrød eller ris til. Bruger man ris vil jeg foreslå, at det er brune ris, da de er mere grove i strukturen og passer rigtig godt til chili con carne.

 

Chiliconcarne grønt

Ingredienserne på foto af grøntsagerne til den bedste chili con carne.

 

Trilogi chili con carne

Grøntsagerne sauteres ved svag varme indtil løgene er glasklare.

 

Tag grøntsagerne op af gryden og brun kødet godt igennem.

 

Kom grøntsagerne tilbage i gryden til kødet, og tilsæt en dåse god flåede tomater.

 

Hældt en kvart kop stærk kaffe i chili con carnen.

 

Chokoladen til chili con carne giver en ekstra lækker smag, der passer utrolig godt til de øvrige ingredienser.

 

Kom nu de forskellige bønner i og rør godt rundt.

 

Til sidste tilsættes de forskellige krydderier som chili, oregano, kanel, koriander for at give den helt rigtige og vidunderlige smag.

 

Chili Con Carne pot

Lad retten simre i et par timer, da den kun bliver bedre af langsom og nænsom tilberedning.

 

Chili Con Carne

Server retten med en klat creme fraiche og en is kold øl til.

 

Prøv Også: Grillede Fiskespyd // Chipotle Pulled Pork Dog

 

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.