og

Tomatsalsa Mexicansk hjemmelavet salsa

af | 29. jan 2019 | Grøntsager, Opskrifter, Syltning - Fermentering - konservering, Tilbehør

Lad tomatsalsaen fermentere i nogle dage.

Denne mexikanske tomatsalsa er fermenteret, hvilket giver den en lidt anden smag som kilder på tungen. Den kan ligeledes holde sig i flere måneder da den er tilberedt på fermenterings måden.
Tomatsalsa passer utrolig godt til som tilbehør til flere forskellige retter som tacos, chili con carne, i en burger, til fyldige gryderetter eller bare som dip.

Fermenteret Tomatsalsa

Men hvorfor lige det der fermentering, som er så meget oppe i tiden?
For det første er det et af de ældste madlavnings metoder der findes. Man mener, at kineserne for omkring 9.000 år siden begyndte, at fermentere alkoholiske drikke.

Ved fermentering af tomatsalsa begynder en gæringsproces som i brød, vin eller øl, som er det som kaldes fermentering. I øl og vin omdanner gærceller sukkeret til alkohol.
Tænk på, hvad der sker i sensommeren når blommerne falder af blommetræet og får lov, at ligge? Lige så stille begynder de, at gære som gør hvepsene berusede eller fulde, når de snasker løs af frugterne.

Prøv denne salsa: Mangosalsa

Fermenteret tomatsalsa er perfekt sammen med hjemmelavet Chili Con Carne // Carnitas

Tomatsalsa som er fermenteret

Tomatsalsa Mexicansk hjemmelavet salsa

Denne mexikanske tomatsalsa er fermenteret, hvilket giver den en lidt anden smag som kilder på tungen. Tomatsalsaen kan holde sig på køl i et par måneder.
4.42 fra 12 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Tilbehør, Konservering, Fermentering, Grøntsager
Køkken: Mexicansk
Forb. tid: 25 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 350 g. tomater
  • 15 – 25 g. chili afhængig af hvor stærk man ønsker den
  • 40 g. rødløg
  • 12 g. hvidløg
  • 68 g. kål blade af f.eks. spidskål hvidkål, junglekål el.lign.
  • 10 -25 g. frisk koriander
  • Saften fra 1 limefrugt
  • 12,5 g. salt

Sådan gør du

  • Skyl tomater, chili, kålblade og koriander.
  • Skær tomaterne i tern af ca. 1 cm.
  • Skræl løg og hvidløg som ligeledes skæres i tern.
  • Skær kål og koriander i mindre stykker.
  • Vej tomater, chili, hvidløg, løg og kål af, og hæld det i en skål.
  • Tilsæt salt og limesaft, og rør rundt i et par minutter, hvorefter det skal stå og trække i 20 minutter.
  • Hæld dernæst salsaen i et patentglas, og sørg for at presse grøntsagerne ned i saften.
  • Sørg for, at der er 3 cm. luft op til låget af patent glasset.
  • Fold 1 – 2 kålblade, der er forinden er skyllet, ned over salsaen og pres det ned under lagen, som er et naturligt låg.
  • Lad salsaen fermenterer i 3 – 5 dage ved 18 – 21 grader. Såfremt det er varmere går det fermenteringen hurtigere, og er det koldere går fermenteringen langsommere.
  • Sørg for, at åbne patentglasset hver dag for, at frigive kuldioxiden.
  • Smag efter et par dage på salsaen.
  • Når den ikke længere bobler sættes den på køl, og fermenteringen stopper.

Noter

Der skal bruges 12½ g. salt pr. 500 g. grøntsager. Husk, at veje grøntsagerne af. Mangler der grøntsager så brug f.eks. ekstra junglekål blade eller rødløg.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Holdbarheden forlænges ved fermentering, som gør smagen lidt anderledes og mere umami agtig ved fermentering. Jeg synes personligt at denne smagsvariant passer utrolig godt til mange forskellige retter. Den kan selvfølgelig nemt erstatte af en almindelig tomatsalsa, grundet dens skønne smag. Men fordelen ved fermentering er den lange holdbarhed.

En af de andre fermenterings ingredienser jeg har tilberedt i flere år er den koreanske kimchi, som udover smagsindtrykket skulle være utrolig sund for vores tarme pga. de mikroorganismer der dannes ved fermenteringen.

Ingredienser til en tomatsalsa
Ingredienserne til tomatsalsa.

Saltet røres i grøntsagerne
Rør saltet i gørntsagerne og lad det stå i 20 minutter.

Tomatsalsa på patentglas
Hæld tomatsalsaen på patentglas, som skal fermenterer i 3 – 4 dage ved stue temperatur.

Tomatsalsa som er fermenteret

Når fermenterings processen er overstået ved at der ikke længere dannes luft stilles glasset på køl.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

5 Kommentarer

  1. Jakob Mydtskov

    5 stars
    Wauuuw ……..vi er helt oppe i himlen med denne salsa opskrift ……..helt fantastisk …….. tilføjede rød peberfrugt og spidskål …….tak for opskriften

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Jakob

      Det er jeg glad for I er, og tak for 5 stjerner for Tomatsalsa opskriften :-).

      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Jakob Mydtskov

    5 stars
    Rettelse : jeg tilføjede basilikum og kruspersille .

    Svar
  3. Heidi

    Hej Søren. Hvordan kan jeg være sikker på at fermenteringen er gået rigtigt?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Heidi
      Hvis der har været overtryk og lidt bobler i din salsa hver dag fra 2 til flere dage er fermenteringen gået rigtigt.
      Smagen vil være en anelse mere skarp end en normal salsa.

      Jeg håber det lykkes for dig, eller små du endelig skrive igen.

      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!