Tomatsalsa
Denne mexikanske tomatsalsa er fermenteret, hvilket giver den en lidt anden smag som kilder på tungen. Den kan ligeledes holde sig i flere måneder pga. fermenteringen
Tomatsalsa passer utrolig godt til som tilbehør til flere forskellige retter som tacos, chili con carne, i en burger, til fyldige gryderetter eller bare som dip.
Men hvorfor lige det der fermentering, som er så meget oppe i tiden?
For det første er det et af de ældste madlavnings håndværk. Man mener, at kineserne for ca. 9.000 siden begyndte, at fermentere alkoholiske drikke.
Ved fermentering begynder en gæringsproces som i brød, vin eller øl, som også er fermenteret. I øl og vin omdanner gærceller sukkeret til alkohol.
Tænk på, hvad der sker i sensommeren når blommerne falder af blommetræet og får lov, at ligge? Lige så stille begynder de, at gære som gør hvepsene berusede eller fulde, når de snasker løs af frugterne.
Holdbarheden forlænges ved fermentering, og gør smagen lidt anerledes og mere umami agtig ved fermentering, hvilket jeg synes passer utrolig godt til mange retter.
En af de andre fermenterings ingredienser jeg har tilberedt i flere år er den koreanske kimchi, som udover smagsindtrykket skulle være utrolig sund for vores tarme pga. de mikroorganismer der dannes ved fermenteringen.
Prøv Også: Chili Con Carne perfekt med Tomatsalsa // Stenbiderrogn på grillet lever // Tomat Chutney rigtig god til gryderetter

Tomatsalsa Fermenteret
Ingredienser
- 350 g. tomater
- 15 – 25 g. chili afhængig af hvor stærk man ønsker den
- 40 g. rødløg
- 12 g. hvidløg
- 68 g. kål blade af f.eks. spidskål hvidkål, junglekål el.lign.
- 10 -25 g. frisk koriander
- Saften fra 1 limefrugt
- 12,5 g. salt
Sådan gør du
-
Skyl tomater, chili, kålblade og koriander.
-
Skær tomaterne i tern af ca. 1 cm.
-
Skræl løg og hvidløg som ligeledes skæres i tern.
-
Skær kål og koriander i mindre stykker.
-
Vej tomater, chili, hvidløg, løg og kål af, og hæld det i en skål.
-
Tilsæt salt og limesaft, og rør rundt i et par minutter, hvorefter det skal stå og trække i 20 minutter.
-
Hæld dernæst salsaen i et patentglas, og sørg for at presse grøntsagerne ned i saften.
-
Sørg for, at der er 3 cm. luft op til låget af patent glasset.
-
Fold 1 – 2 kålblade, der er forinden er skyllet, ned over salsaen og pres det ned under lagen, som er et naturligt låg.
-
Lad salsaen fermenterer i 3 – 5 dage ved 18 – 21 grader. Såfremt det er varmere går det fermenteringen hurtigere, og er det koldere går fermenteringen langsommere.
-
Sørg for, at åbne patentglasset hver dag for, at frigive kuldioxiden.
-
Smag efter et par dage på salsaen.
-
Når den ikke længere bobler sættes den på køl, og fermenteringen stopper.
Opskriftsnoter
Der skal bruges 12½ g. salt pr. 500 g. grøntsager. Husk, at veje grøntsagerne af. Mangler der grøntsager så brug f.eks. ekstra junglekål blade eller rødløg.

Ingredienserne

Rør saltet i gørntsagerne og lad det stå i 20 minutter.

Hæld tomatsalsaen på patenglas, som skal fermenterer i 3 – 4 dage ved stue temperatur.
Kommentarer
Tomatsalsa — Ingen kommentarer