Sauce Gribiche
Sauce Gribiche er en klassisk fransk, kold sauce med en skøn og lækker karakter og struktur. Den laves på hårdkogte æggeblommer, olivenolie og sennep, og får sin særlige smag fra cornichoner, kapers og friske krydderurter som estragon, persille og purløg.
Sauce gribiche har både en balanceret syre, fedme og friskhed, hvilket passer til mange retter. Jeg elsker den til f.eks. til hvide asparges, roastbeef eller nye kartofler. Men jeg synes at sauce gribiche med store hvide asparges er en ægte klassiker, der virkelig fremhæver smagene fra saucen og aspargeserne.
Sauce Gribiche opskrift
Du laver Sauce Gribiche ved at koge æggene og bruge blommerne som base til en tyk emulsion med to slags sennep og olivenolie. Når du har opnået en halvtyk konsistens, tilsætter du hakkede cornichoner, kapers og de friske krydderurter. Jeg har i min opskrift brugt estragon, purløg og persille. Du kan også tilsætte kørvel, som passer fremragende i denne kolde sauce.
Jeg bruger både en grov og normal dijonsennep. Den grove synes jeg, giver sauce gribiche en lækker og passende konsistens.
Man får er en kold æggesauce med både fylde og syre, som andre kolde saucer ikke har.
Prøv også: Sauce Tartare
Sauce Gribiche med asparges
Print Gem på Pinterest BedømRet: Opskrift, Saucer
Køkken: Fransk
Antal: 3 dl
Ingredienser
Sauce Gribiche
- 3 stk. æg
- ½ citron
- 2 tsk. dijonsennep
- 1 tsk. grov dijonsennep
- 1½ – 2 dl. olivenolie
- 10 stk cornichoner
- 2 spsk. kapers
- 1 spsk. fint hakket persille
- 1 spsk. fint hakket purløg
- 1 spsk. fint hakket estragon
- Salt og peber
Asparges
- 8 stk. store hvide asparges
- 2 spsk. smør
Sådan gør du
Sauce Gribiche
- Kog æggene 8 minutter, hvorefter de køles ned.
- Fjern skallen, del dem og tag blommerne ud som kommes i en skål.
- Tilsæt citronsaft fra citronen, begge slags sennep.
- Hæld langsomt olivenolie i, mens der piskes på samme tid.
- Bliv ved indtil du en halv tyk konsistens.
- Skær cornichoner i små tern og hak kapers.
- Vend disse i mayonnaisen sammen med krydderurterne.
- Smag til med salt og peber.
Asparges
- Skræl aspargeserne fra hovedet og ned.
- Skær enderne af.
- Hæld ca. 2 – 3 cm vand i en pande, så de lige kan dække aspargeserne.
- Kog dem i 2 minutter og køl dem lidt ned.
Noter
Fordel aspargeserne på tallerkener og hæld sauce gribiche over dem.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Tips til opskriften
- Når du laver Sauce Gribiche, handler det om balance og gode råvarer. Her er mine bedste tips:
- Tag æg, sennep og citron ud af køleskabet i god tid for at saucen ikke skiller.
- Pisk olivenolien langsomt i for at undgå, at saucen skiller.
- Husk at smage til med citronsaft og salt.
- Du kan udskifte citronsaft med sherryeddike eller balsamicoeddike.
- Brug friske krydderurter, som giver langt mere smag end tørrede.
- Saucen bliver kun bedre af at trække smag – lav den gerne et par timer eller dagen før.
Serveringsforslag til Sauce Gribiche
Sauce Gribiche og hvide asparges passer som sagt rigtig godt sammen, da det er en elegant og enkel forårskombination. Top en god skefuld sauce gribiche over de hvide asparge blancherede asparges.
Du kan også bruge saucen til varm eller kold fisk, kalvekød eller som del af en buffet med charcuteri og salater.
0 kommentarer