Ramløgspesto er en virkelig skøn og aromatisk pesto med let smag af naturlig hvidløg og purløg.
Ramsløg er fine og fulde af duft og smag og lige til, at plukke i perioden februar til juni. Dog afhængig af hvor du bor i landet. Derfor er bladene fra ramsløg perfekte til hjemmelavet ramsløgspesto. Laver du ramsløgsolie kan den resterende pulp benyttes til denne skønne pesto.
Ramsløgspesto smager skønt når den vendes i nykogt pasta eller kartofler. Den kan også nemt bruges i sandwich og som dip til et tapas bord.
Opskrift på Ramsløgspesto
Jeg har i denne opskrift på ramsløgspesto brugt flere forskellige kerner og nødder. Da jeg kun havde solsikkekerner og valnødder blandede jeg dem sammen, hvilket gav en god smag. Du kan selvfølgelig bruge de nødder eller kerner du har eller bedst kan lide. I mange almindelige pestoopskrifter bruger man pinjekerner. Jeg synes at disse kan undværes i eksempelvis denne pesto med ramsløg og erstattes af andre nødder.
Andre skønne opskrifter: Basilikumpesto // Ramsløgsolie
Nedenunder kan du se en video med ingredienserne
Ramsløgspesto
Ingredienser
- 20 – 25 ramsløg blade.
- 2 – 3 dl. rapsolie eller olivenolie. Vær obs på, at olivenolie kan være gennemtrængende i smagen
- 1½ dl. revet parmesanost. Kan udelades, der kan også tilsætte 2/3 dl. romano ost
- 1 – 1½ dl. Pinjekerner eller solsikkekerner eller valnødder eller hasselnødder
- Lidt citronsaft
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skyl ramsløgene grundigt. Sørg for, at skolde beholderne til pestoen og derefter skylle dem i vodka eller atamon.
- Blend det hele og smag til med citron og salt.
- Kom evt. lidt mere olie i afhængig af den ønskede konsistent.
- Når pestoen er kommet i beholderen hældes ca. ½ – 1 cm olie over. Dette gør, at de holder sig længere.
Noter
I sæsonen for ramsløg elsker jeg at lave alt muligt som ramsløgspesto af bladene. Ind i mellem fryser jeg bladene og bruger dem senere på året til pesto. På den måde kan du også nemt forlænge ramsløg perioden, og få en frisk lavet pesto om vinteren. Du bruger samme mængde blade uanset om det har være frosne eller friske.
Jeg bruger altid ost som parmesan i min ramsløgspesto opskrift, men du kan godt lave den uden ost. Jeg synes personlig at ost giver den helt rigtige og gode smag til denne pesto. Udover parmesanost bruger jeg ind mellem den danske ost Vadehavsost eller Havgus der begge har de skønne krystaller i sig.
Opbevaring af ramsløgspesto
Som du kan læse kan frisk lavet pesto godt fryses i mindre portioner så den holder længere. Men så længe du altid kommer den nylavede ramsløgspesto i et sterilt glas der opbevares i køleskabet kan den holde sig i flere måneder. Jeg sørger ligeledes for at hælde lidt olie over selve pestoen i glasset da dette konservere yderligere.
Et andet vigtigt fif er at bruge en helt ren ske til at tage pestoen op, og komme det i skåle. Jeg stiller aldrig et glas på bordet da der kan komme noget i der gør den dårlig.
Jeg bruger som regel lidt mindre olie i pesto af ramsløg, da jeg ønsker den mere tyk end eksempelvis en af basilikum.
Søren, har du noget nyt om frysningen af pesto’en? Om det lykkedes…dvs. om den ku’ bruges efter optøning?
Hej Anders
Du kan sagtens fryse pestoen, og derefter tø den op. Jeg synes ikke min bliver som frisk lavet, men kan sagtens gå an.
Jamen, det lyder jo perfekt…tak du
Det lyder super lækkert – jeg har masser af ramsløg at gøre godt med, så jeg vil gerne høre hvor længe det kan holde sig på skollede & atamon skyllede glas?
Jeg har fortsat et glas fra sidste år, som fortsat er ok. Det har været opbevaret i køleskabet.
Prøv også ramsløg olien, som er rigtig god til salater, fisk, rodfrugter og andre ting.
/Søren
Fantastisk – tak for inspirationen 🙂
Takker 🙂
Jeg fryser gerne et par glas – ja, glas, ingen poser! Skønt tilbehør mens man længes efter en ny ramsløg sæson.
Hvor meget kommer du i glassene, så de ikke springer?
/Søren
Nu prøver jeg med mandler, solsikkekerner, hasselnødder og sesamfrø. Ramsløgen bliver ikke blendet men hakket. Blendermetoden synes jeg er for hård for aromastofferne. Hakkemetoden giver en fantastisk smag ( gælder alle urter). Der skal så til gengæld være sagt at oliemængden bliver uforudsigelig, for massen skal bare mættes. Men I kære gastrofolk. Prøv at chppe istedet for at blende .
Tak Ulla for dit råd 🙂
/Søren
Hej Søren.
Jeg har lige lavet ramløgpesto ud af hovedet her for en uge siden. Idag tænkte jeg så, at jeg måtte se at finde en opskrift, da min have bugner af ramsløg.
Jeg kom ramsløgbladene i kogende vand (ca. 1 min.)for at slå alle jordbakterier ihjel. Det er meget vigtigt at gøre. Brugte herefter en gammeldags persillehakker til bladene.
Når blomsterne har sat frø, høster jeg også disse og lægger dem i lag med groft salt (man ryster beholderen den første uges tid, så saltet kommer rundt over det hele). De kan holde sig hele vinteren og bruges i salater eller saucer som kapers.
Hilsen Mette
Hej Mette
Tak for dine super ideer om ramsløg og hvad man kan bruge dem til :-).
/Søren
Jeg har lige plukket ramsløg her i morgenduggen – skønt – ingen snegle eller insekter. Men jeg har ikke hverken mandler, hasselnødder eller pinjekerner. Nu finder jeg så lige din opskrift med valnødder og er lidt nysgerrig: Bliver pestoen bitter af af valnødderne og bløder solsikkekernerne bitterheden op?
Nej, jeg oplevede at det var okay. Jeg kan godt forstå du tænker om valnødderne giver en bitterhed. Men du kan evt. holde igen med valnødderne.
Rigtig god Påske
Søren
Tusind tak for det hurtige svar og god påske til dig
Venligst Birte
Vores rapsløgpesto smager bitter, hvad kan man gør? 🙂
Hvis du har kommet ristede pinjekerner i kan det give en bitterhed. Du kan forsøge, at tilføje lidt honning eller andet sødt. Men forsøg med lidt af gangen. Den bitterhed vi nogen gange smager kan skyldes, at råvare der ikke dur.
De bedste hilsner
Søren
Smager skønt – jeg tilsatte hvidløg og brugte mandler. Har hentet lille ramsløgplante i skoven og plantet i haven ?Judy
Hej Judy
Lyder super godt :-).
De bedste hilsner
Søren
Smagen er perfekt ,bedst med lidt citronsaft i,det runder den ramme smag af..jeg er lige nu igang med Ramsløgsalt..glæder mig til at smage det hele…
Tak for tippet. Ramsløgsalt er på bloggen først i næste uge :-).
De bedste hilsner
Søren