Ramsløgspesto

af | 26. apr 2012 | Opskrifter, Syltning og konservering, Tilbehør, Urter

Opskrift på ramsløgspesto

Ramløgspesto er en virkelig skøn og aromatisk pesto med let smag af naturlig hvidløg og purløg.

Ramsløg er fine og fulde af duft og smag og lige til, at plukke i perioden februar til juni. Dog afhængig af hvor du bor i landet. Derfor er bladene fra ramsløg perfekte til hjemmelavet ramsløgspesto. Laver du ramsløgsolie kan den resterende pulp benyttes til denne skønne pesto.

Ramsløgspesto smager skønt når den vendes i nykogt pasta eller kartofler. Den kan også nemt bruges i sandwich og som dip til et tapas bord.

Opskrift på Ramsløgspesto

Jeg har i denne opskrift på ramsløgspesto brugt flere forskellige kerner og nødder. Da jeg kun havde solsikkekerner og valnødder blandede jeg dem sammen, hvilket gav en god smag. Du kan selvfølgelig bruge de nødder eller kerner du har eller bedst kan lide. I mange almindelige pestoopskrifter bruger man pinjekerner. Jeg synes at disse kan undværes i eksempelvis denne pesto med ramsløg og erstattes af andre nødder.

Andre skønne opskrifter: Basilikumpesto // Ramsløgsolie

Ramsløgspesto

Ramsløgspesto er en skøn pesto med naturlig smag af hvidløg, der passer til mange forskellige ting.
3.67 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Syltning, Tilbehør, Konservering, Pesto
Køkken: Dansk, Italiensk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 11 minutter
Samlet tid: 26 minutter
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 20 – 25 ramsløg blade.
  • 2 – 3 dl. rapsolie eller olivenolie. Vær obs på, at olivenolie kan være gennemtrængende i smagen
  • dl. revet parmesanost. Kan udelades, der kan også tilsætte 2/3 dl. romano ost
  • 1 – 1½ dl. Pinjekerner eller solsikkekerner eller valnødder eller hasselnødder
  • Lidt citronsaft
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Skyl ramsløgene grundigt. Sørg for, at skolde beholderne til pestoen og derefter skylle dem i vodka eller atamon.
  • Blend det hele og smag til med citron og salt.
  • Kom evt. lidt mere olie i afhængig af den ønskede konsistent.
  • Når pestoen er kommet i beholderen hældes ca. ½ – 1 cm olie over. Dette gør, at de holder sig længere.

Noter

Jeg har flere steder læst, at pestoen kan fryses, hvilket jeg ikke selv har prøvet endnu, men en pose eller to ryger i fryseren som forsøg. Pestoen kan bruges til både tilbehør til brød, vendt i pasta, kartofler, salat eller hvad man nu ellers har lyst til.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

I sæsonen for ramsløg elsker jeg at lave alt muligt som ramsløgspesto af bladene. Ind i mellem fryser jeg bladene og bruger dem senere på året til pesto. På den måde kan du også nemt forlænge ramsløg perioden, og få en frisk lavet pesto om vinteren. Du bruger samme mængde blade uanset om det har være frosne eller friske.

Jeg bruger altid ost som parmesan i min ramsløgspesto opskrift, men du kan godt lave den uden ost. Jeg synes personlig at ost giver den helt rigtige og gode smag til denne pesto. Udover parmesanost bruger jeg ind mellem den danske ost Vadehavsost eller Havgus der begge har de skønne krystaller i sig.

Opbevaring af ramsløgspesto

Som du kan læse kan frisk lavet pesto godt fryses i mindre portioner så den holder længere. Men så længe du altid kommer den nylavede ramsløgspesto i et sterilt glas der opbevares i køleskabet kan den holde sig i flere måneder. Jeg sørger ligeledes for at hælde lidt olie over selve pestoen i glasset da dette konservere yderligere.

Et andet vigtigt fif er at bruge en helt ren ske til at tage pestoen op, og komme det i skåle. Jeg stiller aldrig et glas på bordet da der kan komme noget i der gør den dårlig.

Ramsløgspesto den hjemmelavede

Jeg bruger som regel lidt mindre olie i pesto af ramsløg, da jeg ønsker den mere tyk end eksempelvis en af basilikum.

Ramsløgspesto

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

22 Kommentarer

  1. Anders Villum

    Søren, har du noget nyt om frysningen af pesto’en? Om det lykkedes…dvs. om den ku’ bruges efter optøning?

    Svar
    • Søren

      Hej Anders
      Du kan sagtens fryse pestoen, og derefter tø den op. Jeg synes ikke min bliver som frisk lavet, men kan sagtens gå an.

      Svar
  2. Anders Villum

    Jamen, det lyder jo perfekt…tak du

    Svar
  3. Eva

    Det lyder super lækkert – jeg har masser af ramsløg at gøre godt med, så jeg vil gerne høre hvor længe det kan holde sig på skollede & atamon skyllede glas?

    Svar
    • Søren

      Jeg har fortsat et glas fra sidste år, som fortsat er ok. Det har været opbevaret i køleskabet.
      Prøv også ramsløg olien, som er rigtig god til salater, fisk, rodfrugter og andre ting.
      /Søren

      Svar
      • Eva

        Fantastisk – tak for inspirationen 🙂

        Svar
        • Søren

          Takker 🙂

          Svar
  4. Anette

    Jeg fryser gerne et par glas – ja, glas, ingen poser! Skønt tilbehør mens man længes efter en ny ramsløg sæson.

    Svar
    • Søren

      Hvor meget kommer du i glassene, så de ikke springer?
      /Søren

      Svar
  5. Ulla

    Nu prøver jeg med mandler, solsikkekerner, hasselnødder og sesamfrø. Ramsløgen bliver ikke blendet men hakket. Blendermetoden synes jeg er for hård for aromastofferne. Hakkemetoden giver en fantastisk smag ( gælder alle urter). Der skal så til gengæld være sagt at oliemængden bliver uforudsigelig, for massen skal bare mættes. Men I kære gastrofolk. Prøv at chppe istedet for at blende .

    Svar
    • Søren

      Tak Ulla for dit råd 🙂
      /Søren

      Svar
  6. Mette Wilhelmsen

    Hej Søren.
    Jeg har lige lavet ramløgpesto ud af hovedet her for en uge siden. Idag tænkte jeg så, at jeg måtte se at finde en opskrift, da min have bugner af ramsløg.
    Jeg kom ramsløgbladene i kogende vand (ca. 1 min.)for at slå alle jordbakterier ihjel. Det er meget vigtigt at gøre. Brugte herefter en gammeldags persillehakker til bladene.
    Når blomsterne har sat frø, høster jeg også disse og lægger dem i lag med groft salt (man ryster beholderen den første uges tid, så saltet kommer rundt over det hele). De kan holde sig hele vinteren og bruges i salater eller saucer som kapers.
    Hilsen Mette

    Svar
    • Søren

      Hej Mette
      Tak for dine super ideer om ramsløg og hvad man kan bruge dem til :-).
      /Søren

      Svar
  7. cookvalley

    Jeg har lige plukket ramsløg her i morgenduggen – skønt – ingen snegle eller insekter. Men jeg har ikke hverken mandler, hasselnødder eller pinjekerner. Nu finder jeg så lige din opskrift med valnødder og er lidt nysgerrig: Bliver pestoen bitter af af valnødderne og bløder solsikkekernerne bitterheden op?

    Svar
    • Søren

      Nej, jeg oplevede at det var okay. Jeg kan godt forstå du tænker om valnødderne giver en bitterhed. Men du kan evt. holde igen med valnødderne.
      Rigtig god Påske
      Søren

      Svar
      • cookvalley

        Tusind tak for det hurtige svar og god påske til dig

        Venligst Birte

        Svar
  8. maja martinsen

    Vores rapsløgpesto smager bitter, hvad kan man gør? 🙂

    Svar
    • Søren

      Hvis du har kommet ristede pinjekerner i kan det give en bitterhed. Du kan forsøge, at tilføje lidt honning eller andet sødt. Men forsøg med lidt af gangen. Den bitterhed vi nogen gange smager kan skyldes, at råvare der ikke dur.
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar
  9. Judy Andersen

    Smager skønt – jeg tilsatte hvidløg og brugte mandler. Har hentet lille ramsløgplante i skoven og plantet i haven ?Judy

    Svar
    • Søren

      Hej Judy
      Lyder super godt :-).
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar
  10. Ulla Lyngbo

    Smagen er perfekt ,bedst med lidt citronsaft i,det runder den ramme smag af..jeg er lige nu igang med Ramsløgsalt..glæder mig til at smage det hele…

    Svar
    • Søren

      Tak for tippet. Ramsløgsalt er på bloggen først i næste uge :-).
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Regnvejrs søndag | - [...] skal være begyndelsen på indsamling til vinterforrådskammeret Jeg fandt nemlig denne lækre opskrift på Ramsløgspesto og fant også ud af…
  2. Ramsløg | GASTROmad - […] Ramsløgspesto […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!