Ramsløg Olie
Ramsløg Olie er en fantastisk aromatisk olie af ramsløg som er perfekt til Aioli, Salatdressinger og meget andet.
Nu er det igen tid på året for, at høste friske ramsløg. Jeg har i år valgt, at lave min egen ramsløg olie ud af de blade jeg har samlet. En nem måde, at få en flot olie med en let hvidløgssmag.
Olien kan bruges som pynt ved forskellige retter, ved tilberedning af retter, i supper, til et brød, en lækker mayonniase eller hvad man nu ønsker.
Prøv også: Ramsløgspesto // Ramsløgssmør
Ramsløg Olie Opskrift
Opskrift på ramsløg olie er meget nem og du behøves kun to ingredienser og en blender. Friske ramsløg blade og neutral olie som rapsolie eller solsikkeolie. Sørg altid for at skylle ramsløg bladene grundigt for diverse urenheder og insekter. Jeg plejer selv at slynge dem i en salatslynge for at få så meget væde af dem. Du kan også komme dem mellem to viskestykker og trykke dem let.
Inden bladene og olien blendes til ramsløg olie kommes begge dele i en gryde, hvor det opvarmes til maksimum 50 grader. På den måde dræber du eventuelle bakterier og farven bliver olien bliver flottere.
Ramsløg Olie
Ramsløgolie giver en dejlig smag af hvidløg og purløg.
Print
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Olier, Konservering, Syltning, Urter, Tilbehør
Køkken: Dansk
Ingredienser
- 100 g ramsløg blade.
- ½ l raps olie eller anden smags neutral, undlad olivenolie
Udstyr
Sådan gør du
- Hak bladene groft, som kommes i en gryde med olien i.
- Opvarm olien til maksimum 50 grader for, at dræbe bakterierne.
- Blend blade og olie.
- Lad det trække et par døgn i køleskabet før det sies gennem et klæde.
Noter
Skyl flaskerne med kogene vand og eventuelt lidt vodka. Hæld dernæst olien i flaskerne.
Ramsløg olien kan holde sig på køl i ca. 6 – 9 måneder.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Holdbarhed på ramsløg olie
Olien opbevarer jeg i køleskabet for at den kan holde sig i længere tid. Men en indikation hvor lang tid den er god afhænger af den olie du bruger. Jeg har har stadig en ramsløg olie som har stået i køleskabet et år. En anden måtte jeg smide ud efter 6 måneder. En rigtig god ide, er at tjekke den olies sidste anvendelsesdato og husk at efter 3 – 6 måneder at dufte til den.
Husk at sterilisere dine flasker meget grundigt. Kom kogene vand i, og eventuelt skyl dem med lidt vodka.
Her på vestkysten har jeg fundet flere steder med vilde ramsløg.
Andre vildt gode opskrifter
Hvad synes du om denne opskrift?
37 Kommentarer
Trackbacks/Pingbacks
- Ramsløg Mayonnaise | GASTROmad - [...] Ramsløg olie. [...]
- Lammeculotte med jordbær | GASTROmad - [...] Ramsløgolie. [...]
- Ramsløgssalt det perfekte kryddersalt | - […] samtidig få frisk luft. Jeg har i de sidste par år samlet ramsløg til f.eks. Ramsløgspesto, Ramsløgsolie eller syltede…
- Okseculotte sous vide | - […] Ramsløg olie […]
Lyder spændende:)
Hvor lang tid tror du det kan holde?
Smagen er rigtig god. Jeg har brugt det til noget blomkålssuppe og forret med kammusling, hvor hvidløgssmagen lige kan anes. Mit bud på holdbarheden er et års tid, eller måske mere. Jeg har tidligere haft noget citron olie, som fortsat var god efter 2 år.
Blanchere du ikke bladene før brug, bare af hensyn til jordbakterier?
Jeg har ikke blancheret bladene, hvilket jeg nok burde have gjort. God reminder :-).
Det kan jo også have indflydelse på smagen.
Har idag forsøgt med blancherede blade og opvarmet olie, så må vi se om friskheden fra ramsløgene er gået helt fløjten. Tak for inspiration
Smid en besked når du finder ud af om de kan hold smagen. Jeg oplever, at smagen ikke er så kraftig når ramsløg opvarmes.
Selv tak :-).
Så er ramsløgolien siet. Nu er det jo svært at sammenligne når jeg kun har min egen version at holde mig til (den blancherede), men jeg synes at smag og duft er fin. Sart, lidt som du beskriver din, ikke løgstærk som frisk ramsløg, men alligevel umiskendeligt ramsløg. Og farven er helt fantastisk dyb grøn.
Virker som du har ramt rigtig :-). Har den den sarte hvidløgssmag?
Ps. Jeg har ikke nået, at poste næste indlæg om ramsløg. Men hvis du evt. har gemt den resterende masse, der er tilovers da du siede olien kan du lave en lækker pesto af det. Jeg blendede lidt solsikkekerner og 4 stk valnødder til pestoen.
En ekstra ting er, at jeg olien skal rystes inden brug. Jeg har lige her til, aften dryppet lidt over en blomkålssuppe ved servering og fået en let hvidløgs- og purløgssmag.
Hej Søren
Vil du ud med hvor på Vestkysten du har fundet ramsløg.
Jeg har selv i haven, men kunne nogle gange bruge flere.
VH. Anna
Hej Anna
Ude ved Hjerting ved Esbjerg er der en natursti langs havet, hvor der er rigtig mange.
/Søren
Hej
Tak for det hurtige svar.
Motionsturen må vist være der næste gang.
VH. Anna
Velbekomme 🙂
Hvordan blancherer man Ramsløgsblade?
Du smider dem i kogende vand i ca. 15 – 30 sekunder vil jeg tro. Derefter skal de over i isvand, hvilket er vigtigt for, at de ikke koger videre.
Hvordan sigter du gennem et klæde, rent praktisk? Jeg lavede nemlig ramsløgolie for nogle uger siden, men endte med at køre det gennem en finmasket sigte da jeg ikke rigtig havde fantasi til, hvordan jeg skulle kunne køre det gennem et stykke stof uden at få olie ud over det hele!
Jeg har købt et såkaldt osteklæde i en køkkenudstyrs butik. Du kan evt. bruge et viskestykke, selv om det så tager lidt længere tid for olien, at dryppe igennem. Klædet ligger jeg i en kegleformet si og nedenunder en liter måler og hælder så massen ned i klædet. Du kan evt. også bruge en ganske almindelig si, hvor du nedenunder har en større skål.
Har lige været en tur i skoven, hvor vi plukkede en fin buket ramsløg.
Hurtigt få bagt et brød 🙂
Hurtig ost : 1. pk. naturel smørreost- en god håndfuld fint hakkede ramsløg – rørre godt sammen.
Så er der optimal nydelse ! og så er det nemt. prøv det 🙂
mvh mette
Super god ide Mette og tak for inspirationen.
Fortsat rigtig god Kr. Himmelfarts dag.
/Søren
Hej Alle ramsløgs elskere 🙂
Et rigtig godt sted på Fyn at finde ramsløg er ved noget der Syltemaen Camping, der ligger en lille skov lige op og ned and camping pladsen hvor skovbunden hvert år er helt fyldt med lækre ramsløg 🙂 og en uges tid eller to er det et paradis af dufte i hele skoven 🙂 god fornøjele.. Ps har selv lige været på jagt efter små spæde ramsløg, de grønne blade er ca halv størrelse nu, og løget er meget fint og lækkert 🙂 og skal da helt sikker tha lavet mig en god portion ramsløgs olie kan jeg høre på det hele, mums 🙂
Tak for fiffet :-).
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Helt fantastisk madblog 🙂
Tror du ikke nemt denne olie kan bruges til at lave en god ramsløgsmayo? Har tænkt på at at lave den som en aioli med en smule dijonsennep, en anelse frisk chili, citron, salt, æggeblomme også erstatte hvidløg og en smagsneutral ole med denne ramsløgsolie?
Hej Maria
Tak for rosen :-).
Du sagtens gøre som du skriver. Jeg har i går lavet en ramsløgsmajo, hvor jeg laver det med halv smagsneutralolie og ramsløgsolie, og hakket frisk ramsløg.
Bedste hilsner
Søren
På Vestfyn Ved Hindsgaul er der masser af ramsløg. Lige til at plukke
Hej Lisbeth
Tak for tippet :-).
Bedste hilsner
Søren
Jeg blancherede også lige bladende ganske ganske kort. En almindelig finmasket sigte fungerede super her hos mig.
Jeg brugte ramsløgbladende som jeg sigtede fra til at lave en vidunderlig ramsløg pesto. På den måde er der minimal spil. Plus; pestoen blev ekstra lækker da bladende var godt gennemvæddet af olien som de havde trukket i nogle dage. Win-win.
Super godt, at læse :-).
Bedste hilsner
Søren
Hejsa…jeg er for at sige det mildt nok et gastronomisk udfordret? Hvorfor er det nødvendigt at si olien?? Kan det ikke bare være blender med de dejlige ramsløg og bruges sådan?
Hejsa Marlene
Du kan godt undlade, at si massen og bruge det som en form for pesto, men hvis det er olie du vil have er det en god ide, at si det for, at det er olieagtig. :-).
Bedste hilsner
Søren
Der er ramsløg i store dele af Nationalpark Thy – specielt i Tved plantage
Hej Trine
Hvor godt at vide for dem der bor i det område :-).
Tak for tippet.
Bedste hilsner
Søren
Vi bruger nyplukkede ramsløg i salat og pesto og vi er aldrig blevet syge ,.min mand plukker og spiser dem direkte når han går rundt i haven ,jeg skyller dem godt for jord bakterier og tørrer det værste vand fra bladene i et viskestykke ,Olie er også med til at det konserverer og holder længere ,man blancerer jo heller ikke salatblade ,tænker man på snegle og lignende ,skal man ikke bekymre sig ,de kan ikke lide ramsløg , hvidløg , og løg .tusind tak for opskriften den glæder jeg mig til at nyde .Bedste hilsner Fra Paras
Hej Paras
Lyder virkelig skønt med, at bruge ramsløgene i en skøn salat.
Jeg var ikke klar over det med snegle og godt at vide :-).
Fornøjelse med olien.
Bedste hilsner
Søren
Vi har lige forsøgt os med ramsløgs olie, den er blevet så fin. Det jeg sigtede fra blev rørt i en grov dej og ligger nu som lækre lune flutes på køkkenbordet.
Hej Theresa
Hvor en super god ide, og tusinde tak for tippet :-).
De bedste hilsner
Søren
Hej Søren
Nu har jeg lavet en halv omgang olie men jeg læste ikke ordentligt på opskriften 🫣 behøver man at koge olien? Kan man blive syg af det hvis man ikke gør. Godt jeg kun lavede 250 ml 😬
Hej Tina
Du behøves ikke opvarme olien, så længe du skyller den grundigt.
Man bliver ikke syg når urenheder og andet er skyllet af :-).
Bedste hilsner
Søren