Ramsløg Olie

af | 17. apr 2012 | Opskrifter, Syltning og konservering, Tilbehør, Urter

Nu er det igen tid på året for, at høste friske ramsløg. Jeg har i år valgt, at lave min egen ramsløg olie ud af de blade jeg har samlet. En nem måde, at få en flot olie med en let hvidløgssmag.

Olien kan bruges som pynt ved forskellige retter, ved tilberedning af retter, i supper, til et brød, en lækker mayonniase eller hvad man nu ønsker.

Ramsløg Olie

Ramsløgolie giver en dejlig smag af hvidløg og purløg.
1 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Olier, Konservering, Syltning, Urter, Tilbehør
Køkken: Dansk
Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 20 minutter
Forfatter: Søren

Ingredienser

  • 100 g ramsløg blade.
  • ½ l raps olie eller anden smags neutral, undlad olivenolie

Sådan gør du

  • Hak bladene groft, som kommes i en gryde med olien i.
  • Opvarm olien til maksimum 50 grader for, at dræbe bakterierne.
  • Blend blade og olie.
  • Lad det trække et par døgn i køleskabet før det sies gennem et klæde.

Noter

Ramsløgolien kan holde sig på køl i ca. 6 - 9 måneder.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 Ramsløgsolie

 

Her på vestkysten har jeg fundet flere steder med vilde ramsløg.

På nedenstående links er der mere om ramsløg:

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

35 Kommentarer

  1. Morten

    Lyder spændende:)

    Hvor lang tid tror du det kan holde?

    Svar
    • Søren

      Smagen er rigtig god. Jeg har brugt det til noget blomkålssuppe og forret med kammusling, hvor hvidløgssmagen lige kan anes. Mit bud på holdbarheden er et års tid, eller måske mere. Jeg har tidligere haft noget citron olie, som fortsat var god efter 2 år.

      Svar
  2. Mikael

    Blanchere du ikke bladene før brug, bare af hensyn til jordbakterier?

    Svar
    • Søren

      Jeg har ikke blancheret bladene, hvilket jeg nok burde have gjort. God reminder :-).

      Svar
      • Mikael

        Det kan jo også have indflydelse på smagen.
        Har idag forsøgt med blancherede blade og opvarmet olie, så må vi se om friskheden fra ramsløgene er gået helt fløjten. Tak for inspiration

        Svar
        • Søren

          Smid en besked når du finder ud af om de kan hold smagen. Jeg oplever, at smagen ikke er så kraftig når ramsløg opvarmes.
          Selv tak :-).

          Svar
          • Mikael

            Så er ramsløgolien siet. Nu er det jo svært at sammenligne når jeg kun har min egen version at holde mig til (den blancherede), men jeg synes at smag og duft er fin. Sart, lidt som du beskriver din, ikke løgstærk som frisk ramsløg, men alligevel umiskendeligt ramsløg. Og farven er helt fantastisk dyb grøn.

            Svar
            • Søren

              Virker som du har ramt rigtig :-). Har den den sarte hvidløgssmag?
              Ps. Jeg har ikke nået, at poste næste indlæg om ramsløg. Men hvis du evt. har gemt den resterende masse, der er tilovers da du siede olien kan du lave en lækker pesto af det. Jeg blendede lidt solsikkekerner og 4 stk valnødder til pestoen.

              Svar
  3. Søren

    En ekstra ting er, at jeg olien skal rystes inden brug. Jeg har lige her til, aften dryppet lidt over en blomkålssuppe ved servering og fået en let hvidløgs- og purløgssmag.

    Svar
  4. Anna Larsen

    Hej Søren
    Vil du ud med hvor på Vestkysten du har fundet ramsløg.
    Jeg har selv i haven, men kunne nogle gange bruge flere.
    VH. Anna

    Svar
    • Søren

      Hej Anna
      Ude ved Hjerting ved Esbjerg er der en natursti langs havet, hvor der er rigtig mange.
      /Søren

      Svar
  5. Anna Larsen

    Hej
    Tak for det hurtige svar.
    Motionsturen må vist være der næste gang.
    VH. Anna

    Svar
    • Søren

      Velbekomme 🙂

      Svar
  6. Mikkel

    Hvordan blancherer man Ramsløgsblade?

    Svar
    • Søren

      Du smider dem i kogende vand i ca. 15 – 30 sekunder vil jeg tro. Derefter skal de over i isvand, hvilket er vigtigt for, at de ikke koger videre.

      Svar
  7. Christian

    Hvordan sigter du gennem et klæde, rent praktisk? Jeg lavede nemlig ramsløgolie for nogle uger siden, men endte med at køre det gennem en finmasket sigte da jeg ikke rigtig havde fantasi til, hvordan jeg skulle kunne køre det gennem et stykke stof uden at få olie ud over det hele!

    Svar
    • Søren

      Jeg har købt et såkaldt osteklæde i en køkkenudstyrs butik. Du kan evt. bruge et viskestykke, selv om det så tager lidt længere tid for olien, at dryppe igennem. Klædet ligger jeg i en kegleformet si og nedenunder en liter måler og hælder så massen ned i klædet. Du kan evt. også bruge en ganske almindelig si, hvor du nedenunder har en større skål.

      Svar
  8. mette katharina kragh

    Har lige været en tur i skoven, hvor vi plukkede en fin buket ramsløg.
    Hurtigt få bagt et brød 🙂

    Hurtig ost : 1. pk. naturel smørreost- en god håndfuld fint hakkede ramsløg – rørre godt sammen.

    Så er der optimal nydelse ! og så er det nemt. prøv det 🙂

    mvh mette

    Svar
    • Søren

      Super god ide Mette og tak for inspirationen.
      Fortsat rigtig god Kr. Himmelfarts dag.
      /Søren

      Svar
  9. SimonKok

    Hej Alle ramsløgs elskere 🙂
    Et rigtig godt sted på Fyn at finde ramsløg er ved noget der Syltemaen Camping, der ligger en lille skov lige op og ned and camping pladsen hvor skovbunden hvert år er helt fyldt med lækre ramsløg 🙂 og en uges tid eller to er det et paradis af dufte i hele skoven 🙂 god fornøjele.. Ps har selv lige været på jagt efter små spæde ramsløg, de grønne blade er ca halv størrelse nu, og løget er meget fint og lækkert 🙂 og skal da helt sikker tha lavet mig en god portion ramsløgs olie kan jeg høre på det hele, mums 🙂

    Svar
    • Søren

      Tak for fiffet :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  10. Maria Pouli

    Hej Søren
    Helt fantastisk madblog 🙂
    Tror du ikke nemt denne olie kan bruges til at lave en god ramsløgsmayo? Har tænkt på at at lave den som en aioli med en smule dijonsennep, en anelse frisk chili, citron, salt, æggeblomme også erstatte hvidløg og en smagsneutral ole med denne ramsløgsolie?

    Svar
    • Søren

      Hej Maria
      Tak for rosen :-).
      Du sagtens gøre som du skriver. Jeg har i går lavet en ramsløgsmajo, hvor jeg laver det med halv smagsneutralolie og ramsløgsolie, og hakket frisk ramsløg.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  11. Lisbeth N Jørgensen

    På Vestfyn Ved Hindsgaul er der masser af ramsløg. Lige til at plukke

    Svar
    • Søren

      Hej Lisbeth
      Tak for tippet :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  12. Karina Angela Jensen

    Jeg blancherede også lige bladende ganske ganske kort. En almindelig finmasket sigte fungerede super her hos mig.
    Jeg brugte ramsløgbladende som jeg sigtede fra til at lave en vidunderlig ramsløg pesto. På den måde er der minimal spil. Plus; pestoen blev ekstra lækker da bladende var godt gennemvæddet af olien som de havde trukket i nogle dage. Win-win.

    Svar
    • Søren

      Super godt, at læse :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  13. Marlene Winther

    Hejsa…jeg er for at sige det mildt nok et gastronomisk udfordret? Hvorfor er det nødvendigt at si olien?? Kan det ikke bare være blender med de dejlige ramsløg og bruges sådan?

    Svar
    • Søren

      Hejsa Marlene
      Du kan godt undlade, at si massen og bruge det som en form for pesto, men hvis det er olie du vil have er det en god ide, at si det for, at det er olieagtig. :-).
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  14. Trine Beck

    Der er ramsløg i store dele af Nationalpark Thy – specielt i Tved plantage

    Svar
    • Søren

      Hej Trine
      Hvor godt at vide for dem der bor i det område :-).
      Tak for tippet.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  15. Paras

    Vi bruger nyplukkede ramsløg i salat og pesto og vi er aldrig blevet syge ,.min mand plukker og spiser dem direkte når han går rundt i haven ,jeg skyller dem godt for jord bakterier og tørrer det værste vand fra bladene i et viskestykke ,Olie er også med til at det konserverer og holder længere ,man blancerer jo heller ikke salatblade ,tænker man på snegle og lignende ,skal man ikke bekymre sig ,de kan ikke lide ramsløg , hvidløg , og løg .tusind tak for opskriften den glæder jeg mig til at nyde .Bedste hilsner Fra Paras

    Svar
    • Søren

      Hej Paras
      Lyder virkelig skønt med, at bruge ramsløgene i en skøn salat.
      Jeg var ikke klar over det med snegle og godt at vide :-).
      Fornøjelse med olien.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  16. Theresa

    Vi har lige forsøgt os med ramsløgs olie, den er blevet så fin. Det jeg sigtede fra blev rørt i en grov dej og ligger nu som lækre lune flutes på køkkenbordet.

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Theresa
      Hvor en super god ide, og tusinde tak for tippet :-).
      De bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ramsløg Mayonnaise | GASTROmad - [...] Ramsløg olie. [...]
  2. Lammeculotte med jordbær | GASTROmad - [...] Ramsløgolie. [...]
  3. Ramsløgssalt det perfekte kryddersalt | - […] samtidig få frisk luft. Jeg har i de sidste par år samlet ramsløg til f.eks. Ramsløgspesto, Ramsløgsolie eller syltede…
  4. Okseculotte sous vide | - […] Ramsløg olie […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat i Esbjerg ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.