Hvert år bager vi de skønneste hjemmelavede vaniljekranse og pebernødder, som nu er en fast årlig tradition for os op til jul.
Denne opskrift på vaniljekranse synes jeg er en af de bedste, især hvis du bruger lidt ekstra penge på en rigtig god vaniljestang, som kan være en fra Madagaskar eller Polynesien. Tro mig, du vil kunne smage forskel, og det er kun jul en gang om året. Vaniljekranse skal efter min mening smage af ægte god vanilje.
Andre skønne julebage opskrifter: Finskbrød // Klejner
Vaniljekranse Nemme og hjemmelavede
Ingredienser
- 250 g. mel
- 125 g. sukker
- 75 g. fint hakkede mandler.
- Korn af 3/4 hel rigtig god vaniljestang. Nu gælder det ikke om at være nærig. Køb en ægte evt. i en specialbutiksmagen er langt bedre.
- 175 g. smør
- 1 stk æggeblomme
Sådan gør du
- Skær vaniljestangen over og skrab kornene ud. Tag lidt sukker fra og bland det sammen med vaniljekornene med en kniv. På denne måde skilles kornene lettere fra hinanden.
- Bland mel, sukker og mandler sammen.
- Hak smørret i blandingen.
- Tilsæt æggeblommen og ælt dejen grundigt til den er blød.
- Stil dejen på køl til i mindst 2 timer eller næste dag.
- Tag dejen ud 1 – 2 timer inden den bruges for, at den bliver tilstrækkelig blød.
- Brug en gammeldags kødhakker med stjerneindsats, eller en sprøjtepose til, at trykke dejen ud med.
- Form de lange stjerneformede strimler til kranse.
- Bag vaniljekransene ved 180 grader i ca. 5 – 8 minutter. Hold rigtig godt øje med dem, da de pludselig kan få for meget.
Noter
Sådan bager man vaniljekranse
Nej, det er virkelig nemt, at lave vaniljekranse. Man kan ælte dejen dagen inden, og have den stående i køleskabet til næste dag, hvor man ønsker at bage disse skønne småkager. Man skal huske, at tage den ud af køleskabet mindst en time gerne to inden, så dejen bliver blødere og nemmere, at have med at gøre.
Når vi bager vaniljekranse bruger vi en gammeldags kødhakker med indsats til, at forme vaniljekranse dejen. Vi hygger os altid med det, og har ind i mellem de mindste med i bagningen, som synes at det er rigtig sjovt, at lave deres egne versioner af en småkage med vanilje i.
Hvert år bager vi både vaniljekranse og pebernødder, hvor hovedparten foræres væk til forældre og børn, så de også får glæde af dem. Opskrifterne kommer fra min hustrus tidligere svigermoders opskriftssamling, hvilket er et hit blandt os og vores egen familie.
Skal jeg bruge smør eller margarine til min vaniljekranse dej?
Jeg vil helt klart anbefale, at man bruger smør i til sin dej, da smør smager langt bedre end margarine.
For at lave vaniljekransene skal du bruge en gammeldags kødhakker, som kan fås til ca. kr. 100, eller en sprøjtepose med stjernetyl. Når hakkeren samles skal man lige huske IKKE, at bruge selve hakkeren, men kun den stjerneformede indsats. Af erfaring bliver man tit klogere. Der er samtidig en god ide, at være to til arbejde. Sørg for, at gøre dejen blød inden den køres gennem hakkeren.
Rigtig God fornøjelse og glædelig Jul.
Hvilken maskine bruger du til at lave vaniliekranse med
Hej Geert
Jeg bruger en gammeldags kødhakker med indsats til forskellige forme til mine vaniljekranse. Jeg ved at flere røremaskiner har lignende indsatser.
Det er nemmet når man er to, en til at dreje og en til at fange vaniljekranse dejen.
Bedste hilsner
Søren
Tak for svar
Husk at smutte mandlerne
Kør bagepapir igennem maskinen til sidst for at få al dej ud
Kransene skal være af strimler på 7/8 cm (husker ikke præcist men det ses tydeligt)
Brug evt et kagedejs underlag med cm mål på og læg strimlerne parallellet og skær dem så ens ud
Brug gerne lidt grovere hakkede mandler
Hej Karen
Tak for de gode råd.
Bedste hilsner
Søren
Findes der ikke en opskrift på vanillekranse uden mandelmel/mandler?
Hej Line
Du kan udelade mandlerne og tilsætte omkring samme mængde mel i stedet for.
De bedste hilsner
Søren