Den perfekte andesovs opskrift er nem lave juleaften eller dagen inden.
Andesovs er lige så vigtig som de brunede kartofler til juleaften?
For mig er det alfa omega med den bedste andesovs. Hvis den ikke er på bordet juleaften er det ikke jul. Jeg har gennem årene smagt på utallige andesovs opskrifter af and eller gås til juleaften. De er smagt til og bedømt indtil mine smagsløg ikke længere kunne smage forskel på and eller medister. Mange gange skyldes det, at det er utrolig hyggeligt, at stå og smage andesovsen til.
En andesovs skal efter min opskrift smage af and, men der skal selvfølgelig også rigtig fløde i for at runde smagen af.
Læs Også Om: Brunede Kartofler // Stegt And // Grillede Andebryster
Andesovs
Ingredienser
- Indmad hals, vingespidser fra anden
- 2 gulerødder
- 2 – 3 skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 2 laurbærblade
- 8 stilke Timian
- 10 stk. hele peber
- 2 dl. rødvin
- Vand
- 4 spsk. mel
- 4 spsk. smør
- Gastrik kan udelades
- 1 – 2 dl. fløde
- Kulør
- Salt og peber
Sådan gør du
- Sørg for, at klippe eller skære de yderste led af vingerne af. De kan bedst bruges i sovsen.
- Skræl gulerødderne som skæres i mindre stykker.
- Skalotteløg og hvidløg hakkes i tern.
- Kom indmaden, halsen, vingespidser, gumpen fra anden, grøntsagerne, laurbærblade, peberkorn og rødvinen i dyb en bageplade.
- Fyld dernæst bagepladen op med vand som sættes i ovnen.
- Risten med anden på placeres ovenpå bagepladen, så alt det gode fra anden kan dryppe ned i den.
- Sørg for, at væden i bagepladen ikke tørrer ud. Man kan også hælde lidt af væden over anden hver halve time, hvilket gør den endnu bedre.
- Når anden næsten er færdig fjernes bagepladen med alt det gode i.
- Hæld det hele i en gryde.
- Med en kartoffelmoser moser du nu indholdet så smagen virkelig trænger ud i fonden.
- Kog fonden op, og lad det simre i 20 – 30 minutter.
- Skum evt. det øverste lag fedt fra som lægger sig, eller lad det være hvis du gerne vil have en fed sovs.
- Hæld fonden gennem en sigte.
- Varm din sovsegryde op ved middelvarme.
- Kom smørret i gryden som smelter.
- Drys melet i, og undlad at piske i det indtil melet er faldet til bunds.
- Pisk i meljævningen som gerne må syde i 5 – 10 minutter for, at brænde melsmagen af.
- Hæld dernæst fonden i lidt af gangen, indtil du har den ønskede sovse konsistens.
- Dryp evt. lidt kulør i for en mørkere farve.
- Smag til med eventuelt gastrik, salt og peber.
- Slut eventuelt af med at smage sovsen til med lidt fløde efter behov.
Noter
Sådan laver man den perfekt andesovs
Jeg har med tiden fundet frem til den nemmeste måde, at tilberede en jule sovs der smager af and, samtidig med, at anden eller for den sags skyld gåsen hygger sig i ovnen.
I bund og grund handler det om, at have en dyb bradepande under anden med indmaden, lidt grøntsager, vand og eventuelt lidt rødvin eller portvin i, hvor fedtet fra anden langsomt drypper ned i bradepanden. Dette danner mere og mere smag til en super god andefond. Andefonden er det man skal bruge til selve andesovsen.
Når andesovsen skal jævnes vælger jeg, at lave en meljævning af lige dele smør og mel, da det for mig er den nemmeste og sikreste måde, at jævne sovsen på.
Sådan jævnes en sovs til jul
Man kan som i min opskrift på langtidsstegt and komme lidt maizena jævning i fonden. Andre drysser mel på overfladen af fonden og venter og venter indtil det af sig selv er faldet til bunden af gryden inden man pisker i sovsen. Denne metode kan betyde, at du skal hælde andesovsen gennem en sigte for, at si melklumper fra. Det vil jeg ikke bruge min tid på juleaften til.
Jeg har ofte diskuteret høj lydt med min mor, når jeg sneg mig til, at komme rødvin eller gastrik i sovsen, hvilket i hendes verden var forbudt.
Jeg må give hende ret i, at andesovsen selvfølgelig skal smage af and, og ikke af medisterpølse eller omvendt, dog giver lidt rødvin, portvin eller gastrik noget ekstra smag og syre til saucen. Dette passer rigtig godt med den fyldige og lidt fede andesovs. Syren i andesovsen gør også at den bliver mere afrundet i smagen.
Den bedste andesovs i billeder
Kom indmaden i en bageplade sammen med lidt laurbær og timian, løg og gulerødder.
Man kan efter noget tid se, hvordan det bliver til en utrolig smagfuld fond i ovnen.
Alt fra bagepladen hældes i en gryde og moses godt for, at trække så meget smag ud som muligt. Lad det koge op i små 30 minutter.
Hæld fonden gennem en sigte, hvor den er klar til at hælde i meljævningen.
Smelt smørret i en gryde.
Hæld melet over det smeltede smør, og lad det falde til bunds inden det piskes sammen.
Lad meljævningen brænde små 5 minutter for, at melsmagen forsvinder. Hæld dernæst langsomt den varme fond i lidt af gangen.
Bliv ved, at hælde fond i indtil man har den ønskede andesovs konsistens. Smag til med salt og peber og evt. gastrik.
Hej Søren! Lyder som en skøn julesovs! Må jeg supplere med lidt fif? Når jeg har fyldt min bradepande med alt det gode – kråser og grønt – vender jeg alt fylder med et par spsk gemt andefedt (fra mortensaften) og så venter jeg en halv eller hel time med at hælde væde på. På den måde får man lige brunet sagerne og får den gode stegte smag med i sovsen. Desuden plejer jeg at gemme mit skrog fra Mortensaften – plus lidt kyllingeben – som jeg bruner grundigt i andefedt og koger af til den væde, jeg hælder i bradepanden med vin etc. Vi spiser i øvrigt både gås og and.. Uhhh – glæder mig allerede til julemiddagen! God jul(emiddag) og tak for en god blog! ? /Nana
Hej Nana
Super jule fif du kommer med. Det er en rigtig god ide du skriver, at gemme både ande- og kyllingeskrog til senere brug.
Tusinde tak for rosen.
Glædelig jul og godt nytår til dig og dine
Søren
Hej Søren. Tænker den opskrift skal prøves. Jeg er ikke en haj til sovs, men bruger du slet ikke fløden som står under ingredienser eller er det blot det åbenlyse sidste trin i opskriften? 🙂
Hej Rune
Du har ret i, at det er til aller sidst, men min fejl at jeg ikke har fået skrevet at man kan smage andesovsen til med lidt fløde til aller sidst :-).
Tak for påmindelsen så jeg kan få det tilrettet.
Du og dine ønskes en glædelig jul og et godt nytår.
Søren
Hej
Vi er ramler ind i et problem med at løg ikke tåles, i nogen form overhovedet. Hvid, gul, rød, porre ikke muligt. Har du et forslag til, når der skal produceres fond?
Løgsmagen må undværes, men hvordan få en god smag i stedet? Når det nu er julrmiddag vi taler om?
Bedste hilsner
Ann Winther
Hej Ann
Når løg ikke tåles i nogen form skal I slet ikke bruge det, det gælder vel også purløg?
Når alt kommer til alt vil sovsen stadig være super god, og I vil ikke smage det store forskel.
Bedste hilsner
Søren
Kan man braser en culottesteg og vor dan
Hej Tex
Når du braisere en culotte kan du gøre det som i denne af mine opskrifter på Langtidsstegt Kalveculotte.
Bedste hilsner
Søren