og
Opskrift på porchetta

Porchetta er den italienske udgave på rullesteg med super mørt kød og lækker sprøde svær, som er tilberedt på rotisserie i grillen.
Svine Porchetta er med tiden blevet en af mine favorit grill stykker, da kødet bliver fantastisk mørt og saftigt, og sværene afsindig sprøde. Hvem elsker ikke saftigt kød og knasende svær, enten som skåret ud i skiver med noget lækkert tilbehør til, eller i en burger al a italiensk ribben sandwich.

Sådan laver man porchetta

Rotisserie metoden er super god, da slages tilberedes meget nænsomt og alle siderne får lige meget. Man skal ikke tænke på det og gå og holde øje med kødet, og vende det en kvart omgang hver halve time.
En porchetta er meget nem, at lave og ligeledes ret billigt, da det er svineslag der krydres med de krydderier man ønsker det skal smage af. Dernæst rulles det sammen og snørres stramt inden den tilberedes på grillen eller i ovnen.
I denne opskrift har jeg selv ridset sværene, krydret kødsiden og rullet det op. Man kan godt få sin slagter til, at gøre det for sig, eller se om et supermarked har en porchetta klar i deres køledisk.

Det er desuden blevet meget populært, og har fået status af festival mad på flere musikfestivaler. Blandt grill entusiaster har stykket ligeledes bredt sig. Jeg kan læse mig frem til at der diskuteres om sværene skal være ridset i harlequin tern eller lige som på en flæskesteg. Jeg tænker, at det er hip som hap, selv om jeg synes, at harlequin er de pæneste, på trods af at det godt kan besværliggøre udskæringen en lille smule.
Selv om porchetta laves af svineslag synes jeg, at det godt kan minde om en slags lækker italiensk flæskesteg eller ribbensteg.

Prøv også Disse Lækre Grill Opskrifter: Chuck Flap // Flæskesteg på grill // Ananas på Grillen til Dessert

Opskrift på porchetta

Porchetta Italiensk Rullesteg med Sprøde Svær

Porchetta er den vidunderlige italiensks udgave af rullesteg med super lækker mørt kød og og fantastisk skønne sprøde svær, som er tilberedt i grillen.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Grill, Svinekød, Hovedret,
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 35 minutter
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 3 timer 35 minutter
Antal: 6 Personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 svineslag af ca. 2 kg.
  • Friske krydderurter som timian salvie, rosmarin, oregano
  • 1 spsk. fennikelfrø
  • 3 skalotteløg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 – 2 økologiske citroner
  • Salt og peber
  • Kødsnor
  • Olivenolie
  • Groft salt

Sådan gør du

  • Start med, at fjerne ca. 1/5 del af det nederste af fedtet for, at det ikke kommer med når svineslaget rulles.
  • Rids slagets fedtside på skrå først den ene vej og dernæst den anden så man får et harlequin mønster. Undgå så vidt muligt at skære ned i selve kødet.
  • Vend slaget om med kødsiden op ad, med den mindst fede side mod dig selv.
  • Hak de krydderurter du har valgt, og drys dem over hele kødsiden.
  • Hak skalotteløg og hvidløg, som fordeles over krydderurterne.
  • Varm en pande op og rist fennikelfrøene, uden at de bliver brændte.
  • Mort eller kør fennikelfrøene gennem en kaffekværn, og strøg dem over kødsiden af svineslaget.
  • Riv skallen af citronen over kødsiden, så det fordeles jævnt.
  • Til sidste kommes frisk kværnet peber og salt over slaget.
  • Sørg nu for, at have rigeligt med kødsnor.
  • Rul slaget meget stramt, og sørg for at den ende med mindst fedt rulles ind i slaget.
  • Brug evt. to eller flere kødnåle til, at holde slaget rullet, mens man binder porchettaen stramt. Sørg evt. for, at kødsnoren kommer ned i mellem sværene.
  • Smør porchettaen med olivenolie, og massér godt med groft salt på sværene og mellem dem.
  • Kom porchettaen på et rotisseriespyd, hvis man har et rotisserie.
  • Giv porchettaen direkte varme i de første 10 minutter for, at give sværene noget sprødhed. Ved kulgrill placeres kullene i midten. Ved gasgrill tændes f.eks. alle blus og temperaturen bør være 250 grader.
  • Har man ikke et rotisserie kan man godt gøre fedtet sprødt ved ovenstående metode, men husk, at vende porchettaen MEGET ofte, for at de ikke bliver forkullede.
  • Efter ca. 10 minutter sættes rotisseriet over indirekte varme.
  • Ved kulgrill placeres kullene i siderne, og der placeres en drypbakke i midten, uden låg på grillen.
  • Ved gasgrill skrues temperaturen ned til ca. 150 grader.
  • Og igen uden rotisserie tilberedes den over indirekte varme, og vendes en kvart omgang ca. hvert 20 minut.
  • Porchettaen skal have ca. 2½ – 3 timer.
  • Brug et stegetermometer for, at tjekke kernetemperaturen inden den tages af grillen, hvor den skal være på 72 grader.
  • Når porchettaen er færdig klippes kødsnorene af og den skæres ud i det skønneste stykker svinekød, men garanteret sprøde svær.

Noter

Hvad angår sværene er det vigtigt, at når man ridser fedtet ikke, at skære ned i selve kødet. Man kan altid bede sin slagter om, at gøre det for en.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Grillet Porchetta

Jeg har tilberedt det rullede svineslag på et rotisserie, som gør at porchettaen bliver tilberedt mere jævnt. Har man ikke et rotisserie til sin grill tilberedes den indirekte, og vendes ca. hver halve time. Resultatet bliver også rigtig godt. Hvad angår sværene er det vigtigt, at når man ridser fedtet ikke, at skære ned i selve kødet. Man kan altid bede sin slagter om, at gøre det for en.

Udskåret svine porchetta

Krydderurter og krydderier er ret vigtige, da det giver smag til kødet. I denne opskrift har jeg brugt masser af friske krydderurter som timian, rosmarin, oregano og salvie sammen med stødt fennikelfrø, hakkede skalotteløg og hvidløg og revet citronskal. Man behøves ikke nødvendigvis, at følge mit forslag, men lade sig inspirer af opskriften til sin personlige porchetta smag.

Porchetta på rotisseri

I Italien har flere regioner deres variation af hvad den skal indeholde af smagsgivere. I Abruzzo grilles den med rosmarin, hvidløg og peber, og i Treviso grilles den med fennikel, hvidløg og hvidvin. I Rom bruges den som fyld til en hvid pizza. Mulighederne er mange for, hvordan og hvorledes man tilbereder og bruger en Porchetta.

Har man ikke en grill kan man bruge opskriften til, at tilberede den i ovnen, men jeg vil klart anbefale grillen, da det giver en særlig lækker smag til kødet. Jeg serverede en salat af grillede grøntsager og et lækkert Focassia Brød til rullestegen.

Krydderurter til porchetta

Vælg de krydderurter du synes passer godt til svinekød. En af mine favoritter er salvie.

Harlequintern skåret i svineslag

Rids sværene eller få din slagter til det.

Svineslag med krydderurter

Fordel de hakkede krydderurter jævnt over kødsiden.

Snørret svineslag

Rul slaget stramt, og smør den med olie, hvorefter groft salt masseres godt ind i den.

Slag sat på rotisserie spyd

Det rullede svineslag sættes dernæst på spyd, hvis du har et rotisserie. Den kan godt tilberedes uden rotisserie, bare husk at vende den hver 30 minut.

Svine porchetta på grill

Sæt porchettaen over grillen.

Porchetta skåret i skiver

Skær den ud i skiver når den er færdig.

Fyldt porchetta

Fyldt rullesteg fra grill

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

4 Kommentarer

  1. muffyanette

    Du har helt ret – det er noget af det bedste på grillen!!! Skal da helt klart prøve med citronskal næste gang.

    Svar
    • Søren

      Hej Anette
      Det giver en lidt frisk smag der matcher svinekødet.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Kingo

    Uden låg på ?

    Svar
    • Søren

      Hej Kingo
      Beklager det sene svar.
      Ved den jeg grillede ja, uden låg da den ellers var blevet sort. Det afhænger også af varmen du har i grillen.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!