Italiensk focaccia er et utrolig lækkert og perfekt madbrød med masser af smag og en super sprød skorpe. Focaccia brød virkelig dejligt nemt, at arbejde med, og med en grund opskrift kan man efterfølgende tilsætte forskellige krydderurter til dejen man selv ønsker. Man kan også komme krydderurterne på toppen af brødet inden servering, som f.eks. rosmarin.
Focaccia brød er virkelig nemt, at bage og udover krydderurter man man tilføre revet oste, oliven, tomater eller hvad man selv ønsker det skal have af ekstra smag. Det er et af de her brød, hvor man tænker er det ikke sværere, at følge en opskrift. Jeg elsker brødets saftighed og lækre sprøde krumme.
Focaccia brød bliver bedst af, at være lavet af hvedemelstypen ”00” som giver en mere elastisk dej end almindeligt hvedemel. Samme meltype bruges også til pizzadej, og kan i dag købes i langt de fleste supermarkeder.
Når jeg bager et focaccia som madbrød til aften serverer jeg det umiddelbart efter det kommer ud af ovnen, så det stadig er halvvarmt og lækkert. Man kan godt køle det ned og dernæst serverer det.
Nogle enkelte gange har jeg varmet det op i mikroovnen, hvis vi af en eller anden grund har noget af det tilovers. Men focaccia brød er nu og en gang bedste samme dage det bages.
Andre dejlige bageopskrifter: Ølandsbrød // Rugbrødsboller med Chokolade
Focaccia brød opskrift på hjemmelavet focaccia
Ingredienser
- 375 g. hvedemel af den italienske type ”00”
- 10 g. gær
- 1 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 2½ dl. lunkent vand
- 2 spsk. olivenolie
- 1½ spsk. fint hakket rosmarin af frisk rosmarin
- 2 fed hvidløg fint hakket
- 1 – 2 spsk. olivenolie til at smøre formen med
- Durumhvedemel til formen
- Olivenolie til at dryppe over brødet
- Havsalt til at drysse brødet med
Udstyr
Sådan gør du
- Rør sukker, 1 tsk. hvedemel, gær og vand sammen i en skål. Dæk skålen til med folie og stil den et lunt sted i 15 minutter, til gærblandingen bobler.
- Kom mel og salt i en skål, hvori hvidløg og rosmarin blandes i.
- Lav en fordybning i midten, og hæld gærblandingen og olivenolien i.
- Rør lidt af melet i gærblandingen fra siderne og fortsæt indtil alt melet er indarbejdet.
- Kom dejen ud på et meldrysset bord, eller i en røremaskine, og ælt/kør dejen i 10 minutter indtil den er smidig.
- Rul dejen til en kugle, og kom den i en skål, som er smurt med olivenolie. Dæk skålen med film, og stil den et lunt sted i 1 – 1½ time.
- Smør en bradepande af ca. 18-20 x 25-28 cm med olivenolie, og drys den med durumhvedemelet.
- Pres dejen ud i formen. Dæk formen med film og lade den hæve i 30 – 60 minutter.
- Lav fordybninger i dejen med fingrene.
- Opvarm en ovn til 210 grader uden varmluft.
- Pensl dejen med lidt vand og stil den i ovnen i 10 minutter.
- Pensl den igen med vand, og bag den igen i 10 minutter.
- Pensl brødet med olivenolie og drys med havsalt, og bag til sidst i 5 minutter.
- Tag brødet ud, og skær den i mindre firkanter.
Noter
Skal man lave en større portion kan man bruge en hel bradepande til brødet.
Prøv Focaccia brød til disse retter: Hjemmelavet Pesto // Pasta med muslinger // Ægte Minestrone Suppe // Vitello Tonnato Kalvekød med Tunsauce
Man kan servere focaccia brød til mange forskellige retter og årstider. Brødet passer super godt til f.eks. supper, grillretter, salater, gryderetter og som en snack forret hvor man serverer en pesto, tapenade, aioli eller andet lækkert til.
I forår og sommermånederne bager vi tit et focaccia brød og har til små to dage.
Inden dejen æltes sammen røres en gærblanding, som skal boble op inden den tilsættes melet.
Krydderurter og andet tilsættes melet.
Gærblandingen kommes i en fordybning i melet.
Når dejen er æltet færdig, skal den hæve i ca. 1 time.
Når den er hævet og mindst dobbelt størrelse tages den op.
Smør en form med olivenolie, som drysses med durummel, som gør at brødet ikke sætter sig fast i formen.
Pres dejen ud i formen og lad den efterhæve et lunt sted med et klæde over.
Bag focaccia brødet af flere gange, hvor det pensles med første vand, og til sidst olivenolie, som er et must til dette italienske brød. Dette gør, at brødet får denne super skønne sprøde overflade.
Drys brødet med havsalt flager, hvilket smager afsindig godt. Skær den dernæst ud i mindre firkanter, og server den lun.
0 kommentarer