Rugbrødsboller med chokolade er et kæmpe hit herhjemme, og meget nemme at afsætte. Det skyldes helt klart, at de er fyldt med store stykker af den lækreste mørke chokolade, som langt de fleste er helt vilde med.
I denne opskrift på rugbrødsboller med chokolade har jeg valgt, at gøre den mere voksen præget ved, at bruge en kraftig porter eller stout øl fremfor en KB nisseøl til børn. Dog kan porteren eller stouten sagtens skiftes ud med den mere søde nisseøl, som ligeledes gør rugbrødsbollerne mere søde i smagen. Dette passer stadig utrolig godt til den let bitre mørke chokolade i rugbrødsbollen.
Personligt er jeg vild glad for bitterheden i øllet og chokoladen, som jeg synes passer fantastisk godt sammen med rugbrødssmagen. Sammen med lidt smør på toppen er det en fantastisk snack.
Rugbrødsboller med chokolade smager også rigtig godt i en sødere version og med knap så bitter chokolade.
Ved at erstatte honning med sukker og bruge en mørk chokolade med 60 % kakao får man med nisseøllet i dejen en perfekt børnevenlig version.
Denne version passer rigtig godt som en formiddags- eller eftermiddags snack eller som en ekstra ting i børnenes madkasse.
Bollerne er ikke kun for børn, da vi har serveret dem om eftermiddagen til voksne som var helt vilde med dem pga. de store stykker chokolade.
Rugbrødsboller med chokolade er ret nemme at bage og endda sunde med alle de forskellige kornblandinger jeg har brugt.
Andre skønne bageopskrifter: Chokolade Cookies // Rabarbermuffins // Rugbrød med surdej og kerner
Rugbrødsboller med chokolade
Ingredienser
- 15 g. gær
- 1 mørk øl f.eks. stout, porter eller KB øl (når det er en børneversion)
- 150 g. blandede kerner f.eks. 5 kornsblanding
- 70 g. solsikkekerner
- 50 g. havregryn
- 125 g. rugmel
- 125 g. hvedemel
- 120 g. hakket mørk chokolade min. 70 %
- 2 spsk. honning
- 1 tsk. salt
Sådan gør du
- Hæld øllet i en skål, og smuldr gæren deri, og opløs gæren ved, at røre rundt.
- Tilsæt 5 korns blanding og solsikkekerner og lad det trække i 15 minutter.
- Tilsæt honning, havregryn, hvedemel, rugmel, chokolade og salt.
- Rør dejen sammen evt. på en røremaskine til den er samlet.
- Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet i ca. 12 timer.
- Inden bollerne formes tages skålen ud af køleskabet mindst 1½ time før.
- Når dejen har fået stuetemperatur formes bollerne til små kugler, som placeres på en bageplade med bagepapir på. Tryk kuglerne en anelse, så de minder om flade boller.
- Læg et viskestykke over, og lade dem hæve lidt i 30 minutter.
- Sæt dernæst bollerne i en forvarmet ovn på 185 grader (uden varmluft) i ca. 15 minutter.
- Tag dem ud og lad dem køle ned på en bagerist.
Noter
Opskrift på rugbrødsboller med chokolade
En lille ting omkring dejen er, at den bør ”hæve” i køleskabet.
Når jeg sætter hæver i parentes skyldes det, at rugbrødsdej kun hæver lidt. Den er dernæst ret kold, og det er derfor en god ide, at tage den ud af køleskabet i rigtig god tid.
Min første version af rugbrødsboller med chokolade blev en anelse klæg i midten, da jeg bare ikke kunne vente på, at rugbrødsdejen havde nået en passende stuetemperatur.
Jeg har valgt, at lave mine rugbrødsboller lidt små, så de passer rigtig godt som en mellem snack eller som de mindste kan få med i deres madpakker til et mellemmåltid.
Istedet for en rigtig øl som stout kan man udskifte den med en børne øl fra KB, som i sig selv søder rugbrødsbollerne lidt mere. Det er samme øl vi bruger når vi laver øllebrød i børneversionen.
For at søde rugbrødsbollerne har jeg brugt honning. Ønsker man dem sødere kan man bruge dobbelt honning, eller erstatte honningen med sukker.
0 kommentarer