Stegt And
Hvor lang tid skal en and i ovn have, så den er klar juleaften?
Jeg har her en hurtig og nem opskrift til, hvordan man steger en and på, hvor resultatet altid bliver perfekt.
Den nemmeste måde er, at beregne 20 minutter pr. halve kilo ved 165 grader uden varmluft.
Læs Også om disse gode juleopskrifter: Brunede Kartofler // Ribbensteg // Andesovsen den hjemmelavet
Stegt And En sikker opskrift på andesteg
Ind i mellem kan man blive i tvivl om, hvor lang tid en and eller gås skal have i ovnen. Her får du en nem og perfekt måde, at tilberede anden på.
Print
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Hovedret, And, Fjerkræ, Tilbehør
Køkken: Dansk
Antal: 4
Ingredients
Fuglen
- 1 and eller gås
- Fint Salt
Fyldet
- Ca. 2 æbler
- 150 g. svesker
- 5 stilke timian
- Salt og peber
Instructions
Fuglen
- Tag fuglen op 2 – 3 dage før, og lad den tø op i køleskabet.
- Sørg først for, at alle fjerrester rykkes af med en pincet.
- Sørg for, at blod og evt. indmadsrester er fjernet og fuglenr skylles og tørres grundigt.
- Klip det yderste af vingespidserne af og gem dem til saucen.
- Kræng halsskindet tilbage og skær halsen af som gemmes til saucen.
- Salt anden eller gåsen grundig ind- og udvendig.
- Skær æblerne i kvarte og fyld fuglen dem og sveskerne og timian.
- Luk enderne med kødnåle.
- Læg anden eller gåsen på en rist ovenpå en bradepande med brystet ned af.
- Sørg for, at der er noget vand i bradepanden under anden. Alternativt kan man tilsætte rødvin, 1 løg, 4 fed hvidløg, ½ knoldselleri, 2 gulerødder som til sidst kan bruges til saucen.
- Kom anden eller gåsen i en forvarmet ovn ved 165 grader i 20 minutter pr. halve kilo uden varmluft. Dvs. vejer den 2 kg. skal den have 1 time og 20 minutter. Dog skal du være obs. på, ovne er forskellige og en varmlufts ovn giver mere varme end en uden varmluft.
- Lad den stege den første 1/3 af tiden med brystet nedad og den sidste 2/3 med brystet op af.
Opvarmning af en and eller gås
- Tilbereder man anden eller gåsen dagen inden, klipper eller skærer man den ud i passende stykker. Sørg for, at gemme det andefedt der er dryppet ned i bradepanden.
- Smør alle andestykkerne med andefedtet.
- Placer et stykke stanniol over andestykkerne, som stilles i en kold ovn.
- Tænd ovnen på 180, og lad andestykkerne få ca. 20 minutter.
- Fjern stanniolen og lad anden få 5 – 10 minutter indtil skindet er sprødt.
- Man kan godt give den lidt grill, men pas på, at den ikke får for meget.
Notes
Den nemmeste måde er, at beregne 20 minutter pr. halve kilo ved 165 grader.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Hvad bør man huske på når man tilbereder andestegen?
Et andet rigtig godt råd er, at tage anden eller gåsen ud af køleskabet 60 – 120 minutter inden tilberedning, så den begynder at få stuetemperatur.
Sæt den aldrig i ovnen når den er kold, da man derved ikke kan regne med tilberedningstiden.
Følger du nedenstående simple opskrift får du en super dejlig and til jul eller mortens aften.
Husk altid, at salte anden både ind- og udvendig.
Jeg kommer også svesker og et par gode æbler skåret i store tern ind i anden, da det både giver anden noget ekstra smag, og der ligeledes er noget ekstra fyld, som passer rigtig godt til anden.
Kan man tilberede andestegen dagen inden?
Når jeg tilbereder anden i ovnen sørger jeg altid for, at der i en bradepande under anden er grøntsager, indmaden, spidsen af vingerne, halsen, lidt vand og rødvin, hvor fedtet og anden væde fra anden kan dryppe ned. På denne nemme måde får jeg en virkelig god fond til andesovsen. Meget ofte tilbereder jeg min and dagen inden, hvor jeg på selve dagen klipper den ud, og varmer den op. Jeg oplever, at resultatet er lige så godt som, hvis jeg havde tilberedt den sammen aften.
Anderester holder vi rigtig meget af i vores familie. Der er mange gange ikke noget bedre at få noget koldt andekød på et stykke brød med smør på. Jeg tror det når være noget fra min barndom, da jeg kan huske at mine forældre nærmest sloges om anderesterne.
Lad den færdige stegte and hvile i lidt tid inden den skæres ud. Er anden lavet dagen inden kan du lade den køle ned til lun. Er den helt kold synes jeg det er svære at skære den ud.
Det ville have været en hjælp, hvis du havde skrevet, om du brugte traditionel ovn eller varmluft 😊
Hej Marijanne
Det får jeg skrevet ind. Jeg bruger altid traditionel ovn, men det kan du ikke vide :-).
Glædelig jul
Søren
Hej Søren
150 svedsker – det er godt nok mange. 😉 😉
Hej Niels
Det har du godt nok ret i 😂😂.
Der skal lige et g. foran.
God weekend
Søren
Hej Søren,
Et spørgsmål til dig er, hvorfor bruger du altid kun traditionel ovn og ikke varmluftsovn? Bliver stegen bedre ved traditionel ovn?
Hej Linda
Når jeg bruger traditionel ovn, skyldes det at varmluft afgiver mere varme end over- og undervarme. Hvis jeg brugte varmluft ville jet sætte temperaturen til ca. 155 grader.
Dog kan varmluft være en god ide, hvis man har to ænder i ovnen, da de tager en del varme.
Jeg håber du fik svar på dit spørgsmål?
Glædelig jul 🎄.
Søren
Hej skriver du at den 1/3 af tiden skal have brystet nedad. Hvis man følger dit link til saucen, står det modsat af den skal stede 1/3 af tiden med brystet opad.
Hej Kristian
Det er en fejl i opskriften til saucen. Placer den først med brystet ned.
Bedste hilsner
Søren