Ribbensteg

af | 22. dec 2015 | Frokost, Hovedretter, Jul, Opskrifter, Svinekød

Ribbenstegen er jo absolut en klassiker i det danske køkken. Jeg laver den ofte til julefrokosten, hvor jeg enten tilbereder den i ovnen eller på grillen. Så her på faldet inden juledagene rammer os får du lige denne opskrift, som jeg har haft liggende i gemmerne.

Ribbensteg

Du får derfor to tilberedningsmetoder, en til ovnen og en til grillen. At tilberede en ribbensteg er nu ikke så svært igen. I denne opskrift bruger jeg et stegetermometer, hvilket sikrer mig, at kødet ikke bliver tørt, hvis sværen skal have lidt mere tid. Du bestemmer selvfølgelig om du vil kaste dig ud i, at tilberede den på grillen med kul eller gas, eller i ovnen.

 

Læs Også Om: Stegt And // Ris A La Mande // Andebryst Sous Vide // Hjemmelavet Leverpostej

Ribbensteg

Ribbensteg er en af de retter der passer rigtig godt til frokostbordet.
3.5 fra 10 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Svinekød, Hovedret, Frokost
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Antal: 4
Forfatter: Søren

Ingredienser

  • 1 ribbensteg af ca. 1 kg.
  • Groft salt
  • Laurbærblade
  • 8 hele nelliker
  • ½ l. vand

Sådan gør du

Ribbensteg i Ovnen

  • Sørg for, at stegen er ordenlig ridset, eller sørg selv for det ved, at ridse ned mellem sværene, men ikke ned i kødet.
  • Du kan med fordel lave et par små ridser rundt om benene, så de er nemmere, at fjerne inden de skæres ud i skiver.
  • Gnid godt med salt ned mellem sværene.
  • Stik en del laurbærblade ned mellem sværene.
  • Stik ligeledes en del nelliker ned mellem sværene.
  • Hæld vandet i en bradepande.
  • Læg ribbenstegen på en rist som placeres på bradepanden. Hvis stegen ikke er helt jævn, så læg lidt stanniol kugler under så den er jævn.
  • Stil bradepanden i en kold ovn.
  • Sæt ovnen på 200 grader, og lad ribbenstegen stege færdig i ca. 1 - 1½ time.
  • Hvis du bruger et stegetermometer er ribbenstegen klar når den når 67 - 70 graders kernetemperatur.
  • Hvis sværen ikke er sprød kan du tænde ovnens grill, MEN hold hele tiden øje med sværen, da den pludselig kan blive forkullet.
  • Lad stegen hvile i 15 minutter inden den skæres ud.

Ribbensteg på grillen

  • Tænd grillen på 180 grader, hvis det er en gasgrill, eller tænd en hel grillstarter med kul.
  • Når kullene er klar hældes de i hver sin side af grillen.
  • Kom et fad med vand i midten af kullene.
  • Ved gasgrill skal den midterste brænder være slukket.
  • Placer ribbenstegen over vandbadet, som grilles i 1 - 1½ time.
  • Sørg for, at temperaturen ikke kommer meget over de 180 grader.
  • Hvis sværen ikke er sprød, kan med vende stegen og stege sværen direkte over kullene.

Noter

Ribbenstegen kan tilberedes dagen inden, hvis den skal serveres til en frokost.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Ribben Steg

Server ribbenstegen til det kolde julefrokostbord med f.eks. rødkål og rugbrød til.

Ribbensteg

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

5 Kommentarer

  1. kristianole

    Det tricks med at have sværene i vand og så give den max grill til sidst – kan du sige god for det?
    Mvh.
    Kristian

    Svar
    • Søren

      Hej Kristian

      Jeg bruger ikke selv denne metode.
      Ps. jeg har slettet dit link som du har sat i din kommentar ;-).
      Vh
      Søren

      Svar
  2. Jens Thunbo

    Hej Kristian, så vidt jeg ved, er pointen med at ‘koge’ sværen først, at den åbner sig, så det bliver lettere at få salt ned i rillerne.
    Vh Jens

    Svar
  3. Tonny Bonne

    Jeg vil gerne langtidsstegning, hvor lang tid og hvor mange gr.?

    Svar
    • Søren

      Hej Tonny
      Jeg tænker at du skal give ribbenstegen omkring 3 timer ved 95 – 100 grader almindelig oven. Dette afhænger af stegens størrelse. Hvis den er lille omkring 1 kg. skal den muligvis have mindre tid. Undervejs tjek kernetemperaturen om den er mellem 60 – 65 grader for at den har nok. Inden du tager den ud så skru op for varmen til 250 grader for, at gøre sværene sprøde.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!