og

Hjemmelavet Leverpostej

af | 28. nov 2012 | Bagning, Frokost, Jul, Opskrifter, Påske, Svinekød

Opskrift på leverpostej

Denne opskrift på ægte hjemmelavet leverpostej stammer tilbage fra min mormor, og er selvfølgelig verdens bedste leverpostej opskrift. Den er ligeledes fantastisk nem at lave.

Hvem elsker ikke hjemmelavet leverpostej ovenpå rugbrød. Og når man samtidig får den med bacon og rødbede til kan det næsten ikke blive bedre.

Når jeg skriver at min opskrift på leverpostej er den bedste kan andre godt have en lignende familie opskrift på leverpostej, der er lige så god?
Opskriften er ikke en af de fedt fattige, da jeg bruger fløde eller sødmælk i den. Vi elsker selv at lave og spise en til weekend og højtider, så som jul og påske.

Det har taget mig nogle år at kopiere den fra min mor, da hun altid har lavet den på slump, dvs. uden helt nøjagtige mål. Selv om jeg fik hende til at skrive den ned havde jeg i starten mine udfordringer med at få den helt rigtig perfekte konsistens, og jeg måtte øve mig over en længere periode.

Jeg har sidenhen ændret lidt på denne dejlige familieopskrift, som betyder at når jeg laver bliver den hver gang lige så god som min mors og dermed efter min mening den bedste leverpostej man kan putte på sit rugbrød. I dag er det mig der er blevet leverandør af den til forskellige familiemedlemmer. Det må betyde at denne opskrift på leverpostej er utrolig god, både som kold eller lun.

Sådan laver man leverpostej?

Når jeg køber lever og spæk ind til leverpostejen er det som regel de ruller med lever og spæk man kan købe i supermarkederne.
Jeg har et par gange købt det ved en slagter og selv hakket det, men kan dog ikke smage forskel på om det er den ene eller anden slags lever og spæk jeg bruger i opskriften.
En leverpostej får mere så meget smag af de krydderier man kommer i den.

Prøv disse opskrifter: Hjemmelavet Hønsesalat // Nem Rejesalat // Syltede Rødbeder // Kyllingelever Paté

Hjemmelavet Leverpostej som mormors

Denne opskrift på ægte leverpostejstammer tilbage fra min mormor, og er selvfølgelig verdens bedste leverpostejopskrift. Den er ligeledes fantastisk nem at lave.
3.05 fra 23 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Svinekød, Frokost
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Samlet tid: 1 time
Antal: 6 alubakker
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 500 g hakket lever
  • 500 g hakket spæk
  • 1 revet løg
  • 1 æg
  • 2 -3 spsk mel
  • ½ l fløde Kan erstattes med ca. 2/3 sød mælk, men vær obs. på konsistensen
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Bland alle ingredienser i en skål og rør det til en lind konsistens.
  • Tilsæt evt. mere fløde eller mælk, hvis den er for tyk.
  • Hæld blandingen i en form, som sættes i et fad med lidt vand i.
  • Bag den ved 180 grader i ca. 40 minutter.
  • Stik evt. en nål ned i leverpostejen. Er der ingenting på nålen er den færdig.

Noter

Jeg fryser altid min leverpostej i mindre portioner. Man kan godt bage dem og dernæst fryse dem. Det er en god ide, at tø dem op i køleskabet.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Hvilke ingredienser kommer jeg i leverpostej?

Min leverpostej opskrift er meget traditionel, og ingredienserne består af lever og spæk, løg, fløde eller mælk, mel og salt og peber.
Hvis man ønsker at give den ekstra smag kan man tilsætte lidt allehånde og andre bruger et par ansjosfileter.

Hvordan skal den bages?

Når jeg har lavet den rå leverpostej, kommer jeg den i aluforme, som jeg bager i ovnen i vandbad, hvilket betyder at man hælder lidt vand i et ildfast fad, hvor i aluformen placeres i.
Når de bages i vandbad bliver overfladen ikke så mørk og hård.

Hvordan opbevarer man bedst en leverpostej?

Jeg bager som regel kun en eller to alubakker med ad gangen.
De øvrige fryser jeg ned, hvor de kan holde sig fryseren i flere måneder.
Når jeg bager en frossen leverpostej tager jeg den ud af fryseren dagen inden, så den er tøet op når jeg bager den. På den måde bliver resultatet bedre og tager kortere tid.
Man kan godt bage en frossen, men det tager længere tid, og jeg synes ikke at det bliver lige så godt når den er tøet op.

Hvilke ingredienser bruger du i din leverpostej?

Laver du en speciel til jul og påske?

Hjemmelavet leverpostej

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

11 Kommentarer

  1. Erland

    ja – så fik jeg dårlig samvittighed – havde regnet med at KØBE leverpostej til julefrokosten – nu må jeg hellere lave nogle selv 🙂 Måske med lidt allehånde.
    Laver du også medister ?

    /Erland

    Svar
    • Søren

      Hvis du skulle købe håber jeg det er ved slagteren :-).
      Bruger du normalt allehånde i din? Har du prøvet med ansjoser, hvilket jeg tidligere har men var ikke helt vild med det.

      Jeg har ikke lavet medister, men skal i det nye år lave engelske pølser.
      /Søren

      Svar
      • Erland

        Kun ganske lidt allehånde. Har altid meget på lager da jeg bruger ret meget til rullepølse som jeg laver ret tit.
        Ansjoser bruger jeg altid i leverpostej og så holder jeg igen på saltet. Når man så køber ansjoser får man altid nogle i overskud – så er de dejlige sammen med kyllingelever og på et stykke ristet brød – absolut ingen fotogen ret 🙂 men smager godt

        Svar
        • Søren

          Lyder godt med kyllingeleveren og ansjoserne. Jeg må vist have afprøvet lidt nyt med allehånden. Jeg bruger allehånden i mange gryderetter sammen med ex. enebær.
          Til denne opskrift havde jeg taget billeder af den rå leverpostej, men valgte ikke at lægge det på :-).

          Svar
      • Bodil Mørch Thomsen

        Den bedste ikkehjemmelavede leverpostej er fra slagter Munk i Skagen, og kan købes Salling!
        Den smager nøjagtig (næsten) som vores mors, og er uden dikkedarer af forskellige krydderier.
        Kan sagtens varmes op.
        Velbekomme!

        Svar
        • Søren Willadsen

          Hej Bodil
          Den leverpostej lyder som noget der skal prøves, hvis man bor i nærheden af Århus, Ålborg eller Skagen :-).
          Bedste hilsner
          Søren

          Svar
  2. Torben Christiansen

    Hold da op, nu går de retro på gastromad. Det ser lækkert ud. jo hos min familie er det eddikemarinerede sild der bl.a. er det store og så min fars sylte, som der typisk er mørbrad i 🙂 typisk ikke noget fra hovedet på svinet i alt fald!

    Svar
    • Søren

      Super med en Gastro sylte, den opskrift må han gerne dele ud af :-).

      Svar
  3. Elsebeth

    Som din mormor lavede min mor altid leverpostej på slump, så konsistensen kunne ofte falde forskelligt ud. Jeg laver kun efter min opskrift, som dog er ændret noget gennem 50 års helårlig produktion. De sidste 25 år har jeg brugt 1 kg lever, 500 g spæk og 350 g skinkekød. Kødet gør, at leverpostejen altid har den samme konsistens; før i tiden tabte jeg altid en pæn slat piskefløde og sødmælk i farsen. Da vi spiser den samme hver dag hele året, bruger jeg kun letmælk og spækket blev nedsat fra 1 kg til 500 g. Det har faktisk ikke ændret på smag og konsistens, at den indeholder væsentligt mindre fedt, og jeg smører aldrig formene mere. Jeg synes, det gælder om at spare på fedtet, ikke mindst der, hvor det ikke påvirker smagen.

    Svar
    • Søren

      Tak for et rigtig godt input til en knap så fed leverpostej, som jeg skal have prøvet. Har du forsøgt med skummetmælk, i stedet for letmælk?
      Glædelig jul og godt nytår.
      Søren

      Svar
  4. Elsebeth

    Jeg har aldrig prøvet at bruge skummetmælk; skulle jeg det, ville jeg bruge den biodynamiske Gårdmælk 0,5% fra Naturmælk, som er min søns mælk – han siger, at jeg såmænd ikke ville savne min letmælk til morgenmaden! Han tror, at man sagtens ville kunne bruge vand, men så mener jeg, at man skal bruge suppe/bouillon i stedet. Min søn handler i min fryser, og han kan ikke undvære min leverpostej; måske fordi jeg begyndte at lave det hele tiden, da han blev født for 50 år siden – jeg ville vide, hvad der var i ‘sådan en’. Min tidligere, meget fine, slagter sagde til mig, at han syntes, der var godt fundet på, og at han ville anbefale sin bror også at putte skinkekød i, for han havde klaget over, at hans leverpostejer faldt forskelligt ud – det gør de ikke mere! Som så meget andet sker fornyelser i køkkenet, fordi man lige står med ‘noget’ – jeg stod tilbage med en god håndfuld hakket skinkekød efter at have lavet karbonader – så den røg i leverpostejfarsen, som jeg skulle i gang med bagefter. Mine børn og jeg spiser ikke ost; hos os hører leverpostejen altid til på morgenbordet (sammen med et ‘læs’ danske agurkeskiver). Derfor laver jeg den meget neutral, godt med hakket løg, lidt sukker, salter og pebrer godt, så man ikke har brug for at putte oven på brødet. I mange år var det sen aftenarbejde at lave det, så jeg glemte engang i farten at smøre formene og fandt derved ud af, at det slet ikke var nødvendigt! I mit hus skal en leverpostej højst blive fire dage gammel; den – og anden mad – står ALDRIG og lumrer inde på spisebordet. Min søn bor også alene, så formene er kun på 250 ml. Det eneste sted nord og syd for grænsen, man kan købe dem i dag, er hos Metro. Desvære kan man kun købe låg til 500 ml, så jeg tegner og klipper egnede låg! Det er de underligste ting supermarkederne tager ud af deres sortiment. Jeg kan da ikke være den eneste, der selv laver leverpostej, selv om ingen fatter, at jeg gider. Jeg hader ordet ‘gider’ – er der to forme tilbage i fryseren, bliver der bestilt hos slagteren til en ny portion. Vil man have noget ordentlig mad og kende indholdet, må man lave det selv, holder jeg på. I dag bekymrer folk sig mere om, hvad de spiser mellem jul og nytår – jeg bekymrer mig om, hvad jeg spiser mellem nytår og jul.
    Glædelig jul og godt nyt år!

    Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jule opskrifter | GASTROmad - […] Leverpostej […]
  2. Påskebordet - Opskrifter, Lam, Påske | - […] Leverpostej […]
  3. Rullepølse Den Hjemmelavede | - […] Hjemmelavet Leverpostej […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!