Ølandsbrød er et lækkert brød med en skøn saftig og fyldig smag, og sprød skorpe. Brødet passer rigtig god til både morgenbordet, frokostbordet eller som madbrød.
Dejen til ølandsbrødet er langtidshævet, hvilket giver brødet en god struktur, og mere fyldig smag. Man kan også lade det hæve et par timer hvis man ikke har tid til, at vente på brødet. Udover at det er et utrolig lækkert brød er det også vanvittig nemt, at lave. Jeg plejer at lade min køkkenmaskine stå for æltningen, hvilket jeg ikke selv kan gøre bedre.
Andre brød: Foccacia Brød // Brioche Brød
Ølandsbrød af ølandshvede
Ingredienser
- 400 g. ølandshvedemel
- 200 g. hvedemel
- ½ l. lunkent vand
- 25 g. gær
- 1 dl. Youghurt natural
- ½ dl. Rapsolie
- 1 spsk. salt
- 1 spsk. sukker
- Olie til pelsning af dej og form
- Durum mel til at drysse formen med
Udstyr
Sådan gør du
- Gæren smuldres i den lunkne vand, og opløs gæren.
- Kom youghurt, rapsolie og sukker i vandet.
- Kom dernæst melet i lidt af gangen. Når halvdelen af melet er kommet i, tilsættes saltet.
- Bliv ved med, at hælde mel i, og lad dejen dernæst køre i en røremaskine ved høj hastighed i 10 minutter.
- Sæt dejen til hævning i mindst 2 timer, eller stil den i køleskabet til næste dag, hvilket giver et bedre resultat.
- Dejen er meget lind, så brug derfor 2 forme, hvor dejen fordeles i. Smør evt. formene med noget rapsolie, og drys dem evt. med durum mel for, at dejen ikke sætter sig fast.
- Bruger man en gryde eller keramikform er det en god ide, at varme formen op inden den smøres med olie og dejen kommes i.
- Sæt formen i ovnen ved 225 grader i 35 minutter. Tjek om brødet er færdig ved, at stikke en tyk nål eller lignende i brødet. Hænger der noget dej ved, skal den have mere tid.
Noter
Bageopskrift på ølandsbrød af ølandshvedemel
Ølandsbrød i denne opskrift er lavet på ølandshvedemel og almindeligt mel. Ølandshvedemel er en gammel kornsort, og har et højere proteinindhold som giver brødet en luftig struktur. Brødet bliver også en anelse mørkere end hvis man bruger almindeligt hvedemel.
Ølandshvedemel kan købes både som sigtet, grov eller fuldkorn, og kan i dag købes i mange supermarkeder.
Jeg bruger primært ølandshvedemel når jeg bager et brød som dette, da det som sagt giver både en anden og bedre smag og farve.
Brug ølandsbrødet til disse ting: Hønsesalat på Ølandsbrød // Til en lækker Steaksandwich // Som bund i en Pariserbøf
Dejen til dette brød er meget lind, nærmest fyldende og derfor nærmest umuligt, at ælte i hånden. Brug derfor også forme til dejen.
Bruger man en gryde eller keramikform til brødet skal formen varmes op inden, da brødet ellers vil tage længere tid at bage.
Hvis man ikke når, spise brødet kan man godt fryse det, og tø det op igen, hvor det stadig vil være rimelig godt. Brødet kan holde sig ca. 4 – 6 dage i et lufttæt pose.
Dejen vil boble jo længere tid den hæver, som f.eks. natten over i køleskabet.
Bager man brødet i en støbejernsgryde eller keramikform bør de varmes op inden de smørres med olie og evt. drysses med durummel så brødet ikke hænger fast.
Hej Søren, er lidt nysgerrig for foldning af dej. Er det noget man med fordel kan gøre med dejen her? 🙂
Hej August
Beklager mit sene svar, men din kommentar var desværre røget i spam mappen af en eller anden grund.
Lige med denne dej til Ølands Hvedemels brød kan det ikke svar sig med folde metoden, da den hæver en del grundet de 25 g. gær.
Bedste hilsner
Søren