og

Basilikum Pesto – Nem opskrift på Pesto

af | 21. sep 2011 | Opskrifter, Pesto-Dressing-Dip, Syltning - Fermentering - konservering, Tilbehør

Opskrift på basilikum pesto

Hjemmelavet basilikumpesto er en klar favorit hos mig, og i virkeligheden er opskriften på denne pesto utrolig nem.

I mange år har jeg lavet min egen hjemmelavet basilikum pesto af de basilikumplanter jeg har fremavlet over sommeren, eller når der skulle tyndes ud i bladene. Og faktisk tager det ikke meget længere end omkring 10 minutter at lave sin helt egen basilikum pesto, hvilket alle kan gøre. En anden vigtig ting er, at smagen på din hjemmelavet er langt bedre end de pestoer du kan købe.

Sådan laver du en basilikumpesto

I sensommeren inden basilikumplanterne bliver slatne fjerner jeg alle bladene på de små grene. Disse blendes med to slags oste, hvilket for nogle italienere er vigtig. En god klassisk parmesan og en pecorino romano som er en hård og saltet fåreost. Disse to italienske oste giver pestoen sammen med ristede pinjekerner og en god olivenolie den helt rigtige smag.

Holdbarhed på hjemmelavet basilikum pesto.

Sørg altid for at den opbevares i køleskabet. De glas den er i er sterile. Når man tager noget af et glas, brug altid en ren ske, undgå at tage en kniv eller andet der har været dyppet i eksempelvis smør. Hæld ½ – 1 cm olivenolie over pestoen, hvilket præserverer den da olien sørger for at bakterier ikke komme i berøring med selve pestoen.

PRØV OGSÅ: RAMSLØGSPESTO

Basilikum Pesto

Basilikum pesto er nem og tager ikke alverdens tid, at tilberede. Samtidig smager det forrygende til mange forskellige retter.

No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Pesto, Syltning, Tilbehør
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 8 dl.
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 4 dl. friske basilikumblade
  • 4 hvidløgsfed
  • 1 – 2 dl. ristede pinjekerner
  • 2 dl. revet parmesan ost
  • 1 dl. revet romano ost
  • 2 dl. oliven olie
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Blend alle ingredienser. Såfremt pestoen er meget tyk kan du med fordel hælde mere olivenolie ved.
  • Kom pestoen i skoldede glas, som efterfølgende er skyllet i Atamon eller vodka.
  • Hæld ca. ½ cm olivenolie ovenpå pestoen, når det er kommet på glas. Dette præservere pestoen.
  • Stil glassene på køl, hvor de kan holde sig i 3/4 – 1 år.

Noter

Man kan f.eks. bruge pestoen til brød, vendt i kartofler, pasta eller salater.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Ingredienser til basilikumpesto

Da jeg havde et lille drivhus med mine mange planter, brugte jeg tiden i august til at klargøre genbrugs glas til pestoen. De år med mange planter forærede jeg flere glas væk til familiemedlemmer og venner. En meget populær gave, som jeg kan anbefale at tænke på. Udover gaver har vi selv flere glas med den skønneste basilikumpesto til mange måneder.

Vi bruger pestoen til flere ting som tilbehør til flere forskellige retter. En populær måde er at vende et par skefulde pesto i en frisk kogt pasta. Meget mere er ikke nødvendigt for et lækkert italiensk måltid. Den kan også bruges som dip med noget lækkert Ciabatta Brød til, eller den klassiske antipasti som bruschetta.

Basilikum til pesto

Ingredienserne til en basilikum pesto er ikke mere en 6. To slags oste, pinjekerne, hvidløg, basilikumblade og olivenolie. Alt sammen blendes.

Hæld den færdige pesto på steriliserede sylteglas, som bedst opbevares i køleskabet.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

12 Kommentarer

  1. Erland

    Hvor lang tid kan de ca. holde sig i køleskab ?

    Svar
  2. Søren

    Jeg har fortsat 6 glas fra 2009, som smager ganske udemærkede? Så indtil videre 2 år +.

    Svar
  3. Anders Damm

    Ser lækkert ud!

    Jeg synes dog ristede pinjekerner giver en lettere brændt smag (sjovt nok:-), så jeg er stoppet med at riste dem – prøv det…

    Svar
    • Søren

      Hej Anders
      Fuldstændig rigtigt, at brændte pinjekerner kan få en rigtig dårlig smag. Jeg har lavet portioner uden at riste dem. Jeg ødelagde for 3 år siden ½ liter pesto, da jeg ikke var over pinjekernerne.
      Da jeg lavede denne portion lavede jeg samtidig en gang løvstikkepesto, men med hasselnødder.

      Svar
  4. Janne

    Hej.
    Når jeg laver basilikum pesto så bliver det meget hurtigt mørkt /sort. Først bare i overfladen men efterhånden er det hele pestoen der bliver mørk. Hvordan opbevarer jeg det så det stadig ser friskt ud ?

    Svar
    • Søren

      Hej
      Jeg kan forklare hvordan jeg opbevarer det, hvilket er i køleskabet.
      Jeg kommer pestoen i gamle sennepsglas med låg, som først er skoldet og skyllet i atamon. Inden jeg kommer låg på glasset sørger jeg altid for, at hælde ca. 1 cm. olivenolie over selve pestoen, da det hjælper på konserveringen.
      Jeg ved ikke om du har gjort det samme, men muligvis kan det skyldes, at pestoen får ilt?
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Annie Tews

    Hej
    Kan jeg bruger hasselnødder i stedet for pinjekerner?

    Svar
    • Søren

      Hej
      Du kan godt bruge hasselnødder. Dog giver de en lidt anden konsistens og smag, men har jeg har i løvstikkepesto blandet hasselnødder og mandler. Sørg for, at komme dem i lidt af gangen.
      God fornøjelse.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  6. Gabriella Toth

    Hej.
    Først en stor tak og ros, for dine skønne opskrifter.
    Jeg har en have med forskellige krydderurter, som nogle af dem fryser jeg, andre vil jeg på glas, som pesto. Ind jeg kaster mig ud i dem, lige et spørgsmål.
    Kan de stilles i skabet, hvor jeg har alle mine syltet ting? Jeg har ikke sådan en stor køleskabet, til 20-30 små glas (altså til forskellige pestoer)
    på forhånd tak
    Gabriella

    Svar
    • Søren

      Hej Gabriella
      Mange tak :-).
      Mit umiddelbare svar er Ja.
      MEN, du skal være opmærksom på, at holdbarheden forkortes. Jeg tror og det er kun et gæt, at dine pestoer kan holde sig i 3 – 6 måneder. Det afhænger også, at hvor køligt det er i dit skab.
      Olier bliver efter ca. 6 – 12 måneder harske i smagen. Dog er det ikke så fremtrædende i en pesto, men vil med tiden kunne smages.
      Jeg ved ikke om du har en fryser? Hvis du har kan du forlænge holdbarheden ved at fryse dine pestoer, hvilket flere af læserne af min blog gør. Du kan med fordel fryse pestoen i mindre portioner.
      Håber det kan hjælpe dig.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
      • Gabriella Toth

        tak for dit svar Søren.
        Jeg regner (desværre ) heller ikke med at de holder lang tid. Olivenolien bruger jeg udelukkende, øko. jomfru (som ikke har mange tilsætningsstoffer)
        Jo vi har fryser, men der har vi mad (som jeg laver i store portioner) samt Jeg har allerede en del krydderurter i bøtte, som har det bedre med at være fryses ned end tørres. Udover det, har jeg lavet ca10-15 bakker som terninger. og så kommer der jo alt andet kød/brød slags, pizza..osv..
        Jeg har prøvet at fryser pestoen, men jeg synes ikke jeg har det sammen konsistent. og/eller smag som på glas.
        Ind du undre dig, hvorfor i alverden, laver jeg mad til en hær, så fordi jeg har fødevareallergier, som gør at mange af de E.nr. jeg kan ikke tåle…
        Bh. Gabriella

        Svar
        • Søren

          Det var så lidt. Jeg forstår godt, at du er nødt til, at lave til mange dage når du har fødevareallergi.
          Husk, når du hælder på glas, at dække selve pestoen med olie, hvilket konserverer den.
          /Søren

          Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sandwich af and | GASTROmad - [...] Basilikumpesto. [...]
  2. Anmeldelse af Bosch MMB2000 Blender | GASTROmad - [...] Selve opskriften kan ses her. [...]
  3. Salturt | GASTROmad - [...] Basilikum. [...]
  4. Opskrift Kylling med oliven - Pollo alle olive | - […] evt. retten med noget godt brød og pesto […]
  5. Salturt | - […] Basilikum. […]
  6. Marineret laks og pasta en fantastisk ret | - […] Basilikumpesto […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!