Salturt er en lille grøn sukkulent plante man kan finde ved kystnære strandenge, der minder om en mini kaktus. Salturt anvendes i madlavning da den er saftig frisk med saltet smag.
Salturt vokser som sagt ved kystnære strækninger som har en leret og dyndet bund. I eksempelvis Vadehavet findes den i områder, som dækkes med lidt vand ved højvande. Planten er etårig, saltelskende sukkulent, der har ½ til 5 cm rørformede kødfulde stængler. Sæsonen for salturt er bedst i perioden april til juli, hvor bladene er mest grønne i farven og kødet på det tidsrum er mest saftigt. Smagen er salt, frisk og kødfuld. Når man kommer længere hen i sæsonen, bliver stænglerne mere trævlede.
Kveller eller Salturt kan sagtens spises stænglerne kan bruges frisk som små asparges skud til fiskeretter og skaldyrsretter, hvor den saftige og salte smag harmonere til fisken eller skaldyret. Jeg har med tiden også Syltet, Lavet Pesto ud af dem, og forsøgt at fryse salturt til senere brug. De er desværre ikke gode at fryse, da salturten bliver slatten når den tøs op igen. Man har i gamle dage brugt salturt som erstatning for salt.
Den bedste måde at opbevare friskplukket salturt er i en tætsluttet beholder med et stykke fugtigt køkkenrulle i bunden, hvor den kan holde sig omkring 1 uges tid i køleskabet.
LÆS OM: Havtorn
Kan man dyrke salturt?
Ja det kan lade sig gøre i en potte med havejord, lidt sand og salt i. De har det bedst med at være rimelig våde, og må ikke tørre ud.
Da jeg startede Gastromad.dk begyndte jeg at lede efter salturt på Fanø, som på det tidspunkt var det tættest område for salturt. Efter længere tids søgen fik jeg høstet en portion, som jeg fandt nord for Nordby på Fanø. Senere hen har jeg fundet denne lille skønne plante i Sønderho på Fanø og flere steder ved HO bugt. Når man først har lært at skelne dem fra andre strandplanter, er den nem at genkende.
Jeg har tilbage da jeg startede bloggen haft besøg at to andre madbloggere, hvor stod på hyggelige ture til Fanø for, at plukke Salturt . Første gang i 30 graders varme, og anden gang i god gammeldags dansk august vejr, REGN :-). Turene var med henholdsvis Erland fra Fjordrejen.dk og Morten fra Grydeskeen.dk. Vejret havde heldigvis ikke den store betydning i godt selskab, hvor der både blev samlet salturt og knipset løs med kameraerne.
Morten fra Grydeskeen er i fuld gang med, at fotografere vilde salturt på Fanø, inden regnen igen silede ned.
Jeg fik igen lavet lidt mere Salturt pesto, og 1 liter salturt olie. Begge dele nemme, at gå til. Opskriften på olien finder du nederst i indlægget.
Salturt Olie:
- 3 – 4 dl. salturt.
- 1 l. neutral smagende olie, ex. raps- eller solsikkeolie.
Fremgangsmåde: Varm olien op til 50 grader og hæld det i en blender med salturten. Blend i 5 minutter. Kom det hele i en beholder og lad det trække i 2 døgn. Si det og hæld det dernæst i et osteklæde. Hældes på skoldede flasker eller fryses i ex. isterninger poser.
Relaterede Indlæg:Havtorn.
Det var en god tur:)
Absolut. Husk vaders næste gang :0.
Ser ud til at ha’ været en hyggelig tur 🙂
Salturt er nu også et lækkert indslag på en tallerken.
Det var to hyggelige ture :-). Salturten fortjener mere opmærksomhed på tallerken. ;-).
du kan nu købe salturt hos AB catering i Århus:) Jeg brugte det også tit da jeg var køkkenchef på Sønderho Kro – det var jo lige på den anden siden af diget nede ved Børsen og tidevandspælen…Mvh Mette Hyldgaard
Hej Mette
Altid rart, at vide hvor det kan købes, hvis man ikke bor ved Vadehavet. Jeg henter selv lige nord for færgen eller ved Ho.
Mange hilsner
Søren