De sidste to weekender har stået på hyggelige ture til Fanø for, at plukke Salturt (Kveller). Første gang i 30 graders varme, og anden gang i god gammeldags dansk august vejr, REGN :-). Turene var med henholdsvis Erland fra Fjordrejen.dk og Morten fra Grydeskeen.dk. Vejret havde heldigvis ikke den store betydning i godt selskab, hvor der både blev samlet salturt og knipset løs med kameraerne.

Salturt er en vildtvoksende et årig kødfuld sukkulent (saftig) plante, der findes ved kystnære strækninger. Salturt har en blid saltet smag og kan bruges hele eller hakkede som tilbehør til ex. fisk, skalddyr, fjerkræ, svinekød, i dressinger, snack eller som pynt. Man har tidligere brugt tørret salturt som erstatning til salt. Jeg undrer mig ofte over, at der ikke er flere fiskehandlere og specialforretninger der forhandler salturt, især dem ved de kystnære strækninger. Men indtil da må du selv ud og finde og plukke den.Salturt kan opbevares 2 – 3 uger i køleskabet i en tæt sluttet beholder med et stykke fugtigt køkkenrulle i bunden og over salturten. De kan også fryses hele, men er en smule bløde når de tøes op.

Morten fra Grydeskeen er i fuld gang med, at fotografere vilde salturt på Fanø, inden regnen igen silede ned.

Jeg fik igen lavet lidt mere Salturt pesto, og 1 liter salturt olie. Begge dele nemme, at gå til. Opskriften på olien finder du nederst i indlægget.

Salturt Olie:

  • 3 – 4 dl. salturt.
  • 1 l. neutral smagende olie, ex. raps- eller solsikkeolie.

Fremgangsmåde: Varm olien op til 50 grader og hæld det i en blender med salturten. Blend i 5 minutter. Kom det hele i en beholder og lad det trække i 2 døgn. Si det og hæld det dernæst i et osteklæde. Hældes på skoldede flasker eller fryses i ex. isterninger poser.

Relaterede Indlæg:

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

6 Kommentarer

  1. Morten

    Det var en god tur:)

    Svar
    • Søren

      Absolut. Husk vaders næste gang :0.

      Svar
  2. Martin Villumsen

    Ser ud til at ha’ været en hyggelig tur 🙂
    Salturt er nu også et lækkert indslag på en tallerken.

    Svar
    • Søren

      Det var to hyggelige ture :-). Salturten fortjener mere opmærksomhed på tallerken. ;-).

      Svar
  3. Mette Hyldgaard

    du kan nu købe salturt hos AB catering i Århus:) Jeg brugte det også tit da jeg var køkkenchef på Sønderho Kro – det var jo lige på den anden siden af diget nede ved Børsen og tidevandspælen…Mvh Mette Hyldgaard

    Svar
    • Søren

      Hej Mette
      Altid rart, at vide hvor det kan købes, hvis man ikke bor ved Vadehavet. Jeg henter selv lige nord for færgen eller ved Ho.
      Mange hilsner

      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Salturt på Fanø | Mad i Danmark - [...] Salturts olie [...]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!