Skolæst er en fantastisk lækker hvid fast fisk med masser af vidunderlig smag.
Dybhavsfisken skolæst støder man ikke særlig tit herhjemme, hvilket er en skam. Dens kød er fast og derfor nemt at tilberede. Derudover har kødet en utrolig skøn smag. Fisken skolæst lever i det nordlige Atlanterhav, og derfor meget almindelig i Grønland, ved Norge, det Irske Hav og østkysten i USA. Den lever i dybder på 160 meter og helt op til 3500 meter, hvilket giver den sit meget specielle udseende. Den har stort hoved, store øjne og en lang tynd hale, og er ikke den kønneste fiskeart der findes.
Stegt skolæst opskrift
På trods af at skolæst ikke er køn smager den vidunderlig. Opskriften på smørstegt skolæst passer utrolig godt til aftensmad både hverdag og weekend.
Jeg har i denne version af smørstegt skolæst lavet som anretning. Man kan i stedet servere tilbehøret ved siden af, hvis man hellere vil det end tallerkenanretning.
Brunet kaperssmør passer fantastisk til forskellige fiskearter. Når kapers blandes med brunet smør får det en skøn syrlig smag, som passer rigtig godt til fedmen i smørret. Tilbehøret valgte jeg skulle være blancheret savoykål og smørstegte knoldselleri skiver. Begge dele synes jeg er virkelig skønne og mættende til stegt skolæst.
Under tips til opskriften finder du forskellige forslag du kan gøre i stedet for mine ingredienser i selve opskriften.
Prøv også: Pocheret Torsk
Stegt Skolæst
Ingredienser
Skolæst
- 4 stk. skolæst fileter af 125 – 150 g. Kan erstattes af lange
- Olie til stegning
- 2 spsk. smør til stegning
- Salt
Tilbehør
- 1 helt knoldselleri
- 100 g. smør
- 12 stk. salvieblade
- 1 stk. savoykål
- 200 g. shiitakesvampe eller lignende svampe
- 1 spsk. smør
- Salt
Kaperssmør
- 200 g. smør
- 1 hel citron
- 3 – 4 spsk. hele kapers
Sådan gør du
Skolæst
- Soigner fileterne og salt dem. Lad dem stå i 30 – 60 minutter.
- Varm en pande op ved middelhøjvarme.
- Hæld olien på panden, og steg fisken deri på begge sider i 2 minutter.
- Kom 2 spsk. smør på panden og steg fisken på begge i 2 – 4 minutter indtil den har en gylden farve .
Knoldselleri
- I mellem tiden når fisken står og trækker skrælles knoldsellerien og skæres i mindst 4 skiver af 2 cm i tykkelsen.
- Kom smørret i en stor pande og placer salviebladene og knoldselleri skiverne ovenpå.
- Hæld vand i panden der kun lige dækker knoldselleri skiverne og hæld 2 tsk. salt ved.
- Tænd for middelhøj varme og lad vandet fordampe mens knoldselleri skiverne tilberedes.
- Når vandet er fordampet brunes knoldselleri skriverne i smørret på hver side, hvorefter de tages af panden.
Kaperssmør
- Si kaperes bærrene og lad dem dryppe godt af.
- Kom smørret i en gryde som sættes på høj varme, hvor det smelter. Pas på, da smørret sprutter meget.
- Når smørret er brunet, sies det gennem en fin sigte, og hældes tilbage i gryden.
- Smag til med citronsaft og tilsæt kapers.
- Hold saucen lun.
Shiitakesvampe
- Rens svampene for jord og lignende med en børste.
- Del dem på langs, og steg dem ved hård varme i lidt smør.
Savoykål
- Skil bladene fra hinanden og skyl dem.
- Varm en gryde saltet vand over, hvori bladene blancheres i omkring 3 – 4 minutter.
- Tag bladene op af vandet og skær dem i strimler.
Noter
Tips til opskriften
– Andre fiskearter til opskriften kan være lange fileter eller havkatfilet.
– Smørstegt skolæst kan gemmes et par dage i køleskabet og spises koldt.
– Savoykål kan erstattes af blancheret spidskål.
– Kapers kan undværes i smørsaucen.
– Shiitake svampe kan erstattes med andre svampe.
Som sagt skal man ikke bedømme skolæst alene ud fra dens udseende. Den ser måske grim og bidsk ud, men er faktisk en fantastisk velsmagende fisk. Min lokale fiskepusher, som kører rundt her på Fanø, er begyndt at have den oftere end tidligere, hvilket jeg sætter stor pris på.
0 kommentarer