Artiskokcreme er en skøn blød creme, der passer perfekt som dip sammen med Ciabatta brød og parmaskinke. Den lækre creme er også ideel i en varm pastaret i stedet for pesto. Prøv den også som dip til Grillede Grøntsager, Græske kartofler eller i en sandwich som spread.
Artiskokcreme opskrift
En hjemmelavet artiskokcreme opskrift er hurtig og nem at lave ud af få ingredienser. Man kan bruge artiskokhjerter fra glas, eller friske artiskokker. Når de købes i glas, kan de være grillede eller i lage. Begge dele vil være lige gode, ligesom friske. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at grillede kan give en anderledes, men ikke dårlig smag til artiskokcremen. Ved friske artiskokker skal de først koges, hvilket du kan læse mere om i selve opskriften.
Jeg har blendet artiskokkerne med hvidløg, citronsaft og olivenolie. Du kan også blande lidt parmesanost, som giver en lidt mere saltet smag.
Prøv også: Haydari Dip
Artiskokcreme
Ingredienser
Artiskokcreme
- 200 g. artiskokhjerter friske eller fra glas
- 1 fed hvidløg
- ½ stk. citron
- Olivenolie efter behov
- Salt og peber
Kogning af friske artiskok
- Evt. ½ økologisk eller ikke overfladebehandlet citron hvis det er friske artiskokker
- 1 spsk. salt
Udstyr
Sådan gør du
Kogning af friske artiskok
- Bruger du friske artiskokker skal disse først koges.
- Knæk stokken af artiskokkerne.
- Varm en gryde op med vand til kogepunktet, tilsæt salt, den halve citron og hele artiskokker.
- Lad dem koge under kraftig varme i omkring 30 minutter.
- Hæld vandet fra og tag dem op.
- Fjerne de midterste blade i artiskokkerne, som kasseres.
- Dernæst fjernes hårene med en lille ske, som sidder nederst i midten af blomsten.
- De yderste blade fjernes ligeledes og kan spises ved at skrabe kødet af med tænderne.
- Nu har du artiskokhjerter.
Artiskokcreme
- Kom artiskokker, hvidløg og 2 spsk. olivenolie i en minihakker eller blender, som blendes.
- Tilsæt dernæst mere olivenolie efter behov.
- Smag til med citronsaft, salt og peber.
- Hæld cremen i et lille patentglas som sættes på køl.
Noter
Tips til opskriften
- Lidt som en pesto kan man også tilsætte pinjekerner og lignende nødder for en mere rustik creme.
- En artiskokcreme kan holde sig i køleskabet et par uger.
- Sørg for at dit patentglas er grundigt vasket, skyllet i kogende vand og eventuelt atamon eller vodka.
Bruger du friske artiskokker til din artiskokcreme opskrift, bør du prøve at spise de yderste kødfulde blade, efter de er kogt. Du kan eventuelt pille bladene af hovedet og servere dem med lidt koldt smør til. Når de spises, trækker man kødet af bladet med tænderne, da skindet er for sejt til at spise.
Artiskok er i staude familien, der ofte anvendes som en flot prydplante og grøntsag. Hovedet som de fleste kender er fyldt med blade og får en tidsel lignende smuk blomst i midten. Planten gror både i Sydeuropa og her i Danmark. De yderste er spiselige. Nede i bunden af hovedet er det smagfulde artiskok hjerte, som bruges i denne artiskokcreme opskrift.
Lyder lækkert, det må jeg prøve. Har et glas med artiskokker. Fornyligt, havde jeg besøg af gæster fra Tyskland, der spurgte mig om jeg ikke ville lære dem, hvordan man koger og spiser friske artiskok. De blev begejstrede og kan nu selv. Hjælp til selvhjælp. Tak for inspiration.
Hej Nina
Lyder som en god ide, med hjælp til selvhjælp.
Jeg er glad for at kunne inspirer andre i køkkenet :-).
Bedste hilsner
Søren