Waldorfsalat
Waldorfsalat med fløde og creme fraiche er en frisk klassisk salat som passer perfekt til lidt tunge retter.
Den amerikanske salat Waldorfsalat er skønt tilbehør til juleand, vildtretter, gammeldags oksesteg og andre klassiske retter. Waldorfsalat med fløde og cremefraiche serveres derfor ofte i efterårs- og vintermånederne. Det er en meget enkel men delikat og smagfuld salat, som bare hører til de klassiske retter.
Waldorfsalat opskrift
I min gammeldags waldorfsalat bruger jeg både fløde og creme fraiche der røres sammen med citronsaft og sukker. Begge dele giver en lækker cremet konsistens, der passer godt til de øvrige ingredienser. Jeg pisker ikke fløden til et let skum, da citronsaften gør at fløden tykner en smule.
Som i den originale opskrift på waldorfsalat bruger jeg grønne syrlige æbler, grønne vindruer, bladselleri og valnødder. Alt sammen giver en skøn kontrast mellem det søde fra vindruer og syrlige fra æblerne. Samtidig er valnødderne med både smagen og strukturen rigtig godt i salaten.
Prøv også: Vintersalat af kål
Waldorfsalat
Waldorfsalat med fløde og creme fraiche er en frisk klassisk salat som passer perfekt til lidt tunge retter.
Udskriv
Gem på Pinterest
Bedøm
Ret: Opskrift, Salat, Tilbehør
Køkken: Amerikansk
Antal: 4 personer
Ingredienser
- 200 g. grønne druer
- 4 stk. stængler bladselleri
- 2 stk. grønne æbler
- 1½ dl. creme fraiche 18%
- 2/3 dl. fløde
- Revet citronskal fra ½ – 1 hel citron
- 1 – 2 spsk. citronsaft
- 80 g. valnødder
- 1 nip salt
- Sukker
Sådan gør du
- Skyl druer, bladselleri og æbler.
- Rør cremefraiche, fløde, 1 spsk. citronsaft og salt sammen, som skal stå ved stuetemperatur i omkring 30 minutter for at tykne lidt.
- Del druerne på langs.
- Skær enderne af bladselleri stænglerne som dernæst skæres i tynde skiver.
- Skær æblerne i mindre tern.
- Valnødderne skæres i mindre stykker.
- Kom druer, bladselleri, æbler og valnødder i en skål, på nær en god håndfuld til pynt.
- Smag dressingen til med sukker og/eller citronsaft, afhængig af om æblerne er syrlige eller sødlige.
- Vend dressingen lidt ad gangen med de øvrige ingredienser.
- Smag på salaten om der skal mere sukker eller citronsaft i.
- Pynt med en håndfuld af ingredienserne der blev lagt til side.
Noter
Server en waldorfsalat til f.eks. andesteg, vildtgryde og mange andre lidt tunge efter- og vinterretter.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!
Tips til opskriften
- Salaten kan holde sig på køl i en tæt beholder omkring 3 – 4 dage.
- Man kan udskifte fløde med creme fraiche eller en fraiche.
- Fløde kan ligeledes bruges i stedet for creme fraiche og piskes let.
- Andre æbler kan godt erstatte de let syrlige grønne.
Jeg husker som barn og ung, at jeg ikke kunne udstå gammeldags waldorfsalat pga. bladselleri. Salaten blev altid serveret til store fester med tre retter mad, hvor hovedretten ofte var kalvesteg, med brun sovs og kartofler og selvfølgelig en waldorfsalat med fløde.
I dag elsker jeg alle elementer i salaten og bruger ofte bladselleri i både gryderetter og salater. Kombinationen er utrolig lækker til netop disse lidt tunge retter. Og hvorfor ikke servere en original waldorfsalat til Langtidsstegt And, Stegt Kalkun eller en Gammeldags Oksesteg.
Waldorfsalat stammer oprindelig fra Waldorf Hotel i New York i 1896. Hotellets restaurantchef Oscar Tschirky udviklede salaten, som dengang var uden nødder. Disse blev senere hen tilføjet i 1928 da opskriften var nævnt i en kogebog. En salat med mange år på bagen, og i dag har den mange forskellige afskygninger.
Jeg tyr dog stadig til den helt enkle og klassiske version.
Det genialt at lade fløden ligge med citron! Nemt og lækkert resultat. Tak, Søren.
Brugte opskriften til and og den var lige i øjet.
Mvh Erik
Hej Erik
Det er mig der takker for rosen 🙏.
Ja, Waldorf passer rigtig godt til and, eller kalkun som vi selv fik.
Hils Laila
Bedste hilsner
Søren