Gammeldags oksesteg

af | 28. sep 2018 | Hovedretter, Okse/Kalvekød, Opskrifter, Simremad

Gammeldags oksesteg er en skøn måde, at bruge et forholdsvis billigt stykke oksekød til, som får næsten alles tænder til, at løbe i vand, når duften fra gryden spreder sig i hjemmet. En oksebov eller oksetykkam med ben passer perfekt til sådan en gammeldags oksesteg. Jeg har i denne opskrift brugt en trykkoger, hvor det tog ca. 1½ time, men den kan sagtens tilberedes i en almindelig stor gryde, hvor det tager ca. 3 timer.

Som barn fik vi ofte gammeldags oksesteg med brun sovs og kartofler til når vi besøgte mine bedsteforældre, eller til en fest  med tre retter mad. Selv om man kan kalde retten gammeldags som navnet, smager den vidunderlig, og kødet er utrolig mørt. En super god ting med denne opskrift er, at man får en skønneste sovs ud af stegen, og hvem elsker ikke det.

 

Gammeldags Oksesteg

Gammeldags oksesteg er en skøn måde, at bruge et forholdsvis billigt stykke oksekød til, som får næsten alles tænder til, at løbe i vand.
2 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Oksekød, Kalvekød, Hovedret,, Simremad
Køkken: Dansk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 2 timer
Antal: 4
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 – 1½ kg. oksebov- eller tykkam gerne med ben
  • 2 gulerødder
  • ½ knoldselleri
  • 2 persillerødder
  • 1 porre
  • 1 zittauerløg
  • 1 skalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 10 kviste timian
  • 2 laurbærblade
  • 6 enebær
  • 6 allehånde
  • 8 hele peberkorn
  • 2 dl. rødvin
  • 2 – 4 dl. kalvefond
  • 3 tsk. salt
  • Olie
  • Smør

Sådan gør du

  • Soigner okseboven- eller tykkammen for de værste sener. Lad det meste fedt sidde på, da det afgiver smag til retten.
  • Drys den grundigt med salt og peber.
  • Skræl gulerødder, persillerødder og knoldselleri, som skæres i grove tern.
  • Porre, løg og hvidløg hakkes groft.
  • Start med, at varme enten en stor støbejernsgryde, eller trykkoger op og kom lidt olie i bunden og dernæst 1 spsk. smør i.
  • Brund dernæst oksebov- eller tykkammen på alle sider. Det kan også gøres på en pande, hvorefter den kommes tilbag.
  • Tak oksekødet op, og brun dernæst grøntsagerne i 4 – 5 minutter ved middelvarme.
  • Læg kødet tilbage i gryden til grønsagerne, og hæld rødvin ved. Lad det dampe af i et par minutter.
  • Dæk kød og grønsager med kalvefond.
  • Bind timian og laurbær sammen med kødsnor, som kommes i gryden.
  • Enebær, allehånde og peberkorn kommes i f.eks. en tepose, som bindes sammen, og derefter smides i gryden sammen med salt.
  • Ved en trykkoger sættes låget forsvarligt på, og der skrues ned på svag middelvarme. Sæt selve trykkogeren på langsom tilberedning, dvs. gerne 1½ time.
  • Ved almindelig grydemetode lægges låg på gryden, og den simrer ved svag varme i ca. 3 timer. Vend stegen undervejs.
  • Tag stegen op af trykkogeren eller gryden, og fjern krydderierne og krydderurterne.
  • Blend grøntsagerne med væden med en stavblender til en lækker sovs.
  • Smag den til med salt og peber, og evt. lidt rødvin.

Noter

Skær oksestegen ud i skiver og server f.eks. rodfrugter eller kartofler til, og syltede asier eller drueagurker.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

På det sidste er jeg begyndt, at bruge min trykkoger mere og mere, da retter som tager 2 – 4 timer kan tilberedes på det halve, uden at miste smag. Jeg har en ganske almindelig billig på 6 liter, der skal bruges på selve kogepladen. I hverdagene er den super til disse gryderetter, med masser af rodfrugter og grøntsager i, der giver masser af smag til selve retten.

Læs Også Om: Hokkaido Suppe // Oksespidsbryst i rødvin // Pommes Anna

I denne version har jeg både brugt knoldselleri, gulerødder og persillerødder sammen med porre og løg. Sammen med en ordentlig sjat vin, som også kunne være erstattet af øl fik jeg den skønneste gammeldags oksesteg ud af det.
Jeg valgte, at blende rodfrugter og grøntsager sammen med væden til en nem, men meget smagfulde sovs. Der var ikke brug for nogen som helst jævning pga. rodfrugter og grøntsager.

 

 

I stedet for kartofler skar jeg et lille hokkaido og nogle pastinakker ud i stænger, som røg i ovnen til rodfrugte fritter. Det kunne godt have været kogte kartofler, men dem havde jeg brugt til noget andet. Rodfrugte fritterne passede super godt til oksestegen og sovsen. Husk at serverer noget surt til f.eks. Syltede Asier eller Drueagurker, så er der ikke et øje tørt.

 

 

Kødet soigneres og saltes.

Grøntsagerne hakkes groft.

Okseboven brunes sammen med grøntsagerne.

Trykogeren sættes på laveste niveau i 1½ time.

Blend væde og grøntsager til en super lækker sauce.

Selv om en gammeldags oksesteg kan se tør ud er den det ikke. Den skæres ud i skiver.

Server den med f.eks. rodfrugte fritter.

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Syltede Grønne Tomater | - […] Også Om: Gammeldags Oksesteg // Syltede Agurker // Fiske […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!