Gammeldags oksesteg er en skøn måde, at bruge et forholdsvis billigt stykke oksekød på.
Opskrift på gammeldags oksesteg i gryde som får næsten alles tænder til, at løbe i vand, når duften fra gryden spreder sig i hjemmet. En oksebov eller oksetykkam med ben passer perfekt til sådan en gammeldags oksesteg. Jeg har i denne opskrift brugt en trykkoger, hvor det tog ca. 1½ time, men den kan sagtens tilberedes i en almindelig stor gryde, hvor det tager ca. 3 timer.
Opskrift på gammeldags oksesteg i gryde
I denne version af gammeldags oksesteg har jeg både brugt knoldselleri, gulerødder og persillerødder sammen med porre og løg. Sammen med en ordentlig sjat vin, som også kunne være erstattet af øl fik jeg den skønneste langtidsstegte gammeldags oksesteg ud af det.
Jeg valgte, at blende rodfrugter og grøntsager sammen med væden til en nem, men meget smagfulde sovs. Der var ikke brug for nogen som helst jævning på grund af rodfrugter og grøntsager der blev blendet.
Læs Også Om: Oksespidsbryst i rødvin // Helstegt Oksemørbrad // Braiseret Oksebov med peberrodssovs
Gammeldags Oksesteg
Ingredienser
- 1 – 1½ kg. oksebov- eller tykkam gerne med ben
- 2 gulerødder
- ½ knoldselleri
- 2 persillerødder
- 1 porre
- 1 zittauerløg
- 1 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 10 kviste timian
- 2 laurbærblade
- 6 enebær
- 6 allehånde
- 8 hele peberkorn
- 2 dl. rødvin
- 2 – 4 dl. kalvefond
- 3 tsk. salt
- Olie
- Smør
Sådan gør du
- Soigner okseboven- eller tykkammen for de værste sener. Lad det meste fedt sidde på, da det afgiver smag til retten.
- Drys den grundigt med salt og peber.
- Skræl gulerødder, persillerødder og knoldselleri, som skæres i grove tern.
- Porre, løg og hvidløg hakkes groft.
- Start med, at varme enten en stor støbejernsgryde, eller trykkoger op og kom lidt olie i bunden og dernæst 1 spsk. smør i.
- Brund dernæst oksebov- eller tykkammen på alle sider. Det kan også gøres på en pande, hvorefter den kommes tilbag.
- Tak oksekødet op, og brun dernæst grøntsagerne i 4 – 5 minutter ved middelvarme.
- Læg kødet tilbage i gryden til grønsagerne, og hæld rødvin ved. Lad det dampe af i et par minutter.
- Dæk kød og grønsager med kalvefond.
- Bind timian og laurbær sammen med kødsnor, som kommes i gryden.
- Enebær, allehånde og peberkorn kommes i f.eks. en tepose, som bindes sammen, og derefter smides i gryden sammen med salt.
- Ved en trykkoger sættes låget forsvarligt på, og der skrues ned på svag middelvarme. Sæt selve trykkogeren på langsom tilberedning, dvs. gerne 1½ time.
- Ved almindelig grydemetode lægges låg på gryden, og den simrer ved svag varme i ca. 3 timer. Vend stegen undervejs.
- Tag stegen op af trykkogeren eller gryden, og fjern krydderierne og krydderurterne.
- Blend grøntsagerne med væden med en stavblender til en lækker sovs.
- Smag den til med salt og peber, og evt. lidt rødvin.
Noter
Langtidsstegt oksebov
Som barn fik vi ofte gammeldags oksesteg der var langtidsstegt med brun sovs og kartofler til når vi besøgte mine bedsteforældre, eller til en fest med tre retter mad. Selv om man kan kalde retten gammeldags som navnet antyder, smager gammeldags oksesteg vidunderligt, og kødet er utrolig mørt. En super god ting med denne opskrift er, at man får en skønneste sovs ud af stegen, og hvem elsker ikke en perfekt brun sovs. Hvad serverer man til oksebov? Eksempelvis Pommes Anna.
På det sidste er jeg begyndt, at bruge min trykkoger mere og mere, da retter som tager 2 – 4 timer kan tilberedes på det halve, uden at miste smag. Jeg har en ganske almindelig billig på 6 liter, der skal bruges på selve kogepladen. I hverdagene er den super til disse gryderetter, med masser af rodfrugter og grøntsager i, der giver masser af smag til selve retten.
I stedet for kartofler skar jeg et lille hokkaido og nogle pastinakker ud i stænger, som røg i ovnen til rodfrugte fritter. Det kunne godt have været kogte kartofler, men dem havde jeg brugt til noget andet. Rodfrugte fritterne passede super godt til den gammeldags oksesteg og den brune sovs. Husk at serverer noget surt til eksempelvis. Syltede Asier eller Drueagurker, så er der ikke et øje tørt.
Kødet soigneres og saltes.
Grøntsagerne hakkes groft.
Okseboven brunes sammen med grøntsagerne.
Trykogeren sættes på laveste niveau i 1½ time.
Blend væde og grøntsager til en super lækker sauce.
Selv om en gammeldags oksesteg kan se tør ud er den det ikke. Den skæres ud i skiver.
Server den med eksempelvis rodfrugtefritter.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks