Helstegt oksemørbrad i ovn er en lækker og meget nem måde at lave perfekt oksekød på.
Sådan får du skøn rosa stegt kød.
Du får her den rette guide til tilberedning af oksemørbrad. En stor helstegt oksemørbrad er det ideelle stykke kød til gæstemad. Det er nemt og hurtigt at lave i ovnen eller på grillen. Brun den først på panden, hvorefter den tilberedes færdig i ovnen. Server den lækre helstegte oksemørbrad med Hasselback Kartofler og hjemmelavet Bearnaise Sauce.
Når jeg laver en hel oksemørbrad, får den salt og peber, og lidt krydderurter som timian og rosmarin når den brunes på panden. Krydderurterne giver noget lækkert smag til kødet som ligger ovenpå når den steges færdig i ovnen.
Prøv disse opskrifter: Fyldt Svinemørbrad med ost // Nyretapper heltstegt // Langtidsstegt Kalveculotte
Sådan laver man helstegt oksemørbrad
Ovn eller grill?
I denne opskrift på helstegt oksemørbrad kan du nemt følge nedenstående metode, hvor du bruner kødet på panden, og dernæst steger
Hvor lang tid skal en oksemørbrad have?
Eftersom kødet er vanvittig mørt, skal en hel oksemørbrad have kort tid uanset om det er i ovn eller på grill. Jeg stegte den omkring 20 minutter i ovnen.
Den perfekte kernetemperatur synes jeg bør være omkring 56 grader for rød når den tages ud af ovnen. Dernæst skal mørbraden hvile i halvdelen af tiden den var i ovnen, hvilket i mit tilfælde var 10 minutter. Når man lader et stykke kød hvilke trækker safterne sig tilbage i kødet. Kernetemperaturen stiger en anelse når den hviler til omkring 57 grader. Jeg placerer et stykke bagepapir og dernæst et viskestykke over den. Undlad at pakke den færdige oksemørbrad ind i sølvpapir den derved steger videre da folie holder på varmen.
Se videon om helstegt oksemørbrad
Helstegt Oksemørbrad
Ingredienser
- 1 stk. oksemørbrad af minimum 1 kg.
- Havsalt
- Peber
- 3 – 4 spsk. neutral olie
- 3 spsk. smør
- Friske krydderurter timian og rosmarin
Udstyr
Sådan gør du
- Tag oksemørbraden ud af køleskabet 1 – 2 timer forinden.
- Afpuds oksemørbraden for sener og hinder. Brug en skarp og tynd kniv til dette.
- Fjern ligeledes bi-mørbraden som kan bruges til andet.
- Drys mørbraden med salt og peber.
- Er din mørbrad ikke lige tyk er det en god ide at binde den op med kødsnor. På den måde tilberedes den ensartet. Du kan også skære enderne fra så du står med det midterste stykke, Chateaubriand.
- Varm en pande op ved høj varme.
- Kom olien på og brun den kort på begge sider, hvorefter du tilsætter smørret og krydderurter.
- Brun den videre i omkring 5 minutter på alle sider.
- Placer oksemørbraden i et fad og hæld smør og krydderurter ved.
- Sæt et stegetermometer i oksemørbraden fra enden og sæt fadet i ovnen ved 190 grader.
- Oksemørbraden er klar når kernetemperaturen er 56 grader, hvilket tager mellem 20 – 30 minutter.
- Tag den ud af ovnen og lad den trække i 10 minutter med et stykke bagepapir og viskestykke over.
- Skær den dernæst i skiver af 3 – 5 mm tykke.
Ofte Stillede Spørgsmål
Hvor sidder oksemørbraden?
Oksemørbraden sidder ved tyndstegen ved ryggen og er en mindre muskel. Udskæringen er det møreste stykke på dyret, da musklen ikke bliver brugt på samme måde som de øvrige udskæringer ved ryg og ben. Mørbraden har derfor mindre smag end flere af de andre stykker.
Afpudsning af oksemørbrad.
En oksemørbrad har sener og hinder på overfladen, som bør skæres af inden den tilberedes. Du kan nemt selv skære sølvhinden af og den smule fedt der sidder på mørbraden. Ved den ene ende af oksemørbraden sidder et stykke kød som ikke sidder sammen med resten. Stykket er bimørbrad, som også skæres fra. Brug stykket til gullash kød, hvilket smager skønt.
Udskæring af oksemørbrad.
Når du har afpudset eller renset oksemørbraden for sener og andet kan du skære enderne af, så du kun har det absolut bedste og møreste stykke kød, som hedder Chateaubriand. Fordelen ved at bruge midterstykket er at dette er jævnt. Bruger du hele oksemørbraden bør du binde den op med kødtråd så udskæringen har samme tykkelse. På den måde er du sikker på at hele mørbraden bliver ens tilberedt, hvilket er vigtigt. Du kan ligeledes udskære en til mørbradbøffer som smager super skønt.
Fjern den store sølvhinde der går langs hele mørbraden med en spids og skarp kniv. Stik kniven ind under hinden og skær langs den.
Hold dernæst fast i den ene ende af hinde og skær den modsatte vej.
Skær bi-mørbraden af som sidder delvist fast i den ene ende af mørbraden.
En hel oksemørbrad skåret i fire dele. Enderne, bi-mørbraden og det midterste stykke kaldet Chateaubriand.
Brug en god og skarp kniv til dette som eksempelvis dem fra Q Knives.
Inden mørbraden brunes er det vigtigt at den saltes på alle sider, og tages ud af køleskabet mindst 1 time før tilberedning.
Hej. Ville man kunne brune stegen af tidligere på dagen og så vente med at sætte i ovnen til om aftenen? Vi skal spise omkring kl.19.30 og for at jeg ikke skal stå i køkkenet i lang tid tænkte jeg om den kunne klargøres nogle timer før og så først sætte i ovn når det passer med den tid den skal have?
Vh Linda
Hej Linda
Du kan nemt brune den af inden middagen. En god ide, er at du tager den ud af køleskabet 1 time inden den skal i ovnen. På den måde har inderkernen en passende temperatur.
Et rigtig godt nytår
Søren
Har læst i et af dine svar at jeg kan tilberede oksemørbrad af 2 omgange. At bruningen på panden kan foretages først på dagen og i ovnen nogle timer efter. Hvordan skal jeg opbevare den forbrunede oksemørbrad indtil den skal i ovnen? Skal den på køl, skal den pakkes ind og i hvad … Vi skal holde bryllup hjemme og står selv for maden, så vil gerne tilberede så meget som muligt inden. På forhånd mange tak for svar. DBH fra Helle
Hej Helle
Først og fremmest stort tillykke :-).
Oksemørbraden skal på køl og dækkes over, hvis det går mere end 1 – 2 timer inden den skal i ovnen.
MEN, I SKAL tage den ud af køleskabet 1 – 2 timen den skal i ovnen for at den ikke er kold i centrum. Husk også at komme salt og peber over inden den kommes i ovnen.
Såfremt I har et stegetermometer anbefaler jeg I bruger det, da der er forskel på størrelsen af mørbrader og ovne er ligeledes ikke ens.
Jeg bruger aldrig varmluft i mine opskrifter, men såfremt I har flere kan I bruge det men igen skal I være obs, da kødet tilberedes hurtigere ved varmluft end over og under varme.
Jeg håber du kan bruge mit svar, og rigtig god bryllupsfest.
Såfremt du har andre spørgsmål skriv og jeg svarer så hurtig det er muligt.
Bedst hilsner
Søren