Klejner

af | 11. dec 2021 | Bagning, Jul, Opskrifter

Hjemmelavede klejner med citron er en ægte jule klassiker hvor klejnerne er kogt i palmin og derfor får den perfekte sprødhed.  

Klejner er en utrolig populær julekage hjemme hos os, og personligt er jeg vilde med at de er dejlig knasende udenpå med deres bløde og smagfulde fyld.

De er for mig som at komme hjem til min mormor eller farmor da jeg var barn, da især min mormor selv bagte alt bagværk til jul.

I dag er det nok mere normalt at købe klejner, men når man først får øvet sig lidt og især følger nogle af mine råd er det i virkeligheden ikke så svært.

Opskrift på klejner

Jeg elsker klejner med en let og frisk smag af citron, hvilket er grunden til jeg har tilsat citronskal som lige giver denne friske smag til dem. De har også fået krydderier som kardemomme og vanilje som jeg personligt synes hører til julen. Man kan godt udelade både kardemomme og vanilje, og i stedet tilsætte ens egne yndlingskrydderier.

For at de får den helt rette sprødhed bruger jeg hjortetaksalt. Kan man udskifte det med natron eller bagepulver? Jeg vil ikke gøre det, da smagen af disse i værste fald kan smages i klejnerne. Hjortetaksalt lugter af ammoniak men smager overhovedet ikke af det i selve klejnerne.

Koge klejner

De kan koges i forskelligt fedtstof som svinefedt, palmin af kokos eller olie. Jeg har i min klejne opskrift kogt dem i palmin af svinefedt, hvor de ikke får smagen af fedtstoffet.

Når man koger klejner, skal man være lidt opmærksom på at fedtstoffet eksempelvis svinefedt ikke bliver for varm, hvilket vil sige over 170 grader. Jeg missede selv første omgang da temperaturen blev for høj og den første portion blev gennemkogt og derfor mister deres bløde konsistens i midten.

Brug derfor et termometer til at tjekke palminens temperatur.

Udskære Klejner

Helt traditionelt bruger jeg en klejnespore som er et hjul med riller til at skærer dejen ud i rumpeformede mønster, hvor man laver et snit i midten. Jeg udskar dem i forholdsvis store mønstrer da jeg synes at det er nemmere at håndtere, især når man skal have den ene spids ind igennem hullet. Samtidig bliver de flottere end små klejner.

Klejner Nem opskrift på klassisk sprøde klejner

Hjemmelavede klejner med citron er en ægte jule klassiker hvor klejnerne er kogt i palmin og derfor får den perfekte sprødhed.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Bagværk, Jul
Køkken: Dansk
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 1 minute
Samlet tid: 21 minutter
Antal: 20 Stk
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 65 g. sukker
  • 70 g. smør
  • 2 spsk. fløde
  • 1 knivspids vaniljepulver
  • ½ tsk. stødt kardemomme
  • 1 stk. æg
  • Revet skal fra en økologisk citron
  • ½ tsk. hjortetaksalt
  • 250 g. hvedemel
  • 1 -2 pakker Palmin

Sådan gør du

  • Pisk sukker, smør, fløde, vaniljepulver, kardemomme sammen.
  • Rør dernæst ægget i og revet skal fra citron og hjortetaksalt.
  • Til sidste røres melet i lidt ad gangen.
  • Stil dejen på køl i en time.
  • Rul dejen ud i 3 mm tykkelse. Det er bedst det ikke er tyndere.
  • Skær dejen ud i rombeformede kager med en klejnesporer og skær et rids i midten af hver klejne. Sørg for at udskæringen er forholdsvis store 12 – 15 i længden da de er nemmere at håndtere.
  • Træk den ene ende af klejnerne gennem ridsen og tryk dem lidt på midten så de får den rigtige form.
  • Stil dem eventuelt på køl indtil alle er lavet, hvilket er nemmest når de skal koges.
  • Smelt palminen i dyb gryde.
  • Når denne er varm koger man 5 – 7 klejner ad gangen i nogle få minutter. De skal blive lysebrune og sprøde. PAS endelig PÅ at palminen ikke er for varm eller over 180 grader, da man ellers ikke kan styre tilberedningen af klejner.
  • Tag dem op og lad dem dryppe af på køkkenrullepapir.

Noter

Opbevar klejnerne i en luftæt beholder et mørkt sted. De kan holde sig i omkring 1 uge, men er nu bedst de første par dage.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

Andet skønt bagværk: Hjemmelavede vaniljekranske // Pebernødder // Jødekager

Klejners holdbarhed

Sørg for at opbevare klejnerne i en lufttæt beholder, hvor de kan holde sig i omkring 1 uge før de bliver kedelige. De smager nu allerbedst de første par dage.

Brug en klejnespore til at udskære klejnerne med.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!