Mens skovene stadig bugner af ramsløgene bør du lave ramsløgssalt, som sagtens kan holde sig til året efter.
Ramsløgsalt får en vidunderlig og dejlig duft og smag af purløg og hvidløg. Drysset ovenpå nye kartofler giver det dem en ualmindelig god smag. Ramsløgsalt kan også bruges ovenpå kødretter lige inden de serveres, og vil pga. den flotte grønne farve give retten noget til øjnene.
Samtidig er det nok den nemmeste ingrediens, at lave. Det tager ikke mange minutters arbejde, at tilberede en skøn kryddersalt som ramsløgssalt. Resten foregår i ovnen. Når jeg samler ramsløg er det en skøn måde, at nyde naturen og samtidig få frisk luft. Jeg har i de sidste par år samlet ramsløg til eksempelvis Ramsløgspesto, Ramsløgsolie eller syltede blomsterknopper. Jeg bruger alle ramsløgsdelene som ingredienser i mange forskellige retter. Ramsløgsaltet kan med fordel bruges på kartofler, asparges, grillet svine eller lammekød, eller det du har lyst til. Ramsløgsaltet giver et lækkert pift af hvidløg og frisk purløg til maden.
Ramsløgsalt opskrift
Efter højsæsonen af ramsløg elsker jeg at bruge denne ramsløgsalt i stedet for almindelig. Når jeg koger kartofler kommer jeg ramsløg salt i kogevandet som giver kartoflerne denne lette hvidløgssmag. Den kan også bare bruges til at stå fremme på bordet til aftensmaden.
Nedenunder kan du se en kort video hvordan du laver ramsløgsalt.
Ramsløgssalt
Ingredienser
- 1 dl. groft salt
- 15 – 20 g ramsløgsblade
Sådan gør du
- Skyl bladene og tør dem dernæst i et viskestykke.
- Blend ramsløgsbladene og saltet i en blender eller minihakker til det er blendet godt sammen. Det tager et par enkelte ture.
- Spred det ud på en bageplade og stil det i ovnen ved 40 – 50 grader indtil det er tørret.
- Det tager ca. 2 – 4 timer afhængig af tykkelsen af saltet.
- Du bør undervejs tjekke ramsløgssaltet.
- Når det er næsten tørret kan du køre det en enkelt gang på blenderen. Men jo flere gange du gør det, jo finere bliver saltet.
Noter
Hak ramsløgsbladene meget fint, eller kør det gennem en mini hakker.
Bland de fint hakkede ramsløgsblade med saltet som skal tørres i en ovn.
De gange jeg har lavet en stor portion ramsløgsalt har jeg fyldt flere små glas beholdere som er perfekt som værtsgaver.
Ramsløgsalt kan holde sig i flere måneder i et lufttæt beholder som er bedst når den står et mørkt sted.
Jeg plejer at have lidt ramsløgsalt i en glas beholder som står fremme til hverdagsbrug. Resten er gemt af vejen, så det holder sig i længere tid. Vær opmærksom på at krydderier og kryddersalte med tiden mister smag og duft.
Jeg lavede ramsløgssalt i går og det er fantastisk. Tak for opskrift og inspiration. Hele huset stinker af ramsløg 🙂 God søndag!
Hej Anne
Selv tak, og så kan det ikke være bedre når huset “stinker” af ramsløg.
I lige måde
Bedste hilsner
Søren
Jeg tørrede bladene først og så blender med salt, så er det bare en krydderiblanding, men jeg synes det lugter til af græs nu – gør jeres også det?
Hej Anja
Jeg tørrer ikke bladene først, men først når det hele tørres i ovnen.
Ramsløgssalt kan godt efter noget tid få en anden lugt, men har stadig en god smag.
Bedste hilsner
Søren
Har tørret ramsløgs blade. Skal middelhavs saltet også tørre, eller kan det hele blandes nu
Hej Karen
Det burde ikke være nødvendigt, når det er tørrede ramsløgsblade du har :-).
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren. Er det nødvendigt at skolde bladene inden for jordbakterier, eller er det ikke nødvendigt, når man tørrer saltet i ovnen efterfølgende?
Vh
Chris
Hej Chris
Jeg gør det ikke, og det er faktisk heller ikke altid jeg husker at skolde bladene når jeg bruger dem i pesto. Jeg skyller dem god altid meget grundigt.
Bedste hilsner
Søren
Tak for svar, og i øvrigt for super gode opskrifter!:-)
Vh
Chris
Mange tak Chris :-).
Er ramsløgsaltet stadig fint selv om at det er blevet brunligt efter noget tid?
Hej Josefine
Jeg vil smage og lugte til det.
Hvis det har stået et ikke mørkt sted kan det få en anden farve, uden at ændre smag.
Men som sagt det bedste er at smag og lugte til det.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren. Jeg har købt tørret ramsløg, kan jeg bruge det til pesto?
Vh Dot
Hej Dot
Jeg mener ikke du kan bruge tørret ramsløg i pesto, da de friske blade afgiver mere smag.
Men du kan med fordel blande det med salt, som du kan bruge i køkkenet :-).
Bedste hilsner
Søren
Tusind tak for inspirationen ❤️
Hej Lise
Det er mig der takker 😊🙏.
Bedste hilsner
Søren