I mit tidligere indlæg om jomfruhummerfond lovede jeg, at jeg med tiden ville poste flere opskrifter på fonde. Den næste i rækken er Grøntsagsfond, som igen kan bruges til flere andre retter, så som Risotto, Paella, Gryderetter, Saucer, Supper eller bare en varm bouillon m.m..
Fonden kan laves på to måder, traditionelt, hvor den simrer i ca. en time og derefter trækker i en time og koges ned. Eller en hurtig metode, som tager ca. ½ time.
Ingredienser:
- 4 Gulerødder.
- 2 Store Hakkede løg.
- 1 Fennikelknold skåret i tern.
- 5 Fed hvidløg.
- ½ Selleri i tern.
- 2 Porrer i skiver.
- 2 Tomater i tern.
- 2 Anisstjerner.
- ½ -1 chili.
- 5 – 10 kviste frisk timian.
- 1 bundt persillekviste.
- 2 Laurbærblade.
- 1 tsk. hele koriander frø.
- 10 hele sorte peberkorn.
- ½ flaske hvidvin.
- 3 l. vand
- Salt.
Rens og skræl grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Opvarm olien i en stor og tykbundet gryde. Svits derefter grøntsagerne til de får farve. Hæld hvidvinen ved og når alkoholen er fordampet kommes vand og de øvrige ingredienser ved. Lad det simre i 1 time, hvorefter den trækker i yderligere 1 time.
Den hurtige metode består i, at du river grøntsagerne på et rivejern og lader det simrer i ca. ½ time. Ellers samme fremgangsmåde som ovenstående.
Si væden og reducer den til en passende mængde.
Jeg hælder fonden små fryseposer á ca. 3 – 5 dl. i hver, hvilket er en passende mængde for mig, og fryses.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks