Risotto Grundopskrift

af | 14. sep 2012 | Forretter, Hovedretter, Opskrifter, Pasta/Ris

 

Risotto er en skøn klassisk italiensk ret, som traditionelt er en første forret. Risotto er utrolig nemt, at tilberede, hvis man følger denne nemme opskrift.

Risotto er en klassisk italiensk ret, som traditionelt er en første forret.
Risotto kan sagtens laves som hovedret med tilbehør til eller i flere forskellige variationer med eksempelvis svampe, safran, skalddyr eller hvad man nu ellers har lyst til.
Risene man bruger til en Risotto skal være tykkornede, som absorberer væden bedre end normale ris.
Disse går under navne som Arborio, Baldo, Carnarolli, Roma med flere navne. Den mest almindelige risotto man kan købe i Danmark er Arborio ris. Husk at man kan ikke bruge almindelige ris i Risotto som eksempelvis parboiled ris, basmati ris, jasmin ris, da de som nævnt ikke absorberer væden på samme måde som traditionelle Risotto ris.

Risotto er som jeg skriver i virkeligheden en nem ret at lave, og kræver til grundopskriften på risotto kun få ingredienser som Arborio ris, løg, hvidløg, bladselleri, hvidvin eller vermouth, grøntsagsfond eller kyllingefond og salt og peber, og selvfølgelig olivenolie.

Hvor lang tid tager det at lave en lækker risotto?

Det tager omkring 20 minutter at lave lækker risotto.

 

Risotto

 

 

Risotto Grundopskrift

Risotto er en skøn klassisk italiensk ret, som traditionelt er en første forret. Risotto er utrolig nemt, at tilberede, hvis man følger denne nemme opskrift.
4 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Ris, Hovedret, Forret
Køkken: Italiensk
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

Risotto Grundopskrift

  • 200 g Arborio ris
  • 1 fint hakket skalotteløg
  • 1 fed hakket hvidløg
  • 1 bladselleri hakket
  • 1 - 1½ l. grøntsagsfond eller hønsefond
  • dl. tør hvidvin eller vermouth
  • 75 - 100 g frisk revet parmesan
  • Olie
  • Smør
  • Salt og peber

Risotto ai funghi (risotto med svampe)

  • Ovenstående grundopskrift.
  • 200 g svampe ex. portobellosvampe eller kantareller eller mørke mark champignon.

Sådan gør du

Risotto Grundopskrift

  • Varm fonden op.
  • Brug en mindre gryde eller sautepande hvori løg, bladselleri og hvidløg sauteres i olie smør ved svag varme indtil de er gennemsigtige.
  • Rør arborio risene i, og hæld evt. mere olie ved, og lad dem sautere med i 3 - 5 minutter indtil de har opsuget fedtstoffet og er klare.
  • Hæld hvidvinen i og lad alkoholen fordampe.
  • Tilsæt den opvarmede hønsefond lidt af gangen, ca. ½ dl samtidig med der røres.
  • Lad nu risene opsuge fonden, uden der røres.
  • Tilsæt igen mere fond osv.
  • Efter ca. 15 - 20 minutter er risene møre eller al dente, men smag på dem inden man stopper med, at hælde mere fond i.
  • Risene skal have cremet konsistens, uden at blive klæg.
  • Rør nu parmesanen i og et par spsk. smør og server.

Risotto ai funghi (risotto med svampe)

  • Rens svampene for jord med en børste.
  • Skær dem i skiver, og varm dem op i risottoen.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Italian Risotto

 

Risotto romensco

 

Risotto & Kveller

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

4 Kommentarer

  1. Erland

    Flot ret – og jeg ELSKER risotto . Skovsyre? Du er altså en haj til at finde det rigtige i naturen 🙂

    Svar
    • Søren

      Tak for komplementet. Der er næsten ikke noget som en god risotto. Skovsyren er endda hjembragt for Holstebro. Jeg har endnu ikke fundet det her ovre.

      Svar
  2. Medha

    Beautiful presentation! Wish I was able to read your post too 🙂

    Svar
    • Søren

      Thank you :-). I know that Google translate at the bottom of my page makes some strange translations.
      Your own presentations and recipes are really great.
      /Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tigerrejer i sennepssauce af grappa | GASTROmad - [...] Risotto. [...]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!