Paella – Mixta
Paella er nok den mest kendte spanske ret udover tapas. Jeg har ofte fået den på ferie i Spanien, men jeg må indrømme, at jeg ikke har været imponeret over det. Muligvis, da der bliver sparet på safran og skaldyr. Indtil nu har den bedste paella jeg har fået på restaurant været på en lille spansk restaurant i den gamle by i Prag. Denne paella jeg har lavet er en paella mixta.
Men Paella er ikke så svær at lave selv, som nogle kan tænke. Flere steder kan man købe en mindre paella pande med tilhørende ris og krydderier, så man meget nemt selv kan begå sig ud i retten. Hvis du har prøvet, at lave risotto minder tilberedningen lidt om hinanden. Jeg har selv en billig paella pande, som fungerer fint, men man kan også bruge en stor almindelig pande.
Ingredienser 4 – 6 personer:
- 400 g Aborio eller risotto ris.
- Ca. 7 – 8 dl varm fiskefond.
- 3 dl. varm jomfruhummerfond.
- 2 dl. hvidvin.
- 1 kg blåmuslinger.
- 3 dl. rejer.
- 6 hele 8 armede blæksprutter.
- 2 – 3 dl. jomfruhummerhaler.
- 4 hele jomfruhummere.
- 150 – 200 g multe eller anden fisk med fast kød skåret i tern.
- 1 chorizo pølse.
- 1 kyllingebryst.
- 2 løg i tern.
- 4 fed hvidløg.
- 4 hele friske tomater.
- 2 snack peber i tern.
- 2 dl frosne eller friske ærter.
- 1 – 2 spsk røget paprika.
- ½ tsk. knivspids safran.
- 1 citron.
Fremgangsmåde:
Fjern kerner fra peber snack skær den i tern. Løg og hvidløgs fedene pilles og skæres ligeledes i tern. Tomaterne skæres i mindre dele. Blæksprutterne renses og skæres ud i ringe og armene skæres i mindre stykker.
Kyllingebrystet skæres også ud i større tern og chorizopølsen skæres i skiver. Jomfruhummerhalerne pilles og tarmen fjernes. De hele jomfruhummere halveres (de kan også tilberedes hele og derefter halveres). Rens muslingerne i koldt vand, fjerne skægges det løse der sidder i kanten. De muslinger der ikke lukker så, når der bankes på dem kasseres. Opløs safranen i varmt vand, som blandes sammen med fiske- og jomfruhummerfond.
Kom olie i panden ved middel varme. Tilsæt chorizopølserne, som steges sprød i ca. 1 – 2 minutter. Tag pølsen op. Steg derefter kyllingestykkerne sprøde,som også tages op af panden. Opvarm mere olie i panden og tilsæt løg, hvidløg og pebersnack, som sauteres let til de bliver bløde. Tilsæt risene, som får lov at suge noget af olien til sig. Når risene er lidt glasklare hældes hvidvin og paprika i. Lad det småsimre i ca. 5 minutter ved svag varme, hvorefter tomaterne tilsættes. Hæld nu fonden og den opløste safran ved. Dæmp varmen og lad retten småsimre i 10 – 15 minutter, hvor der ikke røres i panden. Læg derefter rejer, muslinger, jomfruhummerhaler, fiskestykker, blæksprutter og de hele jomfruhummere ovenpå risene. Læg et låg på og lad det hele simre i ca. 5 – 10 minutter indtil alle muslingerne har åbnet sig. Kasser de muslinger der ikke har åbnet sig.
Server paellaen sammen med citronskiver.
Pingback: Spansk skaldyrs & fiske paella
Hej,
Super med en god paella opskrift. Brugte dog kylling fond – jeg var ikke klar til at gå all-in.
Tak 🙂
Kylling fond kan sagtens være en alternativ :-).
Bedste hilsner
Søren
super
dejlig ret men jeg bryder mig ikke om at blande kød og fisk sammen.
Jeg syntes at den smager virkelig godt , jeg undlod pølsen
mvh. Allan
Hej Allan
Dejligt, at du kunne lide retten. Paella kan både laves med både skaldyr og kød, eller med fisk og skaldyr, eller kun kød, hvilket er afhængig af, hvor i Spanien retten kommer fra.
De bedste hilsner
Søren
Blæksprutterne sksl vel også steges af inden går jeg ud fra? Måske i lidt hvidløg…
Hej
Blæksprutterne kommes i sammen med rejer, muslinger, fiskestykker, hvilket vil være nok, da blæksprutterne skal skæres i tynde skiver.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren. Dejlig ret og sådan har jeg også ofte selv lavet den. For flere år siden fik vi en fantastsik paella i Andorra ? i stil med din opskrift.
Senere på samme ferie kom vi til Valencia, Paellaens hjemsted, og skulle her have den ægte vare. Vi blev skuffede som du også skriver du ofte er blevet, hvor var rejerne og de andre lækre skaldyr? Men, det med skaldyr i paella er for turista, jvf. denne artikel i Politiken: http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1415072/lav-den-aegte-paella-fra-valencia/ ?
Mvh. Peter
Hej Peter
Min bedste paella har jeg fået i Prag, af alle steder :-).
Tak for linket til en spændende artikel om paella, som jeg ikke tidligere har læst.
Paella Valenciana siges som artiklen også fortæller, at være den mest traditionelle Paella med kanin og snegle i, og uden safran, hvilket jeg personligt synes er synd. Den paella jeg har på bloggen er en Paella de Marisco (skaldyrs paella).
De bedste hilsner
Søren
Tak for opskriften. Har boet i Spanien i 6 år. Vil lige gøre opmærksom på, at det ikke er en “paella de marisco” men derimod en “paella mixta” (mixed kød, fisk og skaldyr). Fisk, blæksprutte og skaldyr bør også steges inden ris tilsættes og ikke omvendt som du beskriver. Muslinger skal dog – rigtigt nok – tilsættes til sidst, da de ellers vil tørre ud.
En anbefaling er også at lave den uden låg, da det er meningen at det skal småstege og ikke smådampes, hvilket er det der sker, når du kommer låg på.
Aproveche.
Hej Peter
Paella er et sprængfarligt felt at begive sig ud i.
Når jeg tilsætter fisk, blæksprutter og skaldyr senere skyldes det, at de ikke bør tilberedes for meget, hvilket kan ske når de tilsættes inden. Jeg er klar over, at jeg bevæger mig på tynd is i forhold til den traditionelle tilberedningsmetode.
Men point taken :-).
Bedste hilsner
Søren