Jeg har for noget tid siden tilmeldt mig den ottende Madbloggerudfordring, hvor hovedtemaet denne gang er 5 farver rød, grøn, metallic, hvid og brun. 52 madbloggere er tilmeldt og har fået en af farverne. Jeg var så heldig, at få farven brun, som skal være hovedfarven i en ret, kage eller drik.
Efter en del spekulationer om, hvad en brun ret kan være udover brun sovs, varm kakao, chokoladekage, måtte jeg tænke lidt ud af boksen. Mit valg faldt på, at omdanne den traditionelle øllebrød til en dessert med rabarberkompot. Øllebrøds desserten har jeg gjort mere sød og krydret den med en polynesisk vaniljestang og kanelbark og en god sjat rom. Udover dette har jeg brugt en Oyster Stout fra Marston´s Brewery, England til, at koge rugbrødet i.
Andre desserter: RabarberCrumble // Koldskålsdessert
Ingredienser:
Øllebrød:
- 10 skiver rugbrød
- ½ polynesisk vaniljestang
- 1 stang ægte kanelbark
- 3 – 4 spsk. brun muscovadosukker
- 3 dl. Oyster stout, eller anden let stout øl
- Saften fra en appelsin
- 2 – 4 dl. vand
- 1 knivspids salt
- Piskefløde
Rabarberkompot:
- 300 – 400 g jordbærrabarber
- 2 – 3 spsk. lys muscovadosukker
- 2 spsk. vand
- ½ polynesisk vaniljestang
Fremgangsmåde:
• Øllebrød: Skær skorpen af rugbrødsskiverne og skær dem dernæst i mindre stykker. Flæk vaniljestangen og mos den sammen med 1 spsk. muscovadosukker for, at løsne kornene. Kom rugbrødet, vaniljesukkeret- og stangen, øllet, 2½ dl. vand, appelsinsaften og salt i en gryde. Lad det stå i en time eller mere, hvorefter det langsom varmes op under omrøring. Hold øje med øllebrødet, da det hurtig kan brænde på. Når det har simret i ca. 30 minutter eller indtil konsistensen er som du ønsker stilles det til afkøling. I mellem tiden piskes piskefløden delvis stiv.
• Rabarberkompot: Rengør rabarberne og fjern toppen og det af bunden der kan være dårlig. Skær dem i stykker af ca. 1½ cm, som kommes i en gryde. Del vaniljestangen på langs og fjern kornene med en kniv og rør det sammen med 1 spsk. rørsukker ved hjælp af bladet af en kniv. Kom vaniljesukkeret og de øvrige ingredienser i en gryde, som ved svag varme koges op. Lad kompotten simre under jævnlig omrøring, indtil kompotten tykner.
Server desserten i f.eks. mindre glas, hvor den nederste del består af lidt øllebrød, dernæst rabarberkompot, flødeskum og til sidste øllebrød igen. Du kan med fordel toppe den med flødeskum og godt med revet mørkt chokolade.
Hatten af for resultatet… Og fede billeder som altid.
Stort tak Martin :-).
Bedste hilsner
Søren