og
Varmrøget laks

Det er meget nemt at lave varmrøget laks på sin egen grill derhjemme.

Brug en hel fersk lakseside som er skøn når den røget til aftensmad og til frokost. Samtidig er det langt billigere og smager lige så godt og endda bedre end den du får fra supermarkedet. Du får her en nem opskrift på varmrøget laks.

Sådan laver du varmrøget laks

Varmrøget laks er noget af det nemmeste at lave på sin egen grill, eller i en røgeovn hvis du har sådan en.

Du skal kun bruge 3 ingredienser udover en grill og røgflis. Ingredienserne til røget lakseside er selvfølgelig en hel eller halv lakseside, salt og sukker.

Salt og sukker blandes i forholdet 2/3 og 1/3, som drysses over laksens kødside. Lad endelig skindet side på når den ryges. Det bedste er at lade den trække i køleskabet til næste dag for at den bliver mere fast i kødet. Inden den røges, tørres det overskydende salt og sukker af. Nogle skyller den under vand og dernæst tørre den grundigt. Jeg bruger ikke den metode, da jeg synes at jeg får det meste af når jeg tørrer laksesiden grundigt af.

Andre spændende fiskeretter: Grillet Laks // Stegt Havkat // Grillet Kuller

Røget lakseside

Varmrøget Laks

Det er meget nemt at lave varmrøget laks på sin grill derhjemme.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Fisk, Grill, Hovedret, Frokost
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time
Trækketid: 1 day
Samlet tid: 1 day 1 time 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 hel lakseside med skind
  • 3 spsk. fint salt
  • 1 spsk. sukker
  • 2 – 4 håndfulde røgeflis
  • Diverse salatblade
  • Granatæble
  • Blåbær
  • Hakkede mandler
  • Dild

Sådan gør du

Dag 1

  • Fjern eventuelle ben fra laksesiden og puds den ved at skære noget af det tyndeste kød fra på siden.
  • Bland salt og sukker, som drysses over laksesiden.
  • Lad laksen stå i køleskabet til næste dag.

Dag 2

  • Tag laksesiden ud af køleskabet 30 – 60 minutter inden den røges. Tør den af med en ren klud eller køkkenrullepapir for at fjerne det tiloversblevne salt og sukker.
  • Kom røgflisen i en skål som dækkes med vand i 30 minutter. Dette er for den ikke brænder op.
  • Hæld vandet fra og røgflisen i en røgbakke som placeres i grillen.
  • Placer laksen ved siden af røgbakken og tænd op for grillen ved svageste varme under røgbakken.
  • Lad laksen røge i omkring 45 – 60 minutter.
  • Brug en kødnål til at tjekke om den er klar. Stik kødnålen ned i laksen i 10 minutter, sæt den dernæst på din læbe. Er den varm er laksen klar. Kold skal den have mere.

Noter

Når laksesiden er færdig tages den af grillen og placeres på et stort fad.
Kom forskellige skal salatblade rundt om laksen med granatæblekerne og blåbær.
Placer mandler og frisk dild ovenpå laksen, som kan servers lun og kold.
Den kan holde sig i køleskabet i en lille uges tid, og kan ligeledes fryses til senere brug.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

hjemmelavet varmrøget laks

Jeg køber næsten altid hele sider laks, torsk, kuller og andre større fisk. Ind i mellem er det hele fisk jeg køber, som jeg selv filetere og skære du i mindre portioner. På den måde sparer jeg ind i mellem 50% af hvad et mindre stykke laks. Er det varmrøget laks jeg selv ryger sparer jeg endnu mere, da 125 gram kan koste 40 kroner.

Laksen bør røges ved så lav temperatur som muligt som helst skal være under 100 grader. Dette kan godt lade sig gøre i en almindelig grill, både i en gasgrill eller kulgrill. Dog er den allerbedste metode at bruge en røgeovn, hvilket jeg har ikke selv har, men elsker nu en gang hjemmelavet varmrøget laks. Derfor har jeg i mange år brugt både min gamle kuglegrill og nu gasgrill til dette. Ved begge metoder får man en perfekt og saftig varmrøget laks.

Hel saltet lakseside

Træflisen jeg bruger, er beregnet til røgning af fisk. Du finder det i mange forskellige byggemarkeder, hvor der på pakkerne står på, hvad flisen er er bedst til. Inden jeg varmrøget laksen lægger jeg flisen i vand i 30 til 60 minutter. På den måde sikrer jeg at den ikke begynder at brænde og giver ligeledes mere røg når den er våd. Du kan altid fylde mere flis i den røgbakke undervejs.

En varmrøget laks kan holde sig i en lille uge i køleskabet. Vi bruger den både til aftensmad med salat og eksempelvis flødekartofler til. Den er også supergod til frokost eller i madpakken. Laksen er frysevenlig hvis der er noget tilovers.

Røget lakseside

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

12 Kommentarer

  1. Piskeriset

    Det ser så godt ud! Nu bliver jeg mindet om, at det er alt for længe siden, jeg har røget ting på grillen.

    Kan være jeg kan finde den frem igen, nu hvor det ikke regner hver dag længere 😀

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Piskeriset
      Dejligt at jeg kan inspirere dig 😊.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  2. Nyd Din Ferie

    5 stars
    Fantastisk opskrift! Mine gæster var meget glade!

    Svar
  3. Henning Hansen

    Hej Søren,
    Det er nu første gang jeg skal prøve at ryge.
    Kan man lægge laksesiden på et stykke stanniol ?
    Jeg har svært ved at få temp. på gasgrillen under 100 grader, er det ok ?
    Ser frem til at høre fra dig 🙂

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Henning
      Selv om det første gang skal det nok lykkes :-).
      Du skal ikke lægge laksesiden på stanniol, da den kan sætte sig fast. Den placeres på grillristen.
      Når temperaturen ikke kan komme under gasgrillen skal du være opmærksom på tiden. Når jeg griller laksefileter får de omkring 20 – 25 minutter. Jeg tror du skal give din lakseside omkring 40 – 45 minutter.
      Det bliver interessant at læse hvordan det gik?
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  4. Henning Hansen

    Hej Søren,
    Du skriver at du giver dine Laksesider 20-25 min, men jeg skal give mine 40-45 min, eller er der noget som jeg har misforstået ?
    Er det korrekt at man skal varme grillen op til ca. 260 grader for at røgen begynder, og derefter skrue ned til ca. 100-130 grader ?
    mvh
    Henning

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Henning
      Jeg har måske ikke helt præcis :-). Jeg giver laksefileter 20 – 25 minutter, ikke laksesider :-).
      Det burde ikke være nødvendigt at fyre op for din brænder når du bruger røgsmuld. Min røgboks kan jeg placere direkte på brænderen. Jeg ved at man på flere gasgrill kan gøre nogenlunde det samme.
      Hvis du ikke kan gøre det, og er nødt til, at placere røgboksen på selve risten kan det være nødvendigt først at skrue op for varmen så røgsmuldet begynder at ryge. Dernæst skal du skrue ned igen for varmen.
      Husk også at placere din laks indirekte, dvs. mellem brænderne.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  5. Henning Hansen

    Hej Søren,
    Vil det være en idé at placere laksesiden på en planke ?
    Hvilken temp. skal laksen have, når den er færdig ?
    Jeg skal bruge de varmrøget laks, som en forret, har du et forslag til en tilhørende dressing ?
    mvh
    Henning

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Henning
      Det tænker jeg du godt kan gøre. Selve temperaturen ved laks er 46 – 48 grader. Jeg bruger dog ikke termometer ved laks eller anden fisk. Jeg tager en kødnål som jeg stikker ned i kødet og dernæst sætter på min læbe. Er nålen varm er fisken færdig.
      En god dressing synes jeg kan være en blanding af creme fraiche eller yoghurt med lidt god mayonnaise, citronsaft og iblandet en masse frisk hakket dild.
      Dbh
      Søren

      Svar
  6. Henning Hansen

    Hej Søren,
    Jeg har nu lånt en røgovn.
    hvor lang tid tror du at en halv-side laks skal have ?

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Henning
      Hvis du skal koldrøge dvs. omkring 15 – 25 grader vil jeg mene at den skal røge i 10 – 12 timer, og dernæst hvile på køl i 10 – 12 timer.
      Varmrøger du laksesiden ved omkring 75 grader vil jeg mene ca. 4 timer.
      Da jeg ikke selv har en røgovn, er det mine egne skøn uden jeg har afprøvet det.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!