Varmrøget Laks

af | 19. jan 2023 | BBQ/Grill, Fisk og Skaldyr, Frokost, Hovedretter, Opskrifter

Varmrøget laks

Det er meget nemt at lave varmrøget laks på sin egen grill derhjemme.

Brug en hel fersk lakseside som er skøn når den røget til aftensmad og til frokost. Samtidig er det langt billigere og smager lige så godt og endda bedre end den du får fra supermarkedet. Du får her en nem opskrift på varmrøget laks.

Sådan laver du varmrøget laks

Varmrøget laks er noget af det nemmeste at lave på sin egen grill, eller i en røgeovn hvis du har sådan en.

Du skal kun bruge 3 ingredienser udover en grill og røgflis. Ingredienserne til røget lakseside er selvfølgelig en hel eller halv lakseside, salt og sukker.

Salt og sukker blandes i forholdet 2/3 og 1/3, som drysses over laksens kødside. Lad endelig skindet side på når den ryges. Det bedste er at lade den trække i køleskabet til næste dag for at den bliver mere fast i kødet. Inden den røges, tørres det overskydende salt og sukker af. Nogle skyller den under vand og dernæst tørre den grundigt. Jeg bruger ikke den metode, da jeg synes at jeg får det meste af når jeg tørrer laksesiden grundigt af.

Andre spændende fiskeretter: Grillet Laks // Stegt Havkat

Røget lakseside

Varmrøget Laks

Det er meget nemt at lave varmrøget laks på sin grill derhjemme.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Fisk, Grill, Hovedret, Frokost
Køkken: Dansk
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time
Trækketid: 1 day
Samlet tid: 1 day 1 time 15 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 hel lakseside med skind
  • 3 spsk. fint salt
  • 1 spsk. sukker
  • 2 – 4 håndfulde røgeflis
  • Diverse salatblade
  • Granatæble
  • Blåbær
  • Hakkede mandler
  • Dild

Sådan gør du

Dag 1

  • Fjern eventuelle ben fra laksesiden og puds den ved at skære noget af det tyndeste kød fra på siden.
  • Bland salt og sukker, som drysses over laksesiden.
  • Lad laksen stå i køleskabet til næste dag.

Dag 2

  • Tag laksesiden ud af køleskabet 30 – 60 minutter inden den røges. Tør den af med en ren klud eller køkkenrullepapir for at fjerne det tiloversblevne salt og sukker.
  • Kom røgflisen i en skål som dækkes med vand i 30 minutter. Dette er for den ikke brænder op.
  • Hæld vandet fra og røgflisen i en røgbakke som placeres i grillen.
  • Placer laksen ved siden af røgbakken og tænd op for grillen ved svageste varme under røgbakken.
  • Lad laksen røge i omkring 45 – 60 minutter.
  • Brug en kødnål til at tjekke om den er klar. Stik kødnålen ned i laksen i 10 minutter, sæt den dernæst på din læbe. Er den varm er laksen klar. Kold skal den have mere.

Noter

Når laksesiden er færdig tages den af grillen og placeres på et stort fad.
Kom forskellige skal salatblade rundt om laksen med granatæblekerne og blåbær.
Placer mandler og frisk dild ovenpå laksen, som kan servers lun og kold.
Den kan holde sig i køleskabet i en lille uges tid, og kan ligeledes fryses til senere brug.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

hjemmelavet varmrøget laks

Jeg køber næsten altid hele sider laks, torsk, kuller og andre større fisk. Ind i mellem er det hele fisk jeg køber, som jeg selv filetere og skære du i mindre portioner. På den måde sparer jeg ind i mellem 50% af hvad et mindre stykke laks. Er det varmrøget laks jeg selv ryger sparer jeg endnu mere, da 125 gram kan koste 40 kroner.

Laksen bør røges ved så lav temperatur som muligt som helst skal være under 100 grader. Dette kan godt lade sig gøre i en almindelig grill, både i en gasgrill eller kulgrill. Dog er den allerbedste metode at bruge en røgeovn, hvilket jeg har ikke selv har, men elsker nu en gang hjemmelavet varmrøget laks. Derfor har jeg i mange år brugt både min gamle kuglegrill og nu gasgrill til dette. Ved begge metoder får man en perfekt og saftig varmrøget laks.

Hel saltet lakseside

Træflisen jeg bruger, er beregnet til røgning af fisk. Du finder det i mange forskellige byggemarkeder, hvor der på pakkerne står på, hvad flisen er er bedst til. Inden jeg varmrøget laksen lægger jeg flisen i vand i 30 til 60 minutter. På den måde sikrer jeg at den ikke begynder at brænde og giver ligeledes mere røg når den er våd. Du kan altid fylde mere flis i den røgbakke undervejs.

En varmrøget laks kan holde sig i en lille uge i køleskabet. Vi bruger den både til aftensmad med salat og eksempelvis flødekartofler til. Den er også supergod til frokost eller i madpakken. Laksen er frysevenlig hvis der er noget tilovers.

Røget lakseside

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Piskeriset

    Det ser så godt ud! Nu bliver jeg mindet om, at det er alt for længe siden, jeg har røget ting på grillen.

    Kan være jeg kan finde den frem igen, nu hvor det ikke regner hver dag længere 😀

    Svar
    • Søren Willadsen

      Hej Piskeriset
      Dejligt at jeg kan inspirere dig 😊.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!