Stegt havkat, ølsauce & æbler

af | 4. aug 2017 | Fisk og Skaldyr, Forretter, Opskrifter

Hvad drikker man til stegt havkat? Øl, nu da havkatten har fået selskab af en ølsauce. Måske ikke det der ligger lige for, men sammen med små stykker dildæbler passer øllet godt til havkattens faste og smagfulde kød.
Havkat er en fast og meget velsmagende fisk, der er forholdsvis nem, at arbejde med pga. dens faste kød. Kødet kan have smag af muslinger, krabber, krebsdyr som den blandt andet lever af. Det er en af grundende til, at jeg holder meget af denne store fætter.

Her i min anden opskrifts deltagelse til konkurrencen hos Ost & Ko, som hedder Ost – Til fest, hvor kravet er at retten skal kunne ledsages af øl og indeholde ost.
Jeg havde fra starten besluttet, at retten skulle have en form for ølsauce til. Jeg havde i længere tid funderet og afprøvet andre ting inden jeg fandt en passende øl og hovedingrediens til opskriften. Selve øllet til både saucen og i glasset faldt på en Fanø Forår, som er en gylden bock type, som har en let bitterhed hvilket jeg synes matcher den lidt fede havkat og osten.
Osten i retten er en Thybo fra Thise mejeri, som er 50+, hvor saltet er håndæltet ind i osten, hvilket udover en kraftig smag også giver den en saltet smag.
Jeg valgte, at lave en osteskum til retten, hvor Thyboen blev smeltet i letmælk og dernæst skummet med en stavblender, som lægges ovenpå noget af havkatfileten.
Til havkatten og ølsaucen havde jeg marineret små æbletern i dildolie. Dette gav retten både noget knas og ekstra syre til den lidt fede osteskum.

Saucen kan justeres til mere syreholdig eller sødme efter smag og behag. Dog synes jeg den skal bibeholde noget af bitterheden fra øllet, da det passer godt til både fisk og osteskum.

Stegt havkat, ølsauce & æbler

No ratings yet
Udskriv Bedøm
Ret: Dansk
Køkken: Fisk
Forfatter: Søren

Ingredienser

Havkat

  • 4 havkat fileter af ca. 75 – 100 g
  • 50 g. smør
  • Salt og peber

Ølsauce

  • 1 flaske Fanø Forår eller anden gylden bock type
  • ½ l. fiskefond
  • 10 kviste bronzefennikel
  • 2 skalotteløg hakket
  • 150 - 200 g. smør i tern
  • Æblebalsamico
  • Evt. 1 – 2 spsk. honning
  • Salt og peber

Osteskum

  • 100 g. Thybo Vesterhavsost eller Havgus
  • dl. letmælk

Dildæbler

  • dl. neutralolie dvs. ingen olivenolie eller anden kraftig olie
  • 40 – 50 g. frisk dild
  • 1 – 2 æbler gerne syreholdige

Sådan gør du

Dildæbler

  • Blend olien og dilden.
  • Si olien gennem et klæde.
  • Skræl æblerne og skær dem i terne af ca. 5 x 5 mm.
  • Hæld dem i en skål og dæk dem til med dildolien.

Osteskum

  • Riv osten og kom det i en gryde sammen med mælken.
  • Varm det op ved middelsvag varme indtil osten er smeltet.
  • Ved servering skummes ostesaucen med en stavblender, hvor der dannes osteskum på toppen, som med en ske tages af og placeres på enden af hver stegt havtaske filet.

Ølsauce

  • Hæld øllet i en gryde sammen med bronzefennikel.
  • Kog det op og lad det småsimre i et par minutter.
  • Hæld fiskefonden i, og lade det simre ved svag varme i 25 minutter.
  • Si saucen og kog den ned til ca. 1/3.
  • Smag til med æblebalsamico og honning.
  • Begynd, at montere smørret (mens der piskes tilsættes smørret lidt af gangen).
  • Saucen skal både være afbalanceret, dvs. rund men også have lidt syrligt over sig. Derfor smag den til inden alt smørret er monteret i saucen.

Stegt Havkat

  • Skær havkatten ud i stykker af ca. 4 x 12 cm, når det er til en forret.
  • Salt dem et par timer i forvejen.
  • Varm en pande op til over middelvarme med lidt olie på.
  • Kom et par spsk. smør på panden og steg havkatfileterne med oversiden ned af.
  • Brug nu en ske til, at hælde den varme smør over fileterne.
  • Efter 2 minutter vendes de og steget yderligere 1 – 2 minutter, mens de fortsat overhældes med varmt smør.
  • Det giver havkatfileterne ekstra smag når de overhældes med smør.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

2 Kommentarer

  1. Julie

    Hej.

    Jeg har før lavet denne skønne ret med havkat – den blev fantastisk. Men jeg vil gerne prøve at lave den med noget andet end havkat – her tænker jeg lyssej eller torsk. Har du erfaring med disse fisk i retten?

    Mvh. Julie

    Svar
    • Søren

      Hej Julie
      Tusinde tak fordi den er blevet fantastisk :-).
      Jeg ikke forsøgt mig med andre fisk end havkat og havtaske. Jeg vil bruge lyssej som du nævner, da kødet er fast. Bruger du torsk kan kødet hurtigere falder fra hinanden.
      Du kan evt. lade skindet sidde på når du steger lyssejen.
      Glædelig jul og godt nytår
      Søren

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Når du er tilmeldt mit nyhedsbrev deltager du fire gange om året i lodtrækningen om et gavekort på kr. 500 til Kødriget.dk, som tilbyder kvalitetskød. Vinderen får direkte besked.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!