Fiskefond

af | 19. aug 2011 | Fisk og Skaldyr, Fond, Opskrifter

Fiskefond er selvfølgelig nødvendighed, at have i fryseren. Fonden kan bruges til rigtig mange andre retter, som ex. Jomfruhummerfond, Saucer, Hummerbisque, Chowder eller bare en lækker fiskesuppe.

Ingredienser:

  • 1 kg fiskeben af fladfisk.
  • 1 porre i skiver.
  • 1 groft skåret hvidløg.
  • 1 gulerod i skiver.
  • ½ knold selleri i grove tern.
  • 2 hakkede løg.
  • 1 persillerod i grove tern.
  • 150 g champignoner i skiver.
  • 1 laurbærblad.
  • 10 peberkorn.
  • 10 g salt.
  • 4 dl. hvidvin.
  • 5 l vand.
  • saften af en citron.
  • Persillestilke.

 

Hæld vandet i en stor gryde sammen med de øvrige ingredienser. Lad det hele koge op og lad nu det hele simre i ca. 30 minutter. Husk at skumme overfladen undervejs. Tag gryden af blusset og lad det trække i ca. en time.

Sigt indholdet, lad fonden koge op igen og afskum. Reducer fonden efter behag. Såfremt du har noget fond til overs er det en god ide, at komme ca. 4 -5 dl i fryseposer til senere brug.

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

6 Kommentarer

  1. Bente

    Er I sikre på at det må koge (simre) i 30 min? Mener at fiskeben udløser noget “lim” og at det hele kan komme til at smage bittert og efterfølgende ikke særlig rart.

    Svar
    • Søren

      Jeg er meget sikker, da jeg har lavet fiskefond rigtig mange gange og altid har noget i fryseren. Hvis du tjekker diverse kogebøger beskriver de det samme.
      Smagen er helt ok :-).
      /Søren

      Svar
  2. Bjarne

    Hej, tak for super gode opskrifter. Jeg har lyst til at prøve at lave en fiske fond men skal der ikke noget fisk i? Er det kun fiskeben? Hvor får du fat i et kg fiske ben? Kn man købe dem hos fiskehandleren?

    Glæder mig til at prøve denne ?

    Hilsen Bjarne

    Svar
    • Søren

      Hej Bjarne
      Mange tak for rosen :-).
      Man bruger kun fiskeben i en fiskefond. Grunden tænker jeg skyldes, at fonden bliver for “fisket” i smagen. De bedste fiskeben kommer af fladfisk.
      Nogle fiskehandlere har fiskeben liggende, men du kan med fordel aftale det med dem et par dage i forvejen.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar
  3. Lisa Østergaard

    Jeg har kogt rejeskalder og brugt fonden til at koge muslinger i,men fonden ser opvaskevand agtig ud men smager godt nok,hvordan får jeg en pænere. farve

    Svar
    • Søren

      Hej Lisa
      Rigtig mange gange ligner det opvaskevand :-). Du kan hælde det igennem et klæde, hvis det er grumset. En anden metode for, at klare fonden er, at koge den op, og komme piskede æggehvide i fra 2 – 3 æg. Dernæst hælder du det igen igennem et klæde. Æggehviden optager alt grumset.
      Bedste hilsner
      Søren

      Svar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dampet torsk på savoykål | GASTROmad - […] 1½ fiskefond. […]
  2. Paella - Seafood | GASTROmad - […] Ca. 7 – 8 dl varm fiskefond. […]
  3. Fiskelasagne | - […] dl. fiskefond (kan erstattes med […]
  4. Skaldyrs Chowder Suppe | - […] 1 l. fiskefond […]
  5. Paella - Seafood | - […] Ca. 7 – 8 dl varm fiskefond. […]
  6. Havkat med bronzefennikel og sauce nage | - […] 2 dl. fiskefond […]
  7. Dampet torsk på savoykål | - […] 1½ fiskefond […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.