Fiskefond er en perfekt fond at have liggende i fryseren til da fonden af fiskeben kan bruges til mange andre retter som saucer, supper og meget andet.
En fond af fiskeben også kaldet fiskefumet er ret nem selv at lave, så man har eller flere portioner i fryseren. I mit køkken bruger jeg det ofte og synes personligt at fiskefond er uundværligt. Jeg bruger det som sagt i saucer som Beurre Blanc Sauce af fisk. Det kan ligeledes være i fiskesupper som bouillebaisse en ægte fransk klassisk suppe eller risotto.
Man kan måske opleve at det er lidt omstændigt hvis det ikke er så ofte man skal bruge det, men en god fiskefond er ikke altid så nem at købe. De store supermarkeder har dem ind i mellem eller ens fiskehandler.
Sådan laver man fiskefond
Man skal 1 til 2 kilo fiskeben som helst skal være fra fladfisk som pighvar, rødspætter, skrubber og lignende fisk. Derudover bruger man forskellige grøntsager og hvidvin. Tilberedningstiden er kort da fiskefond ikke skal koge mere end 30 minutter da den ellers bliver dårlig i smagen. Jeg lader den efterfølgende trække i 30 minutter inden den hældes gennem en sigte.
Ønsker man en klar fiskefond kan men bruge et ægte kokketrick som klaring af fonden, hvilket du finder HER.
Jeg plejer selv at spørge en af mine lokale fiskehandlere om de har ben liggende. Normalt betaler jeg ikke for det de alligevel smider det ud. Hvis de vil have noget for det er det meget lidt.
En pose frossen fiskefond kan holde sig i mange måneder. Jeg har personligt ikke oplevet at en glemt pose i fryseren har smagt dårligt eller underlig. Og når man har en færdig fiskefonden, kan man altid tage en mindre portion op ad gangen som passer til det man skal bruge. Jeg skærer nogle gange en frossen portion over, hvis jeg skal bruge en eller to deciliter.
Prøv: Jomfruhummerfond
Fiskefond – Opskrift på fond af fiskeben
Ingredienser
- 1 kg fiskeben af fladfisk som pighvar rødspætter og lignende fisk
- 1 stk. porre i skiver
- 1 stk. groft skåret hvidløg
- 1 stk. gulerod i skiver
- 1/4 stk. knoldselleri i grove tern
- 2 stk. hakkede løg
- 1 stk. persillerod i grove tern
- 150 g champignoner i skiver
- 1 stk. laurbærblad
- 10 stk. peberkorn
- 10 g salt
- 3 dl. hvidvin
- 1½ l vand
- saften af en citron
- Persillestilke
Sådan gør du
- Hæld vandet i en stor gryde sammen med de øvrige ingredienser.
- Lad det hele koge op og lad nu det hele simre i ca. 30 minutter under låg.
- Husk at skumme overfladen undervejs.
- Tag gryden af blusset og lad det trække i omkring 30 minutter.
- Sigt indholdet, lad fonden koge op igen og afskum.
- Reducer fonden efter behag.
- Såfremt du har noget fond til overs, er det en god ide at hælde 2 – 4 dl. i fryseposer som fryses til senere brug.
Er I sikre på at det må koge (simre) i 30 min? Mener at fiskeben udløser noget “lim” og at det hele kan komme til at smage bittert og efterfølgende ikke særlig rart.
Jeg er meget sikker, da jeg har lavet fiskefond rigtig mange gange og altid har noget i fryseren. Hvis du tjekker diverse kogebøger beskriver de det samme.
Smagen er helt ok :-).
/Søren
Hej, tak for super gode opskrifter. Jeg har lyst til at prøve at lave en fiske fond men skal der ikke noget fisk i? Er det kun fiskeben? Hvor får du fat i et kg fiske ben? Kn man købe dem hos fiskehandleren?
Glæder mig til at prøve denne ?
Hilsen Bjarne
Hej Bjarne
Mange tak for rosen :-).
Man bruger kun fiskeben i en fiskefond. Grunden tænker jeg skyldes, at fonden bliver for “fisket” i smagen. De bedste fiskeben kommer af fladfisk.
Nogle fiskehandlere har fiskeben liggende, men du kan med fordel aftale det med dem et par dage i forvejen.
Bedste hilsner
Søren
Jeg har kogt rejeskalder og brugt fonden til at koge muslinger i,men fonden ser opvaskevand agtig ud men smager godt nok,hvordan får jeg en pænere. farve
Hej Lisa
Rigtig mange gange ligner det opvaskevand :-). Du kan hælde det igennem et klæde, hvis det er grumset. En anden metode for, at klare fonden er, at koge den op, og komme piskede æggehvide i fra 2 – 3 æg. Dernæst hælder du det igen igennem et klæde. Æggehviden optager alt grumset.
Bedste hilsner
Søren