Beurre Blanc Sauce
Beurre Blanc sauce eller fransk smørsauce på fiskefond er perfekt til nærmest alt slags fisk. Den skønne syrlige smag og cremetheden passer utrolig godt sammen.
Denne klassisk franske smørsauce passer som sagt perfekt til nærmest alle fiskearter og kan godt minde en anelse om store broderen Hollandaise, men uden æg.
Hvad gør at fedme og citrus passer så godt sammen med fisk?
Mange fiskearter er delikate i smagen i modsætning til eksempelvis kød og fjerkræ.
En enkel sauce som beurre blanc passer derfor perfekt til fisk med dens cremede konsistens og smag af syre. I denne version bruger jeg fiskefond for at give saucen den helt rigtige smag, når den serveres til fisk.
En beurre blanc sauce er fantastisk nem at lave så længe man har lidt hvidvin, eddike, koldt smør og gerne fiskefond i køleskabet.
Hemmeligheden bag en fiske beurre blanc sauce er at man først koger hvidvinseddike ned, dernæst en god sjat hvidvin og til sidste tilsættes en lækker fiskefond som også koges ned.
Den kombination er fantastisk, og super lækker sammen med hvid fisk.
Jeg laver desuden en anden variation, hvor jeg bruger en fiskefond kogt på ben fra bakskuld.
Bakskuld er Saltet, tørret og røget ising, som er en traditionel spise omkring Esbjerg og Fanø.
Når man tilsætter ben fra bakskuld, giver det en utrolig skøn umami smag til fiskefonden som man kan ane i den færdige beurre blanc sauce.
Brug eventuelt kun ben fra 1 til 2 bakskuld, da det ellers kan overdøve smagen i saucen.
En beurre blanc sauce på fisk kan laves dagen i forvejen og kan ligeledes fryses ned og varmes op igen.
For at den ikke skiller dagen efter blendes den med en stavblender, hvilket samler saucen igen.
Jeg har brugt denne metode mange gange.
Andre skønne saucer: Hollandaice Sauce // Bearnaise Sauce // Rødvins Sauce // Brunet Smør

Beurre Blanc Sauce på Fisk Fransk Smørsauce
Ingredienser
- 1 skalotteløg
- ½ dl. hvidvinseddike
- 5 dl. hvidvin
- 2 dl fiskefond
- 250 g koldt smør i tern
- 1 spsk. rapsolie
- salt og peber
Sådan gør du
- Løget pillet og skæres i mindre tern.
- Varm en mindre gryde op ved svag varme og kom olien i.
- Sautér skalotteløget i 3 - 5 minutter i olien, det må ikke tage farve.
- Hæld hvidvinseddiken i gryden, som koges ned til omkring 3 tsk. væde.
- Hæld dernæst hvidvinen i, som ind til omkring 1½ dl.
- Kom fiskefonden i. Kog ned omkring 2 dl.
- Tag gryden af varmen og lad den køle ned til under kogepunktet.
- Tilsæt smørtern lidt ad gangen af 2 x 2 cm direkte fra køleskabet, men der piskes i saucen.
- Når alt smørret er monteret i saucen skrus der ned for varmen, så saucen ikke koger, da den ellers vil skille.
- Bliv ved med at tilsætte smørtern indtil saucen tykner lidt og får en lækker cremet smag med syre.
- Tag en stavblender og blend saucen igennem, da den derved vil samle sig.
- Smag til med salt og peber.
Skær et skalotteløg i fine tern.
Hæld hvidvinseddike i gryden med løgene som koges ned.
Hæld hvidvin ved som igen koges ned.
Kom fiskefond i som ligeledes koges ned.
Monter saucen det vil sige at man kommer små smør tern i som piskes indtil saucen tykner og får en lækker cremet konsistens.