Flødekartofler

af | 5. mar 2021 | efterår, Hovedretter, Nytår, Opskrifter, Tilbehør

Flødekartofler er utrolig nemme at lave og her får du den bedste opskrift på de perfekt cremede flødekartofler med ekstra smag af løg og revet ost.

I min opskrift på flødekartofler har jeg brugt løg, hvidløg og lidt revet ost mellem kartoffellagene, som giver den perfekte smag til kartoflerne og fløden.
Jeg oplever at osten som er en Vesterhavsost med sin dejlige krystaller giver retten den helt rigtige skønne smag.
Udover disse ingredienser kommer jeg altid lidt friskhakket timian og revet citronskal i.
Timianen giver den helt rigtige smag og citronskallen giver den perfekte modspil til fløden og osten.

Når man laver den perfekte og ægte opskrift på flødekartofler eller flødestuvede kartofler er det vigtigt at bruge ægte fløde, i stedet for madlavningsfløde.

Når man bruger en ægte fløde på 38% får man altid denne lækre cremede sovs eller konsistens.
Meget af fløden koger væk og tykner i stedet for. Ved en fløde af færre procenter sker dette ikke, og sovsen bliver mere tyndt flydende.

Måske du tænker at det er lidt voldsomt med rigtig fløde på 38%?
Hvis man spiser det hver dag er det mange procent, men en gang i mellem gør det vist ikke noget.

 

 

Hvad passer flødekartofler til?

For mig er flødekartofler både skøn hverdagsmad og weekendmad. Det vigtigste er smagen og konsistensen af retten.
Flødekartofler er skønt tilbehør til mange forskellige andre retter. En af de meget traditionelle ting at servere sammen med flødekartofler er en gammeldags hamburgerryg, hvor de cremede kartofler passer fantastisk godt til.
Jeg kan også finde at på at servere flødekartofler til koteletter, frikadeller, lammekølle eller en steak.

Personligt skal de ikke være for fede i konsistensen eller uden fedmen.
Derfor er det vigtigt ikke at bruge for lidt eller for meget fløde i opskriften.

Da jeg nærmest er vokset op med flødekartofler serveret sammen med alverdens forskelligt slags kød, hvor man tidligere brugte en mornay sauce fra supermarkedet i stedet for ægte fløde har jeg smagt mange forskellige slags.
Jeg synes at flødekartofler med ost og løg er helt perfekte.

 

Andre skønne kartoffelopskrifter: Hjemmelavede Pommes Frites // Den perfekte Kartoffelsalat // Ægte Pommes Anna // Hasselback Kartofler

 

Flødekartofler Opskrift på de bedste cremede flødekartofler

Flødekartofler er utrolig nemme at lave og her får du den bedste opskrift på de perfekt cremede flødekartofler med ekstra smag af løg og revet ost.
No ratings yet
Udskriv Pin Bedøm
Ret: Opskrift, Hovedret, Tilbehør, Grøntsager
Køkken: Dansk/Fransk
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 1 time
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Søren Willadsen

Ingredienser

  • 1 kg. kartofler
  • 1 stk løg
  • 2 - 3 fed hvidløg
  • 6 - 8 kviste frisk timian eller 1 spsk. tørret
  • 1 stk muskatnød
  • 1 stk økologisk citron
  • 1 Vesterhavsost
  • 5 dl. Fløde 38%
  • Salt og peber
  • Smør eller margarine til at smøre et fad med

Udstyr

  • Ildfast fad

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne som skæres i tynde skiver af 3 mm. Brug eventuelt et mandolinjern.
  • Fjern skallen fra løget og hvidløgsfedene som ligeledes skæres i tynde på et mandolinjern.
  • Smør et ildfast fad både bund og sider med smør eller margarine.
  • Placer et lag kartofler i bunden af fadet, dernæst lidt af løgringene og hvidløgsskiverne ovenpå karfoflerne.
  • Kom lidt timianblade, og riv lidt muskatnød, citronskal og vesterhavsost over.
  • Drys med salt og peber.
  • Fortsæt indtil der 2 – 3 cm til kanten af fadet. Slut eventuelt af med at der kun er kartofler øverst.
  • Hæld fløden ved så den kun lige dækker kartoflerne.
  • Bag flødekartoflerne i ovnen i 50 – 60 minutter ved 180 grader.
  • Brug en kødnål til, at mærke om kartoflerne er færdige. Man skal nemt kunne trykke nålen i gennem.

Noter

Flødekartofler er rigtig nemme at lave i forvejen og varme op.
Har du prøvet en af opskrifterne?Mention @gastromad or tag #gastromad!

 

 

Man kan altid selv bruge andre ingredienser eller udelade timian, citron, løg eller ost i din version af flødekartofler.

Jeg bruger næsten altid kartofler der måske har ligget lidt længere tid eller vinterkartofler.
Efter min mening er de bedre til flødekartofler, da de har mindre bid i sig end nyopgravede kartofler.

Flødekartofler kan nemt laves i forvejen eller klargøres. De kan holde sig over flere dage og let opvarmes igen i enten ovnen eller mikroovnen.
Man kan ligeledes nemt fryse en portion og tø den op inden den varmes op igen.

 

Jeg bruger udover kartofler til flødekartofler løg, timian, citronskal, muskatnød og hvidløg, og Vesterhavsost.

 

Skær kartoflerne i tynde skiver på et mandolin jern.

 

Skær løget i tynde skiver på mandolin jernet.

 

Smør et ildfast fad med smør eller margarine og placer et lag af kartofler i bunden.

 

Kom dernæst løg, hvidløgskiver, revet citronskal og muskatnød og salt og peber.

 

Riv lidt Vesterhavsost over inden processen gentages med næste lag.

 

Hæld fløden i, op til kanten af kartoflerne. De skal ikke dækkes til.

 

 

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Jeg hedder Søren og står bag GASTROmad som jeg startede i foråret 2011.
Jeg er bosat på Fanø ud for Vadehavet.
På GASTROmad finder du flere hundrede gennemprøvede og spændende opskrifter om både hverdagsmad og gæstemad.
Du kan ligeledes læse om madanmeldelser, vinanmeldelser, rejser og anmeldelser af køkkengadgets.

Jeg er desuden medforfatter på kogebogen Mad med Røg.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.

Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!