Pommes Anna er en utrolig lækker og klassisk fransk kartoffelret, hvor kartoflerne er skåret i meget tynde skiver, lagt i lag med og smurt med smeltet smør og drysset med krydderier. Det er noget af det mest perfekte tilbehør til en skøn gæstemiddag, hvor man lige imponerer ens gæster med denne ret.
Pommes Anna passer utrolig godt til en middag med en perfekt sauce som Rødvinssauce og et mørt og lækkert stykke kød som Côte de Boeuf.
Pommes Anna er ret nem at lave selv om man skal skære næsten et kilo kartofler i meget tynde skiver, og dernæst lægge dem i lag i et fad. Det super gode ved dette tilbehør er at man kan tilberede den 1 til 2 dage før den skal serveres, hvilket ligeledes gør at kartoflerne sætter sig og bliver derved meget bedre, og nemmere håndterer.
Traditionelt i Frankrig tilberedes retten også dagen før, da man inden anretning meget nemt skærer den ud i de ønskede stykker man vil have, som dernæst opvarmes.
Opskrift på Pommes Anna
Jeg har lavet mine Pommes Anna ved at drysse en lille smule tørret timian mellem lagene, som giver en dejlig smag. Desuden har jeg i mit smeltede smør kommet et par timian- og rosmarinkviste, 1 fed knust hvidløg og skallen fra en halv citron i, som ligeledes giver retten noget ekstra, især syren fra citron skallen passer utrolig godt til fedmen i kartoflerne.
Jeg ved at man i nogle opskrifter kommer meget tyndt skårne løgringe mellem hvert andet lag, hvilket jeg har prøvet. Jeg synes personligt ikke at kartoflerne sætter sig så godt når der er andet end selv kartoflerne.
Prøv også: Hjemmelavede Pommes Frites
Server Pommes Anna til disse retter: Beef Wellington // Nyretapper med Morkelsauce // Bearnaise Sauce // Langtidsstegt Lammekølle
Pommes Anna Lækre Kartofler i Lag
Ingredienser
- 800 g. kartofler
- 75 g. smør
- 3 små kviste timian
- 2 små kviste rosmarin
- Skallen fra ½ økologisk citron
- 1 fed hvidløg
- Tørret timian
- Fint salt
- Peber
- Neutral olie til at smøre fadet med
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne.
- Skær kartoflerne i meget tynde skiver som bedste gøres på et mandolinjern, og læg dem dernæst i koldt vand.
- Kom smørret i en lille gryde sammen med de skyllede kviste timian, skallen fra citronen og hvidløgsfedet.
- Smelt smørret ved svag varme. Hæld dernæst det øverste dvs. klaret smør over i en anden skål, undlad at hælde det hvide vallen ved. Kom timian, rosmarin, hvidløg og citronskiven i.
- Smør fadet med olien.
- Dæk bunden af fadet med et lag skiveskårne kartofler som overlapper hinanden.
- Smør kartoflerne med en lille smule smeltet smør, og drys med lidt salt, peber og timian.
- Dæk det første lag med et nyt lag kartoffelskiver.
- Kom peber på hvert andet lag.
- Fortsæt med fremgangsmåden indtil alle kartofler er brugt.
- Undlad at gøre det samlede kartoffellag tykkere end 4 cm.
- Læg et stykke bagepapir på toppen og et fad ovenpå for at presse kartoffellagene sammen.
- Bag kartoflerne i ovnen uden varmluft ved 200 grader i omkring 1 – 1½ time.
- Tjek om kartoflerne er færdige når man uden besvær kan stikke en kødnål gennem lagene.
- Tag fadet ud af ovnen og lad det køle lidt ned, eller lad det stå i køleskabet til næste dag stadig med det andet fad ovenpå.
- Når ens Pommes Anna er kølet ned vendes den ud på et skærebræt, hvor den skæres ud i stykker.
- Opvarm stykkerne i ovnen ved 225 grader i omkring 10 – 15 minutter.
Noter
Pommes Anna kan nemt laves dagen inden forvejen
Når man får serveret et udskåret stykke Pommes Anna er det utrolig flot med alle de små lag af kartofler man kan ane. Derfor kan man også kalde retten skivede kartofler i lag.
Ønsker man nu smagen af andre urter eller krydderier kan man bruge dem man ønsker som udover timian kan være rosmarin, salvie, muskatnød eller ens egne favoritter.
Hvad er Pommes Anna?
Ifølge historien stammer opskriften fra Napoleon III tid, hvor en køkkenchef fra restauranten Café Anglais i Paris kreerede retten. Dog er man uenig i om han dedikerede retten til en skuespiller Anna Damiens eller til Anna Deslion. I dag har det ikke nogen betydning, men alligevel synes jeg at det kan være spændende at vide hvor en ret nogenlunde stammer fra.
Skræl kartoflerne som dernæst skæres i tynde skiver.
Det er nemmest at skære kartoflerne tynde skiver på et mandolinjern.
Smelt smørret sammen med de urter du ønsker og eksempelvis noget citronskal og hvidløg som giver smag til kartoflerne.
Vend den hele ud på et skærebræt.
Skær den ud i de passende stykker man ønsker som dernæst opvarmes i ovnen.
Server pommes anna med et godt stykke kød og sauce til.
0 kommentarer