Hvordan bliver lammekøllen bedst? Prøv det ved at langtidsstege køllen, hvor den bliver utrolig mør ved at passe sig selv i ovnen.
Meget ofte tilbereder jeg en lammekølle ved at langtidsstege den over flere timer, hvor kødet på denne måde bliver utrolig mørt og velsmagende. Langtidsstegt lammekølle får en virkelig skøn smag, og passer bare sig selv i ovnen, mens man kan nyde duften fra køllen i hele huset. Ved lammekølle der er langtidsstegt nedbrydes sener og fed lige så langsomt, hvilket er grunden til at kødet bliver så mørt at det nærmest smelter. Det er en skøn klassiker til påskebordet.
Opskrift på langtidsstegt lammekølle
Jeg har i denne opskrift på langtidsstegt lammekølle valgt, at bruge lidt øl som væde, men kan man udelade det, hvis man ikke er til det, eller udskifte det med rødvin eller hvidvin. Alle dele passer godt til lammet. Selve køllen har jeg gnedet med en blanding af rosmarin, hvidløg og citron. Man kan også lave små huller og stikke hvidløgsfed og rosmarinblade ned i dem, som selve kødet får smag af.
Hvis man ønsker det kan man under køllen lægge forskellige rodfrugter som får smag af lammet, hvor væden drypper ned i rodfrugterne saft. Dette er ikke et must men en måde, at bruge flere ingredienser på en samme tid. Som barn og ung var det mine forældres foretrukne måde at tilberede lammet på. Samtidig er det også en meget nem måde at lave en lammekølle på.
Andre skønne lamme opskrifter: Lammebov // Ølbraiseret Lammenakke
Langtidsstegt lammekølle
Ingredienser
- 1 lammekølle af ca. 1½ – 2½ kg
- ½ spsk. frisk timian eller tørret
- ½ spsk. frisk rosmarin eller tørret
- 3 fed hvidløg
- ¼ dl. olivenolie
- Revet citronskal fra 1 citron
- Saften fra ½ citron
- Groft salt
- 1 øl af typen Ale
- 4 stk. bananskalotteløg
- 4 stk. tomater
- 6 stk. kartofler
- 4 stk. pastinakker
- ½ knoldselleri
- 4 fed hvidløg
- Timian kviste
- Rosmarinkviste
Sådan gør du
- Såfremt lammekøllen er frossen tages den op af fryseren 2 dage inden den tilberedes.
- Hak frisk timian og rosmarin og hvidløgsfedende, og bland det sammen med olivenolie, citronsaft og citronskal.
- Gnid lammekøllen med marinaden.
- Drys lammekøllen grundigt med salt på både over- og underside.
- Hæld øllet i fadet.
- Skræl kartofler, pastinak, knoldselleri som skæres i mindre stykker f.eks. kartofler i skiver.
- Løgene skrælles og skæres på langs i fire dele.
- Hvidløgsfedende dele i 4 dele.
- Del tomaterne i halve.
- Kom alle delene i fadet øllet.
- Læg timian og rosmarin kvistene i øllet.
- Opvarm en ovn til 120 grader uden varmluft.
- Placer lammekøllen ovenpå rodfrugterne.
- Placer fadet i ovnen, og lad den stå i ca. 5 – 6 timer eller indtil lammekøllen har en kernetemperatur på 65 grader inde ved benet. Tjek løbene temperaturen på lammekøllen. PS. Jo større lammekølle jo længer tid.
- Såfremt kerne temperaturen på lammekøllen begynder, at blive for høj og det går for hurtig, så skru ned for varmen, eller hvis den er for lav så skru op med ca. 10 – 20 grader. HUSK, at der altid er forskel på ovne.
- Tag den dernæst ud og lad den hvile i 10 minutter inden den skæres ud i tynde skiver.
Noter
Tilbehør til lammekølle
Du kan placere lammekøllen ovenpå forskellige rodfrugter som kartofler, knoldselleri, pastinakker, gulerødder og persillerødder, der er skåret i både. Det kan også være den Klassiske Tomatsalat og Tzatziki. Nye hvide asparges som er brugt i en dejlig Asparges Salat passer ligeledes perfekt til lammekøllen.
Læs også: Flødekartofler // Kartoffelsalat
I påsken er det ideelt at servere lam. Grunden er at de nye lam kommer på markedet, som har en utrolig dejlig smag og mørhed. Ønsker du at smage et påskelam kan jeg anbefale dig at spørge hos din slagter eller opsøge en lokal opdrætter. Tidligere skulle man være tidlig ude og forudbestille dem. Men jeg tænker at det i dag er nemmere at købe dem, især lammekølle.
Skal det være dansk lam? Ikke nødvendigvis, men jeg synes personligt at de har mere smag end andre. Prisen er dog højere ved de dansk, hvilket skyldes opdrættet og flere landbrug opdrætter økologisk.
Vidste du at jeg har skrevet flere opskrifter til det lille økologiske landbrug Varde Ådal, som opdrætter nogen af de bedste lam jeg har smagt? De sælger lammene til mange forskellige restauranter i landet, også i København.
Smør lammekøllen med olivenolie inden den drysses med krydderier som rosmarin og hvidløg eller stikkes små huller i kødet, hvor man sætte små hvidløgsfed i.
Placer en udbenet lammekølle ovenpå rodfrugterne hvor man oplever at få den skønneste lammesky der er dryppet fra lammekødet ned i bunden af ovnfadet.
Det er en fantastisk opskrift! Familien var tæt på ekstase 😉
Hej Hanne
Hvor dejligt at læse, og tusinde tak :-).
God Påske
Søren
Hej Søren
Vi skal prøve din opskrift og glæder os. Vi kan nemlig ikke så godt lide lam, men det håber vi din opskrift kan lave om på😅
Jeg har lige et enkelt spørgsmål.
Vil det være en fordel at forberede lammekøllen i marinaden dagen før den skal steges?
Vh Mette
Hej Mette
Beklager mit sene svar, men vi har huset fuld af gæster, hvor jeg selv lavede lammekølle i går.
Det er helt klar en fordel, at lade den marinere natten over.
Jeg håber at min opskrift kan få Jer til at lide lam.
De bedste påske hilsner
Søren
Hvornår skal de 4 to mater i retten 😊👍
Hej Rene
De 4 tomater 😉 skal i på samme tid som de øvrige ingredienser.
God påske
Søren
Bliver grøntsagerne ikke smattede efter så lang tid?
God påske
Lise
Hej Lise
Grøntsagerne vil ikke have bid, men bliver som sådan ikke smattede. Hvis du ønsker at de har mere bid kan du komme dem i fadet 1 – 1½ time lammekøllen er færdig.
God Påske
Søren
Kan man komme lidt fløde i væden fra fadet, til noget sovs
Hej Daniel
Jeg har ikke selv brugt fløde, men tænker at du godt kan ved, at hælde væden eller noget af den i en gryde og supplerer med lidt fløde.
God Påske
Søren
Hej
En rigtig lækker ret👍🐥
smager ikke af lam, det er første gang jeg har lavet lammekølle.
God påske 🐣🐥🌞
Hej Lene
Så har min opskrift ramt plet :-).
God påske
Søren
Ser rigtigt dejligt ud! Har du prøvet at erstatte øllet med rødvin eller hvidvin? Jeg har cøliaki og kan derfor ikke tåle øl…desværre! Tak.
Hej Anette
Du kan sagtens erstatte øllet med eksempelvis hvidvin, hvilket ligeledes giver en skøn smag.
Bedste hilsner
Søren
……det er så dagen hvor man godt kunne bruge flere ovne……. Kan jeg tage lammet ud efter nogle timer -bage en kage ca 50 min – og så putte lammet ind igen????
Hej Gitte
Du kan gøre det du skriver, som vil være intervalstegning.
Tjek evt. lammets kernetemperatur undervejs, og juster ovnens temperatur, hvis kødet ikke følger med.
God Påske
Søren
Kan man godt ligge den på en rist og have rødvin i et fad med krydderurter og løg og stadig give den de 6 og en halv time skal lave den imorgen
Hej Jonas
Beklager det sene svar :-).
Det kan du egentlig godt, men sørg for at hælde noget af væden over køllen mindst 1 gang i timen så køllen ikke bliver alt for tør.
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren. Nu kan det godt være jeg spørger dumt, men kan man også bruge rødvin i stedet for øl? /Christoffer
Hej Christoffer
Der er ingen “dumme” spørgsmål :-).
Du kan sagtens bruge rødvin eller for den sags skyld hvidvin, hvilket også passer rigtig godt til Langtidsstegt lammekølle.
Hvis du tager rødvinen vil jeg foreslå en der ikke er for sødmefuld.
Rigtig god påske
Søren
Hej Søren jeg håber du kan nå at svare. Hvor længe skal to lammekøller lsngtidsstege de vejer 1,7 kg STK
Hej Susanne
Mit gæt vil være omkring 6 – 7 timer ved 120 grader uden varmluft.
Mit bedste råd er at tjekke deres kernetemperatur med et stegetermometer efter 2 timer, hvorefter du kan justere temperaturen op eller ned og evt. om ovnen skal være på varmluft.
Men under alle omstændigheder er det en god ide, at tjekke temperaturen med jævne mellemrum.
Håber det var tids nok :-).
Rigtig god påske.
Bedste hilsner
Søren
Min mand insisterer på, at hvidløgssplitter skal skæres ind i køllen, som det er gammel tradition. Er der et argument for ikke at skære ind i køllen? Jeg tænker selv den kan miste en del væde måske🤔
Hej Sissel
Jeg har ikke selv oplevet at lammekøllen mister væde eller der sker andet når du med en spids kniv laver små huller til hvidløget. Hvidløget afgiver smag til kødet.
Hvis jeg må komme med et forslag så prøv også at komme friske rosmarinblade i hullerne sammen med hvidløget.
Rigtig god påske
Bedste hilsner
Søren
Den blev uhyrligt god. Jeg lavet denne opskrift fremover. Wauw. Tusind tak fordi du nåede at svare inden påskemiddag begyndte. Fortsat god påske
Tusinde tak Susanne.
Og i lige måde
Søren
Hej Søren, mange tak for svar 🙂 Jeg lavede den med hvidvin og den blev bare vildt lækker! Jeg kommer helt sikkert til at bruge den her opskrift igen! 👍😊
/Christoffer
Hej Christoffer
Lyder super godt :-).
Bedste hilsner
Søren
Nu har jeg prøvet denne opskrift, og det vil jeg blive ved med, lavede 2 lammekøller ved 120 °C i 5 timer det var perfekt.
Hej Martin
Super dejligt at læse, at din lammekølle blev perfekt :-).
Bedste hilsner
Søren
Kl. er 9.30 og køllen har været i ovnen 2 timer og er allerede på 65 grader, ser rå ud i overfladen og grøntsagerne er rå. 🫤
Hej Annette
Du kan eventuelt skrue ned for temperaturen på ovnen.
Jeg ved ikke om du har sat din oven på varmluft, hvilket den ikke skal være.
Jeg bruger selv et stegetermometer for tjekke kødets kernetemperatur.
Jeg håber din lammekølle bliver okay.
Bedste hilsner
Søren
Fedt
Tak Robert 🙂
Bedste hilsner
Søren
Hej:-) er i gang med lammekøllen. Du skriver “hvis temp stiger for hurtigt” den kom ind kl 7 på 120 og er nu efter 1time og 20 oppe på 42grader. Er det for højt på nuværende tidspunkt?
Hej Louise
Jeg vil skrue temperaturen ned på 110 grader. Husk også ingen varmluft 😊.
Bedste hilsner
Søren
Tak for svar👍Men Det fungerede ikke, desværre.
Over og undervarm. Vi skruede ned på 80. Og den var færdig kl 9:45. Den vejede 1650. Den var udbenet. Kan det være det? Men der er jo immervæk en del timer til 5-6 timer til langtidsstegning. Jeg prøver bare at hitte ud af hvad jeg har gjort galt😟
Hej Louise
Æv, det er jeg virkelig ked af på dine og Jeres vegne.
Jeg tænker ikke du har gjort noget forkert, da du følger min vejledning.
Jeg har to spørgsmål, hvordan var kødet og hvad endte kødets temperatur på?
Da jeg er usikker på hvad der skyldes det har jeg tjekket to andre madbloggeres opskrifter, hvor deres metode minder meget om min.
Jeg ville rigtig gerne give en god forklaring men er faktisk selv usikker, hvad grunden er til den var klar efter 2 timer og 45 minutter??
Bedste hilsner
Søren
Hej Søren, Jeg har flere opskrifter på langtidsstegt lammekølle, men din er lidt mere udførlig vedrørende stegningen, så det var en god hjælp at have ved siden af. I går havde jeg nogle herrer på besøg og stegte en lammekølle med ben på 2 kg. ved 120 C i 6 timer. Den blev HELT mør, meget smagfuldt kød og fedtkanten udenpå blev helt karamelliseret. Utrolig lækkert. Jeg har dog et spørgsmål. Du skriver at kernetemperaturen skal være 65 C ved benet. Jeg jærvede to stegetermometre i dyret, men allerede efter 1½ – 2 timer var kernetemperaturen 65 C, og da jeg tog den ud af ovnen var den 85 C. Jeg overvejede, om jeg skulle tage den ud allerede, da der var gået et par timer, men så ville kollagerne i bindevævet selvfølgelig ikke være blevet nedbrudt, og jeg ville have haft kød, der kunne pilles fra hinanden.
Spørgsmålet er så: Tager du køllen ud, når den når 65 C, eller steger du den færdig til du når 6 timer?
Jeg forestiller mig at kødet, godt kan være mere saftigt, uden at det på nogen måde var tørt i går, men måske man med fordel kan pakke køllen ind mens den steger?
Hej Mike
Tak for rosen, og din lammekølle mør og smagfuldt, hvilket er det vigtigste :-).
Jeg tager ikke selv lammekøllen ud, men skruer som regel ned for temperaturen til eksempelvis 100 grader. Selv om køllen måske kommer over 65 grader synes jeg ikke det gør noget.
Du kan godt pakke køllen ind for, at sænke temperaturen, eller starte med 100 grader og tjekke om denne skal sættes op efter 2 – 3 timer.
Bedste hilsner
Søren
Jeg har misset dit svar, men ser det nu. Tusind tak, Søren.
Selv tak :-).