og

Ølbraiserede Lammenakker

af | Hovedretter, Lam, Opskrifter, Simremad

Ølbraiseret lammenakker

Lammenakker braiseret i øl er jeg blevet meget stor fan af. De kan bruges til nogle fantastisk skønne simre retter. Lammenakker er super gode i gryderetter og ovnretter, hvor de står og passer sig selv i 1 – 1½ time indtil kødet næsten falder af benene. Jeg har i denne opskrift tilberedt dem i ovnen, og serveret dem sammen med en fyldig hokkaido risotto. En perfekt efterårs- vinterret med masser af smag.

Opskrift på ølbraiserede lammenakke

Jeg kunne godt have valgt en gang rodfrugtemos til retten, men valgte den mere traditionelle retning, når vi taler om f.eks. Osso Buco, hvor denne serveres med eksempelvis Risotto Alla Milanese og Gremolada.

Istedet for Risotto Alla Milanese som i min Osso Buco opskrift blev det risotto med hokkaido græskar. Lige nu her i efteråret bugner det med friske og lækre hokkaido græskar, eller bare græskar i massevis. For mig passer risotto til rigtig mange ting, og det fedeste ved en risotto er, at man kan variere den på mange forskellige måder. Hokkaidoens sødme passer virkelig godt sammen med selve risottoen og lammet, men i lige så høj grad til de ovnstegte lammenakker. Desuden får retten det her lækre italienske islæt.

Prøv også disse opskrifter med lam: Stegt Lammebov // Ramsløgs marinerede Lammeculotte

Ovnbraiseret lammenakke

Jeg er blevet meget stor fan af lammenakker, som kan give nogle fantastisk skønne simreretter, som bare passer sig selv.
No ratings yet
Udskriv Gem på Pinterest Bedøm
Ret: Hovedret, Lam, Opskrift, Simremad, Saucer
Køkken: Dansk, Italiensk
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 2 timer
Samlet tid: 2 timer 45 minutter
Antal: 4
Opskrift af: Søren Willadsen

Ingredienser

Lammenakker

  • 10 – 12 stk. udskårne lammenakker
  • 5 dl. lammefond
  • 1 flaske brown ale 50 cl. f.eks. Smoked Vadehav fra Fanø Bryghus
  • 4 – 5 gulerødder
  • 2 zittauerløg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 glaskål
  • 1 bouguet garni af rosmarin timian og laurbærblad (friske krydderurter der er bundet sammen med kødsnor og lagt ned sammen med kødet)
  • 6 hele enebær
  • 6 hele allehånde

Sauce

  • Væden fra lammenakkerne
  • Ca. 150 smør

Hokkaido Risotto

  • 200 g. Arborio ris
  • 1 fint hakket løg
  • 1 fed hakket hvidløg
  • 1 bladselleri hakket
  • ca. 1 – 1½ L grøntsagsfond eller hønsefond
  • dl. tør hvidvin
  • 75 – 100 g frisk revet vesterhavsost
  • ½ hokkaido græskar
  • Olivenolie
  • 2 spsk. smør
  • Salt og peber

Sådan gør du

Lammenakker

  • Rids kanten på hver udskårne lammenakke, såfremt der sider en hinde rundt om.
  • Brun dem godt af på en pande, hvorefter de tages af.
  • Skræl gulerødderne, og skær dem på skrå i skiver af ca. ½ cm. tykkelse.
  • Skræl løg og hvidløgsfed og skær dem i tern.
  • Skræl glaskålet og skær den ligeledes i tern af ca. 2 x 2 cm.
  • Sauter gulerødder og glåskål på panden ved middelvarme indtil de bliver let gyldne.
  • Kom løg og hvidløg i og lad disse blive glasklare.
  • Kom de brunede lammenakker i et stort ildfast fad. Kom grøntsagerne over og bouquet garnien, enebær og allehånde. (Kom evt. enebær og allehånde i et tefilter).
  • Hæld øl og fond over. Lad lammenakker og grøntsager næsten dække af væden.
  • Kom et stykke stannionel over, og steg det hele i ovnen ved 160 grader i ca. 1½ – 2 timer.
  • HUSK, at tjekke dem ind i mellem.
  • De er klar når kødet næsten kan trækkes af benene.

Sauce

  • Si væden fra lammenakkerne fra, men gem de bagte grøntsager der sagtens kan bruges som tilbehør.
  • Varm væden op, og monter smørret i saucen lidt af gangen indtil den er blank og tykner. (Monter betyder, at piske i)

Hokkaido Risotto

  • Del hokkaidoen og fjern kærnerne med en ske. Skær den nu i tynde skiver af ca. 1 cm. og dernæst i små tern af ca. ½ x ½ cm.
  • Varm en pande op med olivenolie ved middelhøj varme, og sauter hokkaidoternene gyldne. Tag dem af og hold dem lune.
  • Varm fonden op i en gryde eller i mikroovnen.
  • Brug en mindre gryde eller sautepande hvori løg, bladselleri og hvidløg sauteres i olie ved svag varme til de er gennemsigtige.
  • Rør arborio risene i, i 5 minutter til de har opsuget fedtstoffet og er klare.
  • Tilsæt hvidvinen og lad alkoholen fordampe.
  • Tilsæt den opvarmede hønsefond lidt af gangen, ca. ½ dl samtidig med der røres.
  • Lad risene opsuge fonden, uden der røres.
  • Tilsæt igen mere fond osv. Efter ca. 15 – 20 minutter er risene møre eller al dente, men smag på dem inden du stopper med, at hælde mere fond i.
  • Risene skal have cremet konsistens, uden at blive klæg.
  • Rør nu 2 spsk. Smør i, den revne Vesterhavsost og til sidst de sauterende hokkaidotern.
Har du prøvet opskriften?Nævn @gastromad og Tag #gastromad!

Hvad er lammenakke?

Lammenakke er muligvis ikke det et hvert supermarked har i deres køledisk, så hvad gør du så? Du kan f.eks. forhøre dig hos din lokale slagter, eller banke i bordet i dit lokale supermarked, indtil de finder ud af at det skal være en del af deres sortiment. Ind i mellem hjælper det, at rende dem på dørene. Som alternativt kan du også bruge okse- eller kalvenakke, som er den del af oksen der bruges til f.eks. Osso Buco. Hvis du bruger det i denne opskrift skal det have lidt mere tid end lammenakkerne. De er jo ikke på størrelse med nakker fra en kalv eller okse.

Fanø øl

En af de skønne ting ved efteråret og vinter er disse lidt tunge simreretter som braiseret lammenakke, som hos os kan vare et par dage. Faktisk en billig og tidsbesparende måde, at lave rigtig gode og velsmagende retter på.

Braiseret lammenakke

Andre vildt gode opskrifter

Hvad synes du om denne opskrift?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Gastromad Logo

NYHEDSBREV

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få direkte besked i din mail når der er nye inspirerende ting på Gastromad.


Ved tilmelding modtager du en mail du skal bekræfte.

Du er blevet tilmeldt mit nyhedsbrev!