Osso Buco med safranrisotto og gremotala er en ægte klassisk italiensk simreret af kalveskank.
Opskrift på Osso Buco
Retten er kan laves både forår, sommer, efterår og vinter. Det kan være med hvidvin som i den oprindelige italienske opskrift, eller rødvin. eller noget helt andet som f.eks øl af Ale typen.
Jeg har valgt, at tilberede denne osso buco opskrift på min favorit måde, som nok er den mest traditionelle, hvor der bruges hvidvin. Traditionelt er tilbehøret Gremolada som er revet citron og bladpersille blandet sammen og Risotto alla Milanese, hvilket er safranrisotto.
Du lave enten lave retten i en stor gryde, eller som osso buco i ovne hvor det hele er i et stort ildfast fad. Begge metoder er lige gode synes jeg, da kødet bliver mørt på begge måder.
Osso Buco hører til simreretter i den billige ende, men af den grund ikke ringe, tværtimod. Kalveskank eller okseskank kan meget ofte købes på tilbud, og der skal ikke mange skiver til for, at mætte en hel familie. Den er desuden utrolig nem at lave, da den enten kan simre i gryden eller i ovnen.
Tilbehør til OssoBuco
Tilbehøret til Osso Buco er som ovennævnt risotto alla milanese, men den kan også serveres med en almindelig kartoffelmos. Den klassiske risotto til retten består består af safran, som både giver den vidunderligste smag og flotte gule farve.
Andre gange laver jeg en rodfrugtmos til, da jeg synes at der er mere smag i rodfrugter end i rene kartofler. Rodfrugtmos kan f.eks. bestå af knoldselleri, kålrabi, gulerødder og lidt kartofler.
Når vi laver en simreret som Osso Buco har vi altid til mindst to dage, og ind i mellem lidt til fryseren til en anden god gang. Prismæssigt ligger 1 kg. på ca. 49 kr., så en ret til fire personer til 2 dage plus bliver måske knap 100 kr. i kød, og 50 kr. til tilbehøret.
Prøv Også: Ungarsk Gullash // Boeuf Daube // Bøf Stroganof
Osso Buco
Ingredienser
Osso Buco
- 6 – 10 skiver Kalveskank
- Mel
- 1 Stort løg i tern
- 3 fed hvidløg hakket
- 1 stk. Hel gulerod
- 4 stk. Gulerødder i skiver
- 2 stk. Stængler bladselleri
- 2 spsk. tomatpure
- 2 dl. hvidvin
- 5 dl. kalvefond eller hønsefond.
Gremolada
- 1 Bundt bredbladet persille.
- 2 fed hvidløg.
- 1 stk. usprøjtet citron.
Risotto Alla Milanese
- 100 g. arborio ris.
- 3 dl. opvarmet hønsefond.
- 1 stk. løg i små tern.
- 1 fed hvidløg hakket.
- 1/4 tsk. Safran
Sådan gør du
Osso Buco
- Skær 3 – 4 snitter i kanten af skankernes sene så de ikke danner en bue under stegningen.
- Vend dem i mel, salt og peber og brun dem på begge sider i enten klaret smør eller oliven olie i en stor sort støbejerns gryde eller pande.
- Tag dem dernæst op og sæt dem til side.
- Kom løg, hvidløg, bladselleri, en hel gulerod i gryden eller panden, som sauteres i et par minutter.
- Tilsæt først tomatpure som svitses af i et minuts tid.
- Hæld hvidvin ved og lad det få et kort opkog, hvorefter kalveskank kommes tilbage i gryden eller panden
- Hæld fonden ved, som lige skal dække grøntsager og kød
- Lad det hele stå og simre i omkring 2½ time eller indtil kødet løsner sig fra benet.
- Du kan i stedet komme det hele i et ildfast fad som tilberedes i ovnen ved 190 grader.
- 30 Minutter inden servering tilsættes de skivede gulerødder. Dette er for, at de ikke udkoges, men har noget bid.
- Når kødet næsten falder af benene er retten klar.
- I mellem tiden kan Gremoladaen tilberedes.
- 25 minutter inden servering tilberedes Risottoen
Gremolada
- Riv citronen på en rivejern, undlad endelig det hvide, da dette giver en bitter smag.
- Bland citronskallen med hakket bredbladet persille og et fed hakket hvidløg.
Risotto Alla Milanese
- Varm hønsefonden op. Tag 1/4 dl fra og tilsæt safranen så det er delvist opløst.
- Brug en mindre gryde hvori løg og hvidløg sauteres i olie eller smør ved svag varme til de er gennemsigtige.
- Rør arborio risene i, i 5 minutter til de har opsuget fedtstoffet og er klare.
- Tilsæt den opvarmede hønsefond lidt af gangen, ca. ½ dl. Undlad at røre i risene når fonden er hældt i.
- Når risene har opsuget fonden tilsættes mere fond.
- Tilsæt til sidst safran fonden. Dette tager ca. 20 – 25 minutter at tilberede.
Noter
Osso buco er også en fantastisk gæsteret, og kan uden problemer tilberedes dagen inden, og varmes op på selve dagen.
Vinen til retten skal helst være en fyldig og solid rødvin, da retten er kraftig.
Server Osso Bucoen midt på tallerken med Gremalota henover og lidt Risotto Alla Milanese ved siden af og eventuelt noget godt brød med krumme til.
Mundvand en masse – lækker lækker ret!
Har aldrig prøvet at lave det med risotto til, det har altid været med kartoffelmos. Men nu har jeg savlet over både din og Fjordrejens udgaver med safranrisotto, så nu må jeg vist hellere få prøvet det 😉
Smager skønt med Safranrisotto til, hvilket er første gang jeg selv får det til Osso Bucoen.