Lasagne
Lasagne, især den ægte med bolognese sauce i er næsten en af verdens kendteste favoritretter, som bare smager af mere og mere.
Meget ofte når vi laver en lasagne er det med dobbeltportion, så halvdelen fryses i selve det ildfaste fad. Selv om vi kun er to personer kan et fad sagtens slå til i to dage og måske en rest til tredje dagen.
Min svigersøn laver ofte lasagne, da ungerne, som er ellevilde med det, og de så har nem aftensmad over flere dage og til fryseren.
Jeg bruger konsekvent passata, som er blendet tomat, i min lasagne. Det gør den mindre tyndt flydende og giver den efter min mening en bedre smag end flåede eller hakkede tomater.
Jeg laver oftest bolognese saucen dagen inden, hvor den får lov at simrer i et par timer, og dernæst stilles i køleskabet, hvor smagen kun bliver bedre til næste dag.
Man kan også lave bechamelsaucen dagen inden. Er der lidt af saucen i overskud så tag, at komme det i en frysepose og i fryseren.
Ønsker man, at gøre lasagnen lidt mere sund kan man reducerer kødet og komme flere gulerødder i.
Jeg har tidligere skrevet et indlæg om fiskelasagne man kan se HER, og en anden italiensk klassiker Cannelloni HER.
Som tilbehør til lasagnen foretrækker Jeg nem grøn bønnesalat eller en tomatsalat.
Lasagne pladerne i bunden.
Dernæst bolognese saucen over lasagne pladerne.
Og bechamel sauce over bolognese saucen, og igen plader osv. indtil der ikke er mere bolognse sauce tilbage.

Lasagne
Ingredienser
Bolognese saucen
- 400 g. oksekød
- 2 gulerødder
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1½ dl. rødvin
- 2½ – 3 dl. passata
- Smør
- Salt og peber
- Olivenolie
Bechamelsauce
- 50 g. smør
- 50 g. mel
- 5 – 6 dl. mælk
- Evt. lidt osterester
- Muskatnød
- Salt og peber
- Frisk stykke parmesan
Sådan gør du
Bolognese saucen
-
Tag kødet ud af køleskabet 1 time inden tilberedning.
-
Skræl gulerødderne, som skæres i små ensartede tern.
-
Løg og hvidløg skæres ligeledes i små tern.
-
Varm en gryde op ved middelvarme og hæld olivenolie i bunden, så bunden dækkes.
-
Kom gulerødder, løg og hvidløg i gryden, som sauteres i 5 minutter indtil løgene er glasklare, de må ikke blive brune.
-
Skru op for varmen til høj, og tilsæt kødet og rør rundt i blandingen. Brun kødet og skru dernæst ned for varmen til middel.
-
Hæld rødvinen ved, og lad det stå i 2 minutter, hvorefter passataen hældes i. Rør nu rundt og smag til med salt og peber.
-
Lad bolognese saucen simrer i mindst en time, men gerne mere, da smagen kun bliver bedre af det.
Bechamelsauce
-
Varm en gryde op ved middelvarme og kom smørret i som smeltes.
-
Drys melet i og lad det falde til bunds inden det piskes sammen. Lad smør og melblandingen varme op i 5 minutter ved let omrøring for, at melsmagen brændes af.
-
Tilsæt mælken lidt af gangen indtil saucen er ret tyk, som en god hvid sovs.
-
Kom evt. lidt osterester i, og smag til med muskatnød, salt og peber.
Samling
-
Smør et firkantet ildfast fad.
-
Læg et lag lasagneplader i bunden.
-
Dernæst et lag bolognese sauce.
-
Dernæst et tyndt lag bechamel sauce.
-
Bliv ved med lasagneplader, bolognese sauce og behcamel sauce, indtil der ikke er mere eller fadet er fyldt.
Riv til sidst frisk parmesan over det sidste lag bechamel sauce.
-
Bag lasagnen i en forvarmet ovn (ikke varmluft) på 200 grader i 30 – 35 minutter.
Opskriftsnoter
Laver man en dobbeltportion kan den ene portion fryses i fadet uden, at den bages i ovnen. Husk bare, at tø den op inden den bages.
Bolognese saucen koger et par timer og står f.eks. indtil næste dag for, at få endnu mere smag.
Jeg har ikke prøvet den endnu, men det lyder absolut som et “HIT” især når man er alene og har “Oldebørn”. tak
Hej John
Det vil absolut være et kæmpe HIT for dine oldebørn :-).
Bedste hilsner
Søren
ang. osterester… her vil jeg mene at 50 gr. parmesan ost, og 50 gram Monterey Jack (eller anden mellem lagret til lagret ost) er den perfekte kombination, det bruger vi her i huset til lasagne uanset hvad kødfyldet er .
Tak for et godt tip :-).
BH
Søren
Hej!
Er det et lag bechamelsauce, der er på toppen? Og hvad med parmesanosten – jeg kan ikke lige læse mig frem til, hvor den skal hen og hvornår.
Mvh Line
Hej Line
Det kan jeg godt forstå, når jeg skriver forkert i opskriften.
Du river frisk parmesan ost over det sidste lag bechamelsauce.
Det er nu rettet i opskriften.
Bedste hilsner
Søren