En vinaigrette er en dressing sammensat af olie og syre som citron eller eddike.
En fransk klassisk olie eddike dressing, som desuden kan få mere smag når der tilføjes krydderurter, krydderier eller forskellige slags syre. Den er meget simpel, at lave og mængden er 3 dele olie og 1 del syre.
En vinaigrette kan bruges til rigtig mange forskellige salater, tilberedte grøntsager eller rodfrugter. Men udover en almindelig dressing kan den desuden bruges som marinade til kød. En vinaigrette er nem, at lave og kan holde sig på køl i mindst en uges tid.
Jeg bruger forskellige slags vinaigretter til forskellige salater og grøntsager, og vil her komme med flere forskellige opskrifter på vinaigretter. Jeg vil anbefale, at du selv forsøger dig frem, og afprøver de forskellige. Nogle er mere syrlige end andre og nogle med krydderurter.
Opskrift på Vinaigrette dressing
Som du kan læse er denne franske dressing hurtig og nem at lave. Du behøves ikke købe dig fattig i forskellige dressinger fra supermarked. Ønsker du den helt klassiske vinaigrette behøves ikke andet end en rimelig olivenolie og citronsaft. Jeg elsker personligt hvor jeg udover olie og citron bruger flydende honning og sennep. Ind i mellem er det halv dijonsennep og halv grov sennep, hvilket giver en skøn struktur i dressingen.
En dressing som denne kan enten piskes sammen eller hældes i en meljævner, glas med låg eller lignende og rystes sammen. Når den kommer på køl tykner den ofte. Hvis den skiller i køleskabet skal den bare rystes eller piskes sammen igen.
Prøv også disse opskrifter: Chimichurri sauce // Salsa Verde // Mormor Dressing
Vinaigrette
Ingredienser
Vinaigrette basis
- 3 cl. olivenolie
- 1 cl. citronsaft
- Salt og peber
Vinaigrette med sennep:
- 3 cl. olivenolie
- 1 cl. æbleeddike eller hvidvinseddike
- 1 -2 tsk. dijonsennep
- Salt og peber
Vinaigrette italienske
- 3 cl. olivenolie
- 1 cl. balsamicoeddike
- 1 fed knust hvidløg
- 2 tsk. frisk hakket oregano
Vinaigrette med honning
- 3 cl. olivenolie
- 1 cl. balsamicoeddike
- 1 spsk. honning
- 2 tsk. dijonsennep
Vinaigrette af ren frugtsaft som hyldebær, hindbær eller brombær
- 4 cl. olivenolie
- 1 cl. frugtsaft
- 1 cl. citronsaft
- 1 tsk. honning
- Salt og peber
Vinaigrette med kapers og persille
- 1 dl. olivenolie
- 1/3 dl. hvidvinseddike
- 1 spsk. kapers
- 1 spsk. fint hakket persille
- ½ spsk. fint hakket skalotteløg
- Salt og peber
Sådan gør du
Vinaigrette basis
- Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
- Smag til med salt og peber, og yderligere citronsaft.
Vinaigrette med sennep
- Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
- Smag til med salt og peber, og yderligere æbleeddike og sennep.
Vinaigrette italienske
- Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
- Smag til med salt og peber, og yderligere balsamicoeddike.
Vinaigrette med honning
- Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
- Smag til med salt og peber,
Vinaigrette med kapers og persille
- Hæld alle ingredienserne i en beholder med låg eller en lille skål, og bland det godt sammen.
- Smag til med salt og peber,
Noter
Holdbarhed på den franske klassiker
Den klassiske vinaigrette som denne slags kan holde sig mindst en uge i køleskabet, men ofte i længere tid. Jeg hælder den ofte i en lille plastikbeholder med låg, eller patentglas, som opbevares i køleskabet. Vi bruger den lidt ad gangen både til salater, på kartofler eller rodfrugter. Selv på kød smager den super lækkert.
kan jeg få opskriften på
Passionsfrugt Vinaigrette
Hej Vipsen
Den må jeg få postet på et senere tidspunkt.
Bedste hilsner
Søren
I din vinaigrette med sennep har et dl sneget sig ind, og nu vi er ved det syrlige, der mangler også et e i æbleeddike:
1 cl. dl. æbleddike eller hvidvinseddike
Hej Cep
Super godt du kan korrigere 👍 :-).
Bedste hilsner
Søren
Tusind tak for de lækre opskrifter
Hej Karin
Tusinde tak, det er jeg glad for at læse 🙏.
Bedste hilsner
Søren